<
>

Nu wordt het spannend: 'Negatief' clubrecord voor FC Utrecht ligt op de loer tegen ijzersterke thuisploeg FC Emmen

Pro Shots

Voor tenminste één iemand zal de wedstrijd van FC Emmen tegen FC Utrecht een hele speciale zijn: Bas Dost. De spits die in de zomer transfervrij terugkeerde in Nederland speelt voor het eerst in zijn carrière in de Eredivisie tegen de club waar hij zijn professionele debuut maakte. Daarin moet hij meteen proberen om wat te doen aan de negatieve balans van zijn club tegen de Drentenaren.

Na één seizoen verliet Dost de Emmenaren. De 1 meter 96 lange spits kwam tot zes doelpunten in 23 wedstrijden, waarvan hij de helft van zijn goals in zijn afzwaaiwedstrijd maakte. In zijn verdere carrière bij Heracles en sc Heerenveen speelde hij slechts één keer eerder tegen FC Emmen. Met de Friezen ging Dost in 2010 in de derde ronde van de KNVB Beker op bezoek aan De Oude Meerdijk. Resultaat: 1-3 winst en een doelpunt voor de ex-international.

Aan de overkant staat bij FC Emmen ook iemand in de punt die tegen zijn oude club speelt. Richairo Živković is in tegenstelling tot Dost- die bij zijn rentree meteen tweemaal trefzeker was- nog niet zo gelukkig. In 138 speelminuten kwam hij tot geen enkel schot op doel. In een nagenoeg gelijk aantal minuten kwam de oud-speler van FC Groningen, Ajax en Sheffield United tot één grote kans, die dus niet tussen de palen belandde. Beide spitsen creëerden twee kansen voor teamgenoten.

FC Utrecht favoriete tegenstander
De ploeg van Dick Lukkien speelde tussen 2018 en 2021 vijf keer tegen de Domstedelingen. Daarin won het drie keer, wat het hoogste aantal is van alle tegenstanders in de Eredivisie. Daarnaast is FC Utrecht de enige ploeg waartegen ze elke keer wisten te scoren. In totaal scoorden ze negen keer, tegenover acht tegendoelpunten.

Het laatste onderlinge treffen was in februari 2021 in de Galgenwaard. Vanuit een zeer kansloze uitgangspositie vocht FC Emmen zich na de winterstop terug om directe degradatie te voorkomen. Na een thuisoverwinning op PEC Zwolle werd ook in Utrecht door een treffer van Sergio Peña de drie punten meegenomen. Uiteindelijk zouden de Emmenaren acht wedstrijden ongeslagen blijven, maar toch via de nacompetitie degraderen.

Met name in thuiswedstrijden is FC Emmen ontzettend lastig te verslaan. Dit kalenderjaar verloor het alleen van Helmond Sport en ook in het laatste halfjaar in de Eredivisie ging maar een duel verloren in eigen huis (vier gewonnen, twee gelijk).

Met twee gelijke spelen tegen RKC (2-2) en SC Cambuur (0-0) is Henk Fraser teleurstellend begonnen bij zijn nieuwe werkgever. Mochten de punten opnieuw gedeeld worden, betekent dat het voor het eerst in de clubgeschiedenis de eerste drie wedstrijden gelijkspeelt. In de seizoenen 74/75 en 11/12 behaalden ze ook twee punten uit de eerste twee wedstrijden. In beide seizoenen werd de daaropvolgende wedstrijd verloren.

Of FC Utrecht erin slaagt om ditmaal na twee gelijke spelen wel als winnaar van het veld te stappen ziet u zaterdagavond om 21:00 uur LIVE op ESPN. Voorspel op HollandCasino.nl.

Door de Europese verplichtingen van PSV, FC Twente en AZ zijn die wedstrijden uitgesteld. Hierdoor zijn er dit weekend slechts zes wedstrijden in de Eredivisie en die zijn allemaal LIVE te zien op ESPN.

Zaterdag:
16:30 uur: Vitesse – sc Heerenveen (LIVE op ESPN2)
18:45 uur: Fortuna Sittard – SC Cambuur (LIVE op ESPN)
21:00 uur: FC Emmen - FC Utrecht (LIVE op ESPN)

Zondag:
12:15 uur: FC Groningen – Go Ahead Eagles (LIVE op ESPN2)
14:30 uur: Sparta – Ajax (LIVE op ESPN)
16:45 uur: RKC – Feyenoord (LIVE op ESPN2)