<
>

Terugblik in cijfers; de 'oude Tadić', Tjoe-A-On-show en tegenvallende topper

ESPN

Voordat de aandacht weer naar een nieuwe Europese week vol coëfficiëntenbelangen gaat, is het tijd voor een terugblik op het voorbije voetbalweekend. Daarin zagen we de ‘oude Dušan Tadić’ een teleurstellende ‘topper’ en een zeer bedrijvige Excelsior-verdediger.

Misschien wel de meest bekritiseerde speler van Ajax liet eindelijk van zich horen. Dušan Tadić. De kritiek was begrijpelijk, want er was tot voor dit weekend geen speler die zó vaak balverlies (113 keer) leed dan hij. Maar liefst vijftien keer vaker dan nummer twee Gijs Smal. Toch liet de aanvoerder zich in de voorgaande wedstrijden wel gelden. Hij was namelijk degene met de meeste gecreëerde kansen uit open spel inclusief standaard situaties, maar ook uit open spel. Daarnaast was er maar één speler die meer balcontacten noteerde in de vijandelijke zestienmeter (Steven Bergwijn), eentje die meer succesvolle voorzetten gaf (Milos Kerkez) én één iemand die meer passes zag aankomen in het aanvallende derde deel (Daley Blind).

Dit weekend deed Tadić weer waar hij zo bekend om staat. Assists geven. Met drie stuks was hij de grote man in de 5-0 overwinning tegen sc Heerenveen. Daarmee staat de Serviër zoals gebruikelijk bovenaan het assistklassement in de Eredivisie. Ook kwam hij in een mooi rijtje. Het was namelijk voor de derde keer in zijn loopbaan dat hij minstens drie assists in een Eredivisieduel gaf. Daarmee is Tadić na Luis Suárez en Mika Nurmela de derde speler die daarin slaagt sinds 1999/00.

Waar de 33-jarige Ajacied degene is die de meeste kansen creëert uit open spel, is Cody Gakpo de gevaarlijkste speler uit dode spelsituaties. Met zijn vrije trap op de lat en doeltreffende penalty liet hij zien dat er niemand geschikter is dan hij als het gaat om dode spelmomenten. Dat geldt ook voor corners. De PSV’er deed tegen RKC zijn reputatie als hoekschopspecialist eer aan met maar liefst zeven gecreëerde kansen vanaf de hoekvlag. De helft van zijn totaal dit seizoen. Daarmee blijft de zeer talentvolle Nederlander Vitessenaar Maxi Wittek (13), Oussama Tannane (10), Mats Seuntjens (9) en Tadić (8) voor.

Gakpo creërde in totaal negen kansen voor ploeggenoten. Het hoogste aantal voor een speler van PSV sinds Dries Mertens in oktober 2012 (tien tegen Willem II). Daarbij schoot de linksbuiten zeven keer richting het doel van RKC-doelman Vaessen. Door zijn controversiële en in extremis benutte penalty ging er eentje in en mag hij zich nog steeds topscorer van de Eredivisie noemen. Opvallend is dat de overige spelers in de top-5 nieuw zijn bij hun club.

Een andere nieuwkomer die indruk maakt in Nederland is Javairô Dilrosun. Als aanvallende middenvelder maakte hij tegen Sparta een prima indruk. Het experiment met de pingelaar als schaduwspits lijkt voor herhaling vatbaar, gezien het feit dat geen speler dit weekend meer doelpogingen uit open spel creëerde voor ploeggenoten dan de enkelvoudig Oranje-international. Ook was de nummer ‘10’ in 74 speelminuten goed voor zijn eerste assist in de Eredivisie en scoorde hij bij zijn enige schot van de wedstrijd.

We blijven nog even in Rotterdam. Excelsior pakte verrassend genoeg al voor de derde keer dit seizoen de volle buit met een overwinning op FC Emmen. Toch ook weer niet zo 'verrassend' aangezien tot nu toe elke keer van de Emmenaren werd gewonnen in de Eredivisie. Opvallend genoeg eindigde het elke keer in 2-1.

Nathan Tjoe-A-On was het goudhaantje voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen. De 20-jarige Nederlandse verdediger maakte zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau van Nederland en was lekker bezig voor de Rotterdammers. De jonkies doen het goed bij Excelsior want hij werd de vijfde speler dit Eredivisieseizoen van 20 jaar of jonger die tot scoren komt (eerder Marouan Azarkan, Julian Baas, Kenzo Goudmijn en Serano Seymor). Dat zijn er minstens twee meer dan bij iedere andere club in de competitie. Julian Baas zichzelf een week lang dé metervreter van de Eredivisie noemen. Met 14,19 kilometer legde de jonge middenvelder de meeste meters af van alle spelers in speelronde zes.

Tegenvallende ‘topper’
Op papier was de wedstrijd tussen AZ en FC Twente de grootste wedstrijd van de negen. Ze hielden elkaar in de greep in een defensief stug duel, dat in 1-1 een terechte eindstand kende. Voor het eerst sinds 20 maart 2016 eindigde een duel tussen AZ en FC Twente in een gelijkspel (alle competities). In de tussenliggende twaalf ontmoetingen was er altijd een winnaar. Zo was dit de wedstrijd met de minste schoten van het weekend (22, waarvan 12 voor AZ en 10 voor Twente).

In twee wedstrijden dit seizoen lag de gezamenlijke expected goal-waarde lager dan dit weekend in het AFAS Stadion (1.3 xG). De thuisploeg kwam maar tot dertien balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied, wat het laagste aantal is in hun eerste zes wedstrijden. Ook waren beide teams verantwoordelijk voor 332 keer balverlies. Dat is het hoogste aantal tot nu toe dit seizoen.

In het balverliesballet tussen AZ en Twente had Jordy Clasie een positieve rol. De middenvelder liet- samen met verdediger van de opponent Robin Pröpper- de meeste balveroveringen van alle veldspelers deze speelronde noteren.

Wie ook een flinke duit in het zakje deed qua balverlies was FC Volendam-verdediger Derry Murkin. Op vrijdagavond tegen Go Ahead verloor de linksback 32 keer de bal. Niemand deed dat vaker dan de Engelsman, al kwamen Gakpo (30), Isak Määttä (28), Tadić (27) en Tannane (26) wel in de buurt.

De speler die zich juist positief liet gelden na een mindere periode is de talentvolle Slowaak Tomáš Suslov. Frank Wormuth zette hem zelfs drie weken geleden tegen Go Ahead Eagles op de bank. Tegen SC Cambuur stond hij er weer en tekende hij voor de winnende treffer. Het was bijna een jaar geleden (18 september 2021) dat hij voor het laatst scoorde. In de tussenliggende 29 duels schoot hij 33 keer zonder het net te vinden. Suslov liet zich niet alleen als doelpuntenmaker gelden. Geen speler won dit weekend meer persoonlijke duels dan de linkspoot.

Het hoge aantal duels die hij aanging leidde regelmatig tot een overtreding. In totaal maakte de middenvelder vijf overtredingen en was hij vier keer slachtoffer. De laatste FC Groningen-speler die bij zoveel overtredingen betrokken was in één Eredivisieduel was Samir Memisevic in januari 2019 (10, 5 tegen en 5 mee).