<
>

Speelronde 5: Bergwijn in voetsporen Suarez, hattrickheld Douvikas en Zerrouki & Cerny doen PSV pijn

ESPN

Speelronde 5 van de Eredivisie zit erop. Aan de hand van de negen wedstrijden belichten we de meest opvallende prestaties, zowel positief als negatief. Zo maakte Vurnon Anita met RKC indruk, hield de veelbesproken Andries Noppert opnieuw z'n doel schoon en namen Ramiz Zerrouki en Vaclav Cerny Twente bij de hand.

Fortuna Sittard - FC Utrecht: 3-4
Speelronde 5 begon spectaculair met een hattrick van Utrecht-invaller Anastasios Douvikas. De Griekse spits zorgde ervoor dat FC Utrecht de eerste driepunter kon noteren, op bezoek bij Fortuna Sittard. De eerste helft eindigde in 0-0, terwijl er na rust zeven goals vielen. Dat was voor het eerst deze eeuw dat dit gebeurde in de Eredivisie. Douvikas mag zich sinds vrijdag ook een bijzondere Utrecht-speler noemen, want hij is samen met Karel Bonsink in 1972 de enige invaller namens FC Utrecht die een hattrick maakte.

Ajax - SC Cambuur: 4-0
Ajax gaat met een goed gevoel richting het eerste groepsduel van de Champions League, woensdag tegen Rangers FC. De Amsterdammers wonnen simpel van SC Cambuur. Steven Bergwijn was met twee goals de grote man en is gedeeld topscorer van de Eredivisie. Bergwijn werd de eerste Ajacied met meer dan vijf goals in zijn eerste vijf Eredivisieduels voor Ajax sinds Luis Suarez in 2007. Kenneth Perez denkt dat Bergwijn mede in goede vorm steekt, omdat hij nog kan teren op het niveau van de Premier League. Perez vergelijkt de situatie van Bergwijn met het hoge tempo van Davy Klaassen van een paar jaar geleden toen hij vanuit de Bundesliga kwam. Bij Ajax debuteerden ook nog Francisco Conceição en Lucas Ocampos op de vleugels.

FC Twente - PSV: 2-1
PSV verloor voor het eerst in de Eredivisie na een zwakke eerste helft in Enschede. "Zeer, zeer, zeer onder de maat", oordeelde trainer Ruud van Nistelrooij. Een opgeleefde Vaclav Cerny was met twee doelpunten de gevierde man. In Goedemorgen Eredivisie liet hij weten dat hij z'n oude vorm weer langzaam terugkrijgt. Arnold Bruggink vond niet Cerny, maar Ramiz Zerrouki de absolute uitblinker bij FC Twente tegen PSV.

Sparta Rotterdam - FC Volendam: 4-0
FC Volendam is met 17 tegengoals de meest gepasseerde ploeg van de Eredivisie. Sparta haalde op het Kasteel uit, waardoor de ploeg van Maurice Steijn op een mooie zevende plaats staat. Invaller Koki Saito viel op tijdens z'n Eredivisiedebuut met twee assists, maar de assist van keeper Nick Olij was misschien nog wel meer bijzonder. Olij bleef echter met beide benen op de grond staan.

Go Ahead Eagles - Feyenoord: 3-4
Danilo bewees tegen Go Ahead Eagles zijn waarde voor Feyenoord en staat nu op een totaal van vijf goals. Ook al maakte Sebastian Szymanski maakte de mooiste goal van de avond, Arnold Bruggink genoot vooral van de Braziliaanse spits, omdat hij echt leeft van het maken van doelpunten. "Je moet tegen hem zeggen: Danilo, blijf vooral daar waar de ballen gaan vallen." Kenneth Perez vult Bruggink aan: "Ja, net zoals bij Kezman." Danilo had de meeste schoten (6) en de meeste balcontacten in de vijandelijke zestien (8) in Deventer. Ondanks de 2-0 voorsprong van Go Ahead verloor de ploeg van Rene Hake voor de vijfde keer op rij en staat samen met Fortuna onderaan.

RKC Waalwijk - Excelsior 5-2
RKC Waalwijk staat met zes punten en slechts één nederlaag knap achtste. Kenneth Perez was bij RKC tegen Excelsior vooral onder de indruk van zijn voormalig ploeggenoot Vurnon Anita. "Met anderhalf been was hij de regisseur op het middenveld."

FC Emmen - AZ: 0-3
AZ had na 34 minuten tegen FC Emmen al de eindstand bereikt.

De Alkmaarders komen na de simpele zege op dertien punten, een punt boven PSV en FC Twente.

sc Heerenveen - N.E.C.: 0-0
De enige Eredivisiewedstrijd zonder goals werd gespeeld in Friesland. Beide keepers die in de voorselectie van Oranje zitten hielden hun doel schoon. Na afloop ging het vooral over Andries Noppert, die dacht aan een grap toen werd gezegd dat hij op de voorlopige lijst van Oranje stond. De 28-jarige blijft nuchter: "Straks laat ik een bal door en zegt heel Nederland dat ik er geen klote van kan."

In het programma De Voetbalkantine was Noppert ook onderwerp van gesprek. Zou Louis van Gaal hem mede vanwege de strafschoppen op de lijst hebben gezet?

Kees van Wonderen bleef in zijn eerste vijf duels als hoofdtrainer van Heerenveen ongeslagen, daarmee evenaart hij het clubrecord van Foppe de Haan, die in 1993 drie zeges en twee remises noteerde in zijn eerste vijf competitieduels.

FC Groningen - Vitesse: 0-1
Vitesse won voor het eerst dit seizoen door een goal van Matus Bero. De zorgen voor Frank Wormuth bij FC Groningen nemen toe. Zijn ploeg kwam tot geen enkel schot op doel. Dat gebeurde Groningen in januari voor het laatst. terwijl dat de Groningers in de vier jaar hiervoor geen enkele keer overkwam.