<
>

Onzorgvuldig verdedigen van Fiorentina is koren op de molen voor FC Twente

Gabriel Batistuta, Rui Costa, Adrian Mutu en Mohamed Salah, zo maar wat grootheden die in het paarse tricot van Fiorentina speelden. Een club met zeer grote statuur, die tegen FC Twente gaat spelen om plaatsing voor de UEFA Conference League. La Viola staat vijfde in de stand aller tijden in de Serie A, maar hoe goed zijn ze op dit moment?

Het was een felle strijd tussen AS Roma, Lazio, Atalanta en Fiorentina om plek vijf tot en met zeven in de Serie A. Uiteindelijk greep Atalanta na 38 speelronden naast Europees voetbal en eindigde de club uit Florence zevende, dat recht geeft op instroming in de laatste kwalificatieronde van de Conference League. Dat ze Europees voetbal hebben gehaald, mag eigenlijk als een klein wondertje worden beschouwd als je naar de data kijkt.

Onsuccesvol catenaccio
Fiorentina beheerst de kunst om zeer weinig weg te geven. Vorig seizoen was er geen ploeg in de Italiaanse competitie die zo weinig schoten toeliet als de ploeg van trainer Vincenzo Italiano.

Belangrijke schakel in het hart van de verdediging is Serviër Nikola Milenkovic. Sinds zijn Serie A-debuut in 2017 had hij meer gewonnen duels, gewonnen kopduels en uitverdedigende acties met zijn hoofd dan iedere andere speler. Van alle spelers met 200+ duels in de Serie A vorig seizoen, won slechts één speler een hoger percentage persoonlijke duels dan Milenkovic.

Dat Milenkovic het niet alleen kan blijkt wel. Wat opvalt is dat het zeer makkelijk tegengoals kreeg. Maar liefst 51 van de 127 schoten op doel ging tegen de touwen. Dat is iets meer dan veertig procent. Daarin valt de doelman Pietro Terracciano zeker iets te verwijten.

In 32 wedstrijden kreeg hij 43 tegengoals (exclusief eigen doelpunten), terwijl 31.7 doelpunten verwacht mochten worden op basis van expected goals. Een onderprestatie van 11.3, waarmee hij de slechtste statistiek van alle keepers in de Serie A had. Reservedoelman Bartlomiej Dragowski trok in de overige wedstrijden het gemiddelde van Fiorentina nog enigszins recht maar met een gemiddelde van -9,7 presteerden ze het slechtst van alle ploegen op het hoogste niveau in Italië.

Voor alle FC Twente-fans die hierdoor denken dat hun kansen enorm gestegen zijn; even een kleine kanttekening. De Poolse doelman speelt nu voor Spezia Calcio en Terracciano is zijn plekje onder de lat kwijt. In de Toscaanse hoofdstad hebben ze een nieuwe doelman binnengehaald, Pierluigi Gollini. Een 27-jarige keeper uit eigen land, die als tweede doelman nog met Tottenham Hotspur tegen Vitesse speelde. Bij Atalanta was hij wel eerste keuze en speelde 110 wedstrijden.

In de eerste competitiewedstrijd bij zijn nieuwe werkgever zag ook hij er niet helemaal lekker uit. Bij een 2-1 voorsprong én met een man méér krijgt Cremonese een corner. Waar Gollini zijn verdediging nog aan het wegzetten is, draait Cristian Buonaiuto hem ondertussen meteen richting doel. De nieuwe doelman van La Viola kreeg zijn hand er nog wel achter, maar verwerkt de bal tot een paar centimeter voor de lijn, waardoor de bal alsnog erin werd gefrommeld. Bij het andere tegendoelpunt was hij simpelweg kansloos en viel hem niks te verwijten. Uiteindelijk wonnen ze in de 95e minuut alsnog van de promovendus.

‘Kwetsbaar bij hoge pressing'
Uit de data, waarin je kan meten of een ploeg hoge pressing geeft, blijkt dat Fiorentina niet hoog scoort. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Zij zakken wat meer in en vangen de tegenstander wat lager op het veld op. FC Twente zelf doet dat wel graag.

Met felle pressing richting de vier verdedigers van La Viola liggen er kansen. Op Sassuolo na incasseerde Fiorentina vorig seizoen de meeste schoten nadat het een fout had begaan. De sluwe spitsen wisten er bij de ploeg uit de cultuurstad wel raad mee en dus was er geen enkele ploeg die meer tegendoelpunten kreeg uit na een fout. (7, net als Sassuolo en Sampdoria)

In de wedstrijd van afgelopen zondag, wat hun allereerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen was, werden ze door de tegenstander met fases onder druk gezet. Ook toen Cremonese met tien man overbleef. Vier keer leden de mannen van Vicenzo Italiano zeer slordig balverlies wat een snelle tegenaanval opleverde. Zonder gevolgen weliswaar, maar als de Tukkers iets hebben bewezen, voornamelijk het laatste seizoen, is dat ze dat soort fouten genadeloos afstraffen.

Gevaarlijkste spelers
Naast de 1 meter 95 lange Milenkovic staat in de verdediging nog een zeer belangrijke kracht voor Fiorentina. Linksback en Italiaans international Cristiano Biraghi. Geen ploeggenoot veroverde vorig seizoen zoveel ballen als Biraghi in de Serie A (173 keer). In aanvallend opzicht is hij iemand om rekening mee te houden. De 29-jarige aanvoerder neemt alle corners en (directe) vrije trappen. Met zijn linkervoet kan hij de bal scherp aansnijden of juist op gevoel voor het doel neerleggen. Zijn specialiteit: voorzetten.

Afgelopen seizoen noteerde hij met 278 voorzetten het op één na hoogste aantal in de Serie A. Daarmee creëerde hij bij uitstek zijn kansen. Bij de nummer zeven van het afgelopen seizoen was hij degene met het hoogste aantal. Landelijk gezien vond hij zichzelf terug op de vijfde plek. Ook afgelopen weekend had hij de smaak weer goed te pakken. Met maar liefst acht gecreëerde kansen had hij er minstens drie méér dan wie dan ook in de eerste speelronde.

Het hoge aantal gecreëerde kansen leverde alleen weinig succes op. Uit de 72 keer dat hij zijn ploeggenoot een kans bood, leverde dat slechts één assist op. Daarmee is hij samen met Gerard Deulofeu (vijf assists) de enige uit het rijtje die niet de dubbele cijfers haalde qua assists. Dat terwijl hij afgelopen seizoen toch een halfjaar samenspeelde met tweede topscorer van de Serie A, Dušan Vlahović (inmiddels Juventus) die toch geen koekebakker is in de afronding.

Inmiddels heeft La Viola een nieuwe Servische aanvalsleider. Luka Jović, die drie jaar geleden nog voor 63 miljoen euro naar Real Madrid vertrok, is voor nul euro overgenomen van De Koninklijke. Met hem hebben ze een kapstok, waaraan ze het spel ophangen. In de eerste competitiewedstrijd werd meteen duidelijk dat als ze er voetballend niet uitkomen, dat dan de Serviër door de lucht wordt gezocht om (diep) op de helft van de tegenstander verder te voetballen.

Hoewel hij sinds 2019/2020 in 69 wedstrijden slechts zeven keer het net vond, liet hij meteen zien het scoren nog niet verleerd te zijn. Aan hem de taak om wat zuiniger met de kansen om te gaan. Vorig jaar scoorden ze bijna acht doelpunten minder dan mocht worden verwacht op basis van expected goals. (59 goals uit 66,7 xG)

Vanaf de zijkanten wordt hij voornamelijk gezocht door Biraghi én de naar binnen komende vleugelspelers, die de één-tegen-één opzoeken en met hun voorkeursbeen voor de goal uitkomen. Via een geplaatst schot of een voorzet over de grond worden ze zeer gevaarlijk. Linksbuiten Riccardo Sottil is een speler die via een bevlieging kansrijk wordt, al is het voornamelijk blaffen en niet bijten. Aan de andere kant staat dé man die wel overgaat tot daden. Dribbelaar Nicolás González.

De 24-jarige Argentijn was na het vertrek van Vlahović de speler met het meeste gewonnen duels, aantal schoten, doelpunten (7), assists (6), geslaagde dribbels en gecreëerde kansen uit open spel bij ‘de Paarsen’. Afgelopen weekend kwam hij vier minuten voor tijd van de bank om iets te doen aan de gelijke stand, wat dus ook lukte. Men vermoedt dat ze hem spaarden voor de wedstrijd tegen FC Twente.

Al met al is Fiorentina nog steeds een grote naam, maar niet meer de club van weleer. Ze hebben goede spelers, maar FC Twente is zeker niet bij voorbaat kansloos. Met de onzorgvuldigheid in balbezit, het aantal fouten die ze maken, de wankelende prestaties achterin en het ontbreken van een échte topscorer zijn er voldoende mogelijkheden voor Ron Jans en de zijne.