<
>

Dit is waarom Cody Gakpo onmisbaar is voor PSV

Na de wedstrijd tegen FC Volendam leken alle seinen op groen te staan. Cody Gakpo verlaat na vijftien jaar PSV. Niks blijkt minder waar. Ondanks interesse van de halve Premier League, een toch sterk ruikende vertrekwens en geen Champions League-voetbal blijft de linksbuiten toch in zijn geboortestad. Daarmee is het PSV gelukt om de meest begeerde speler van de Eindhovenaren binnenboord te houden. De data laat zien waarom dat zó belangrijk is voor PSV.

In 2007 komt Cody Gakpo op achtjarige leeftijd binnen bij de grootste club van zijn geboortestad. Negen jaar later maakt hij zijn professionele debuut voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie heet. Via het beloftenelftal (17 goals en 6 assists in 25 wedstrijden) laat de talentvolle Nederlander met Togoleese roots zien klaar te zijn voor het eerste elftal. Ruim twee jaar later maakt Gakpo zijn debuut in de Eredivisie tegen Feyenoord.

Elk seizoen speelt hij steeds meer, maar zijn absolute doorbraak is afgelopen jaar. Hij kende een sensationeel seizoen, waarbij hij ondanks zijn vele (kleine) blessures degene die het beste scoorde op alle aanvallende data van alle PSV’ers. Niet voor niks groeide hij uit tot aanvoerder en international waar hij in zeven wedstrijden tweemaal het net vond.

Niet alleen behoorde hij bij zijn eigen club tot de elite. Ook vergeleken met alle spelers in de Eredivisie zat hij bij de absolute top. Qua productiviteit waren er maar drie spelers die bij meer doelpunten betrokken waren. Qua moyenne omgerekend naar speeltijd is Gakpo zelfs de doelgevaarlijkste speler in de gehele Eredivisie afgelopen seizoen. Ook eindigde hij (13 assists) tussen Dušan Tadić (19) en Jesper Karlsson (12) in de top-3 van het assistklassement.

Met name in het begin van het seizoen, waarin hij uitstekend uit de startblokken kwam en vlak voor- en na de winterstop was de linksbuiten vrijwel elke wedstrijd zeer belangrijk voor PSV. In het slot van de competitie nam de productie ietwat af, maar liet hij het wel zien in de gewonnen bekerfinale tegen Ajax en de belangrijke uitwedstrijd in De Kuip (2-2), die cruciaal was in de strijd om het landskampioenschap.

Van alle spelers in de Eredivisie waren er maar vijf die meer kansen creëerden (inclusief standaard situaties) dan de zevenvoudig Oranje-international. Uiteraard staat Tadić (141) - net zoals in vrijwel elk aanvallende lijstje- bovenaan met een straatlengte voorsprong op nummer twee Orkun Kökcü (101). Steven Berghuis (79), Jesper Karlsson en Maximilian Wittek (beiden 72) noteerden een hoger aantal dan Gakpo (71). Per negentig minuten creëerden alleen Tadić (4.31) en Orkun Kökçü (3.45) vaker een kans per 90 minuten dan Gakpo.

Kijkende naar het aantal grote gecreëerde kansen staat de 23-jarige Eindhovenaar tweede samen met Berghuis en de naar AZ vertrokken Jens Odgaard. Gakpo is door zijn snelheid, diepgang, acties en begaafde techniek een lastige prooi voor menig rechtsback. Daarnaast bezit hij nog een andere kwaliteit die hij vaak gebruikt. Dribbelen.

In de Eredivisie noteerde alleen dribbelkoning Luis Sinisterra een hoger aantal geslaagde dribbelacties per negentig minuten. Zowel qua ingezette- (166) en geslaagde dribbels (107) is de Colombiaan van inmiddels Leeds United ongeëvenaard. Afgelopen seizoen slaagden naast Sinisterra Mats Seuntjens (151 pogingen, 85 geslaagd) en Ragnar Oratmangoen (146 ,85) er vaker dan Gakpo (139, 77) in om een tegenstander te passeren via een dribbelactie. Daarbij moet weer vermeld worden dat het aantal gespeelde wedstrijden van de PSV’er een stuk lager lag dan bij de rest.

Dit jaar fluitend verder
Dit seizoen staat de teller alweer op zes doelpunten en drie assists in vier competitieduels (tegen FC Emmen, Go Ahead Eagles, Excelsior en Volendam). Daarmee is hij degene die bij de meeste doelpunten betrokken is van alle Eredivisiespelers. Het duurt gemiddeld 25,4 minuten per keer dat zijn naam op het scoreformulier verschijnt als afmaker of aangever. Met name in de diepte is hij enorm gevaarlijk gebleken. Alleen ploeggenoot Xavi Simons (3) scoorde vaker uit een snelle uitbraak dan Gakpo (2). Daarnaast creëerde hij de meeste grote kansen van alle spelers op het hoogste niveau van Nederland. Met vijf stuks blijft hij Mees Hoedemakers er eentje voor.

Ondanks zijn enorm goede prestaties in eigen land, blijft er telkens een grote 'maar' terugkomen. De stap naar het buitenland lonkte, alleen vielen zijn prestaties in het Europese voorseizoen nogal tegen. Betrokken zijn bij negen doelpunten in vier wedstrijden tegen- met alle respect- wat laagvliegers in de Eredivisie is niet genoeg. De ambitieuze Brabanders wilden alles op alles zetten om na drie mislukte pogingen weer eens de groepsfase van de Champions League te bereiken. Grote clubs kijken toch naar hoe je je daar- net als in de nationale ploeg- manifesteert.

Met name internationaal heeft hij zijn topvorm niet gehaald. Eén assist uit een corner in de uitwedstrijd bij Rangers FC is zijn bijdrage geweest en enkele flitsen waarin hij liet zien over wat voor potentie hij beschikt. In het tweeluik met AS Monaco en de allesbeslissende wedstrijd in het Philips Stadion liet Gakpo het toch ietwat afweten. Wellicht is dat de redding geweest voor PSV en kunnen ze daarom nog tenminste tot aan het WK in Qatar van zijn diensten genieten.