<
>

Stevens blij met 'warm bad' op Kreta: "Ik hoop op Europees voetbal"

OFI Kreta

Na 223 wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal, stond Sonny Stevens afgelopen weekend voor het eerst onder de lat in buitenlandse dienst. De 30-jarige doelman, die transfervrij vertrok bij SC Cambuur, debuteerde voor OFI Kreta. "Ik hoop hier op Europees voetbal."

"Het bevalt prima hier", zegt Stevens die nu zo’n twee weken op Kreta verblijft. "Iedereen wil mij en mijn gezin helpen. Het voelt aan als een warm bad." Met Kreta als nieuwe woonplaats lijkt het voor de hand te liggen dat de sportieve ambities op een laag pitje staan. "Dat zeker niet, het sportieve heeft ook hier de prioriteit. Griekenland heeft een mooie competitie. Ik heb altijd de voorkeur gehad voor een buitenlands avontuur, maar ik hoef ook niet te liegen dat het leven op dit eiland geweldig is."

Van Duinen als gids
Helaas voor Stevens verruilde Mike van Duinen vorige week OFI Kreta voor Excelsior. "Hij heeft me hier nog wel wat op weg kunnen helpen met praktische zaken en restauranttips. Voor mij wel jammer dat hij weg is, maar ik red me hier wel. We praten veel Engels op de club en ik probeer al een woordje Grieks op te steken", laat de enige overgebleven Nederlander in de selectie weten. Met zijn nieuwe club hoopt Stevens zich te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. Daarvoor moet de club uit Heraklion minimaal zesde worden.

Zaterdag kende Stevens een valse start. Hij zag zijn ploeg voorkomen, maar verloor met 3-1 bij Atromitos. "Het veld was echt verschrikkelijk, eigenlijk zijn we weggecounterd." Bang om zijn salarisstrookje niet binnen te krijgen, is Stevens niet. "Alles loopt nu ook netjes, dus daar ga ik niet vanuit. En met Georgios Samaras (oud-speler van sc Heerenveen, red.) heeft de club een algemeen directeur met ervaring bij topclubs."
Geen wrok richting Cambuur
Stevens was de afgelopen drie seizoenen bij Cambuur de vaste nummer één, maar toch koos hij voor een Grieks avontuur. "Ik wilde voorkomen dat ik later zou zeggen: ‘had ik toen maar…’. Ik hoefde niet per se weg bij Cambuur, de club heeft me twee aanbiedingen gedaan, maar omdat ik zelf twijfelde over mijn toekomst neem ik de club niets kwalijk. Het begon te knagen en deze zomer was ik als transfervrije speler interessant en OFI Kreta bleef belangstelling tonen", legt Stevens uit.

Donderdag komt het gezin van Stevens ook naar Kreta toe. "Ik hoop dat ik dan een vaste woning heb uitgezocht. Het moet wel een huis zijn waar de kinderen fijn kunnen spelen", besluit de 30-jarige goalie.