<
>

Robin Pröpper over stoppen Davy: "Heb nog geprobeerd hem naar Twente te halen"

Rondom het stoppen van 17-voudig international Davy Pröpper bleef het lange tijd stil. De 30-jarige oud-speler van Vitesse, Brighton & Hove Albion en PSV besloot aan het begin van dit kalenderjaar zijn schoenen aan de haak te hangen en gaf sindsdien geen interviews meer. Zijn broertje Robin Pröpper is in de tweede aflevering van Fresia & Milan Parkeren de Bus open over het afscheid van zijn oudere broer.

Henk Pröpper is naast romanschrijver de oom van Davy en Robin Pröpper. In de podcast wordt hij gebeld om het over de literatuurpassie van Robin te spreken, maar laat hij ook zijn visie achter over het stoppen van Davy als profvoetballer. Twee weken geleden sprak hij de oud-middenvelder op de begrafenis van zijn opa. "Ik was op dat moment een essay over het afscheid van wielrenner Tom Dumoulin aan het schrijven. Over het afscheid van Dumoulin", zegt Henk Pröpper. "Het doet me een klein beetje denken aan de manier waarop Davy ook afscheid nam van het voetbal. Het is niet zo dat Dumoulin het wielrennen niet meer leuk vindt. Maar het wereldje en de oppervlakkigheid van een deel van die wereld, daar kan hij niet meer zo goed tegen. Dat geldt eigenlijk ook een klein beetje voor Davy."

Robin over zijn broer
Vervolgens komt Davy aan het woord over hoe hij het stoppen van zijn broer heeft ervaren. "Eigenlijk positief", aldus de verdediger van FC Twente. "Wat mijn oom ook al zei, we wisten natuurlijk al jarenlang dat het bij hem speelde. Hij heeft dat elke keer kunnen onderdrukken, omdat je dan op het veld staat en je ding doet. Maar ik merkte wel dat hij niet altijd met plezier het voetbalwereldje in ging. Toen hij stopte, merkte ik wel dat er heel veel van hem af viel. Dat hij het heel fijn vond dat de rust wedergekeerd was. Hij zijn eigen plan kan trekken en doen was hij wil. Dat had hij echt nodig. Ik merkte dat dit heel fijn is voor onze familie, maar ook voor zijn gezin. Dat die rust er nu is."

"Hij zat iets meer in een struggle. Ik heb ook geprobeerd hem hierheen te halen. Zo van: ‘Kom dan even met mij voetballen. Misschien is dat nog leuk of gaan we samen ergens naartoe’. Maar voor hem was dat klaar. Het contrast was groot, maar daarna was het even vrolijk. Ik zit in een heel leuk team hier en heb een heel goed seizoen gedraaid. Hij was heel tevreden met hoe het was gelopen. Ik heb altijd gezegd dat we samen met de drie broers willen voetballen. En of dat op hoger niveau is of wat minder maakt me niet zoveel uit." Het jongere broertje Mike speelt bij eersteklasser RKHVV uit het Gelderse plaatsje Huissen.

Zelf jaren door
"We hebben wel verschillende eigenschappen, maar ook wel wat gelijken", zegt de Twente-speler over de karakters van hem en zijn broer. "Meer dat ik ook wel besef dat voetbal niet alles is. Dat eromheen zoveel meer draait. Voetbal is echt ontzettend leuk, maar ik blijf dat zeker wel iets langer doen dan mijn broer. Maar ik weet dat er naast zoveel meer speelt dan alleen voetbal. Dat wil ik voor mezelf ook blijven ontwikkelen, dat wil ik altijd blijven doen. Maar dat ik het ook belangrijk vind dat het naar voren komt in de media dat niet alles om voetbal draait."

Pröpper gaat verder in de podcast in op de bedreigingen aan zijn adres na zijn transfer van Heracles naar FC Twente, zijn boekenclub met profvoetballers, het overlijden van Jody Lukoki en nog veel meer.

Fresia & Milan Parkeren de Bus is te beluisteren in je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes en vanaf 20:15 uur te zien op ESPN.