<
>

AZ hoeft niet te vrezen voor Portugese remontada

Donderdagavond wacht de return voor AZ in de kwalificatie voor groepsfase van de Conference League. Na een 4-0 thuiszege lijkt de return op bezoek bij het Portugese Gil Vicente er eentje voor de statistieken. Maar wat zeggen de cijfers eigenlijk over een overwinning met een verschil van vier doelpunten of meer? De ongekende comeback van Barcelona in eigen huis tegen Paris Saint-Germain staat bij veel voetbalfans ongetwijfeld nog op het netvlies. Het duel FC La Chaux-de-Fonds – Leixões zal minder bekend zijn. Slechts vijf keer lukte het een ploeg om een verschil van vier doelpunten goed te maken in Europees verband. Volgens de statistieken lijkt AZ dus niet te hoeven vrezen voor een Portugese remontada.

Europa Cup II 1961/1962
Het Zwitserse FC La Chaux-de-Fonds leidt in eigen huis met 6-1 als de Portugees, met de schitterende voetbalnaam, Oliveirinha de ogenschijnlijk onbelangrijke 6-2 op zijn naam schrijft. Maar dat doelpunt blijkt op 5 oktober 1961 juist van groot belang. In de thuiswedstrijd weet Oliveirinha nog twee keer te scoren in de 5-0 zege waardoor de Portugese ploeg Leixões doorgaat naar de volgende ronde.

Zwarte bladzijde PSG
Na een 4-0 zege in het eigen Parc des Princes lijkt de kwarfinale zeker voor het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. Maar 8 maart 2017 zal een zwarte bladzijde worden in de geschiedenis van de Parijzenaren. Na een snelle goal van Luis Suarez, een fenomenale Messi en twee hele late goals van Neymar brengt Sergi Roberto Camp Nou in de allerlaatste seconde in extase. Barcelona wint uiteindelijk met 6-1 en plaatst zich voor de kwartfinale.

Meest recente comeback
In de derde voorronde van de Europa League in het seizoen 2018/2019 een Oost-Europees onderonsje met de kraker tussen Zenit St. Petersburg en Dinamo Minsk. Na een 4-0 overwinning in Minsk maakt Zenit in eigen huis een sensationele comeback. Dankzij twee goals in de slotfase van Artjom Dzjoeba sleept Zenit er een verlenging uit. Uiteindelijk winnen de Russen met 8-1.

Uitdoelpunten belangrijk
Inmiddels is Queens Park Rangers al enige tijd actief op het tweede niveau in Engeland. In het seizoen 1984/1985 boekte de club uit Londen een 6-2 zege op Partizan in de Uefa Cup. Genoeg om door te gaan zou je zeggen. De Servische spits Zvonko Zivkovic schoot Partizan Belgrado echter naar de volgende ronde door in eigen huis met 4-0 te winnen.

Comeback leidt tot Uefa Cup-winst
Naast Barcelona lukte het ook Real Madrid een keer om een achterstand van vier goals of meer goed te maken. In het seizoen 1985/1986 was een 4-0 winst in eigen huis genoeg om Borussia Mönchengladbach naar huis te sturen. De Duitsers wonnen twee weken eerder in Duitsland nog met 5-1. De Koninklijke wist dat seizoen de voorloper van de Champions League voor de tweede keer in de geschiedenis op haar naam te schrijven. Inmiddels staat de teller op veertien.