<
>

AZ zonder Bazoer tegen Gil Vicente

Donderdag speelt AZ in eigen huis de eerste wedstrijd van de play-offs voor de UEFA Europa Conference League tegen Gil Vicente. De nummer vijf van het afgelopen seizoen wordt gezien als een typische Portugese ploeg met een speelstijl die Nederlandse ploegen niet altijd ligt. Naast dit onderlinge duel is er een strijd gaande tussen Nederland en Portugal over het aantal teams dat de landen af mag afvaardigen aan de Europese toernooien, maar daar is AZ niet mee bezig.

AZ-coach Pascal Jansen maakt zich namelijk niet druk over de coëfficiëntenlijst: "De gevolgen van goede resultaten komen erbij. Voor ons is de doelstelling het halen van de groepsfase. De groep is bewust van de urgentie van het spelen van Europees voetbal voor hun eigen ontwikkeling en voor het team wat het betekent voor de status van AZ. Het leeft al sinds de play-offs van vorig seizoen", die finale werd tegen Vitesse gewonnen.

Bazoer niet fit, Odgaard en Vanheusden op de weg terug
Bij AZ is een aantal spelers weer fit, maar nog niet iedereen: "Riechedly Bazoer is nog niet topfit en zit niet bij de groep. Zinho Vanheusden gaat gelukkig heel goed, die heeft gisteren voor het eerst zonder beperkingen met de groep getraind. Ook Jens Odgaard gaat de goede kant op", aldus de AZ-coach. Over de tegenstander: "Ik verwacht een typisch Portugees team, dat op balbezit speelt, met technisch vaardig spel", voorspelt Jansen.

Concurrentiestrijd op het middenveld
Jansen wilde niet in gaan op een mogelijk concurrentiestrijd op het Alkmaarse middenveld dit seizoen: "Tijjani Reijnders is een goede speler en kan op meerdere posities uit de voeten. Het is verder geen thema voor deze wedstrijd", doelt de oefenmeester op de afwezigheid van Bazoer. Reijnders zelf weet wat hem te doen staat: "Ik denk dat ik een middenvelder ben die op alle posities uit de voeten kan. Nu sta ik rechtshalf en moet ik laten zien dat ik in de basis hoor." Over de geruchten van een mogelijk vertrek is hij duidelijk: "Voor nu blijf ik bij AZ en is er geen reden om weg te gaan."

"Het is goed voor onszelf en voor Nederland als wij de groepsfase halen", is Reijnders bekend met de doelstelling van zijn club en de strijd met Portugal. AZ neemt het donderdagavond om 21.00 uur op tegen Gil Vicente. Op donderdag 25 augustus is de return in Portugal en weet AZ of de doelstelling van de groepsfase bereikt is.