<
>

Flitsende Antony niet dribbelkoning van tweede speelronde, 'Toren van Sparta' en geen maat op Pavlidis

De Eredivisie is weer goed onderweg. Zo vielen op zondag in vier wedstrijden maar liefst twintig goals te bewonderen. Wie blonk er uit? Wie had een weekend om snel te vergeten? Tijd voor een terugblik op speelronde 2, aan de hand van 10 statistieken.

Circus Antony, swingende vleugels N.E.C.
Zijn trainer Alfred Schreuder vond dat hij bij tijd en wijle ietwat doorsloeg met zijn acties, maar dat Antony een show weggaf tijdens Ajax-FC Groningen (6-1) waar de fans van smulden, valt niet te ontkennen. Liefst zeven keer passeerde de Braziliaan zijn directe tegenstander met een dribbel.

Maar Antony eindigt verrassend genoeg niet als speler met de meeste geslaagde dribbelacties in speelronde 2. Die eer gaat naar Mikkel Duelund. Niet alleen blonk de Deen met een goal en twee assists uit op bezoek bij FC Volendam (1-4), ook was de linksbuiten goed voor acht geslaagde passeeracties. Opvallend: ook de andere buitenspeler van N.E.C., Elayis Tavsan, eindigt op het dribbelpodium van deze speelronde.

Maar Duelund en Tavsan waren niet de enige uitblinkers bij N.E.C. op zondagmiddag. Lasse Schöne liet zien dat hij nog altijd méér kan dan alleen het spel verdelen met zijn verfijnde passing. Sterker, geen speler veroverde dit weekend meer ballen terug dan de Deense veteraan (13). Alleen Excelsior-middenvelder Couhaib Driouech veroverde evenveel ballen, terwijl Marco Tol net als vorige week tot een van de beste balafpakkers hoort. Samen met Alex Bangura veroverde hij twaalf ballen, eentje minder dan in de openingsspeelronde.

Nieuwe ster dient zich aan bij PSV
Met twee goals droeg Xavi Simons ook als schutter knap bij aan de 2-5 zege van PSV in Deventer op zaterdagavond. Maar wat vooral opviel tegen Go Ahead Eagles: de jonge Simons is nu al bijzonder productief bij het creëren voor anderen. Uit liefst vijf van zijn passes kwam een schotpoging van een ploeggenoot voort.

Dat was niet het enige. Door zijn flitsende optreden in de Adelaarshorst is hij momenteel MVP van de Eredivisie 22/23.

Griekse topscorerkandidaat kan meer dan scoren
AZ kwam een bliksemstart van Sparta te boven. Het staat nu in de boeken als slachtoffer van het snelste doelpunt ooit in de Eredivisie. Vangelis Pavlidis nam zijn team bij de hand en lijkt dit seizoen een gooi te zullen doen naar de topscorerstitel. Zo scoorde geen Eredivisiespeler vaker dan de Griek in het kalenderjaar 2022, en is de AZ-spits met treffers in de eerste twee speelrondes ook dit seizoen aardig begonnen.

Maar in het uitduel met Sparta (2-3) viel nog iets op: Pavlidis heeft ook oog voor ploeggenoten. Met vier gecreëerde kansen uit open spel behaalde hij samen met Fredrik Aursnes, Xavi Simons, Dušan Tadić en ploeggenoot Tijjani Reijnders het hoogste aantal afgelopen weekend.

Bij de tegenstander uit Spangen viel Vito van Crooij op met zijn twee doelpunten. Toch is hij niet de enige die indruk maakte, aangzeien Sparta namelijk een aardige targetman op de kop heeft getikt. Tobias Lauritsen, een boomlange Noor die gekocht werd van Odds BK deze zomer, eindigde dit weekend met (ruim) de meeste gewonnen luchtduels in de Eredivisie.

Sleutelspeler in de Kuip
Ondanks de perikelen van een transfer naar SL Benfica, richt Fredrik Aursnes zich volledig op zijn sleutelrol bij Feyenoord. Want de Noor is veel meer dan een effectieve balafpakker, bleek ook weer in het thuisduel met sc Heerenveen (0-0).

Geen speler bereikte deze speelronde vaker ploeggenoten in de meest aanvallende zone van het veld dan Aursnes. Hijzelf noteerde 36 aangekomen passes in de final third, terwijl Daley Blind (34), Tijjani Reijnders (32), Jordy Clasie en Dušan Tadić (beiden 27) het rijtje compleet maken.

Aursnes was niet alleen succesvol met zijn voorwaartse passes. Dit weekend legde hij ook nog eens 13.887 meters af. Daarmee is de Noor ook nog eens de 'Metervreter van de Week', als Eredivisiespeler die de meeste afstand op het veld aflegde.

In het doelpuntloze gelijkspel tussen Feyenoord en Heerenveen vielen er meer op. Andries Noppert vormde een echte sta-in-de-weg voor de Rotterdammers. Met maar liefst elf reddingen noteerde hij het hoogste aantal ooit voor een Heerenveen-doelman gemeten sinds dat Opta de Eredivisie volledig analyseert in het seizoen 2010/2011. Ook Amin Sarr viel meermaals op met explosieve acties tijdens counters. De Zweedse aanvaller legde liefst 551 meters af met een snelheid van boven de 25 kilometer per uur. Daarmee presteert Sarr het schier onmogelijke: een keer boven loopwonder Alex Bangura (Cambuur) eindigen als actiefste sprinter van de Eredivisie-speelronde.

Kralings koningskoppel
Spits Reda Kharchouch was met twee goals en een assist natuurlijk de grote man bij Excelsiors verrassende overwinning op Vitesse (3-1). Maar zijn schaduwspits Kenzo Goudmijn speelde ook een alleraardigste wedstrijd. Sterker, geen speler won- ondanks zijn 1 meter 73- deze speelronde meer persoonlijke duels dan het voormalige jeugdtalent van AZ.

Op Woudestein kwam opponent Vitesse stukken minder uit de verf. Vooral op de vleugels had de ploeg uit Arnhem het moeilijk. Het is een veeg teken als beide wing-backs, Carlens Arcus en Maxi Wittek, op plek één en twee in de lijst met meeste balverlies in een speelronde eindigen. Othmane Boussaid van FC Utrecht en Twente-aanvaller Virgil Misidjan delen de derde plek met 23 keer balverlies.