<
>

Zwakte door de lucht bij PSV zwaar op de proef gesteld tegen Rangers FC

Pro Shots

Vier jaar geleden speelde PSV voor het laatst in de groepsfase van de Champions League. Na drie mislukte pogingen op kwalificatie voor het grootste Europese clubtoernooi is het elftal van Giovanni van Bronckhorst de laatste te nemen horde. Hoe speelt Rangers FC, voor wie moet Van Nistelrooij zijn mannen waarschuwen en waar zit het gevaar bij de Schotse grootmacht?

Rangers FC is de laatste jaren goed bezig. In het seizoen 2020/2021 bleef de club onder leiding van Steven Gerrard het hele seizoen ongeslagen en pakte het de landstitel. De Liverpool-legende koos daarna voor een vertrek naar Aston Villa. Giovanni van Bronckhorst volgde hem op en startte zeer goed. Onder zijn leiding werd de Schotse beker gewonnen én de finale van de Europa League gehaald. Helaas voor de Nederlander trok Eintracht Frankfurt door penalty’s aan het langste eind.

Gestorm door de lucht
Onder Gerrard speelde Rangers heel erg gestructureerd. Iedereen kende zijn rol en voerde zijn taken uit. Opvallend was de bevlogenheid om het maximale uit standaardsituaties te halen. Schotse clubwatchers geven aan dat de oud-middenvelder bij trainingen veel aandacht besteedde aan corners en vrije trappen. Dat goed oefenen loont, blijkt wel uit de data. Een succesformule waar Van Bronckhorst ook de vruchten van plukt.

In de Scottish Premiership nam het 246 hoekschoppen, die direct de zestienmeter in gingen. Daarvan kwamen er 101 aan bij een teamgenoot. Met een percentage van 41,1 procent had het afgelopen seizoen het hoogste percentage aangekomen corners. Uiteindelijk leidde het tot zeventien doelpunten, waarmee het ook verreweg het vaakst uit een hoekschop scoorde. Van de tachtig doelpunten die Rangers FC maakte in eigen land, kwamen er 28 uit een dood spelmoment. Dit seizoen staat de teller na vijf wedstrijden alweer op twee (penalty en directe vrije trap).

Ook in Europees verband wisten tegenstanders geen raad met de dode spelmomenten van de Schotten. In de Europa League 2021/22 maakte Rangers acht van de 23 goals uit corners of penalty's.

De kracht van de Schotse grootmacht ligt dus voornamelijk door de lucht. Niet alleen uit standaard situaties, maar ook uit voorzetten. De backs spelen hierin een zeer belangrijke rol. Geen achterlijn halen en de bal terugtrekken, maar een vroege voorzet. Dit nog prille seizoen maakten ze vier van de elf doelpunten uit een (vroege) voorzet en dan wordt de afgekeurde gelijkmaker tegen Livingston FC niet meegerekend. Het kan dus ook geen toeval zijn dat afgelopen weekend tegen St. Johnstone het eerste doelpunt- u raadt het al- uit een voorzet viel.

PSV is dus gewaarschuwd. Met de opvattingen van AS Monaco speelde het twee goede generale repetities en hebben ze alvast kunnen oefenen. Zij waren toch voornamelijk gevaarlijk door de lucht. Alle doelpunten van de club uit het Vorstendom vielen uit een voorzet of standaardsituatie. Hetzelfde geldt voor de drie ballen die op de paal of lat belandden voor de onfortuinlijke Monegasken.

‘Vleugje Nederlands voetbal’
Tot zo ver wellicht geen verrassing. Het Schotse voetbal wordt vaak geassocieerd met ‘mouwen opstropen’, fysieke spelers, lange ballen, harde duels en veel rennen.

Van Bronckhorst pakt het anders aan en heeft wat Nederlands DNA in de ploeg geslepen. Onder de 106-voudig Oranje-international spelen The Gers wat verzorgder, passen ze meer en zetten ze hoger druk dan toen Gerrard in de dug-out zat. Voornamelijk op het middenveld ‘verrast’ Rangers door snel, flitsend combinatiespel te spelen in kleine ruimtes tegen doorgaans ver ingezakte ploegen. Als de bal snel van voet naar voet is gegaan in de as, verdwijnt de bal naar de zijkant om hem vanaf daar voor de pot te gooien.

In het Scottish Premiership pakt Van Bronckhorst het initiatief. In Europees verband en tegen de grote teams is het ietwat voorzichtiger en kiezen ze fases van hoge druk. In eigen land zet hij de laatste linie van de tegenstander het overgrote gedeelte meteen onder druk en houdt de linies compact bij elkaar. Overal op het veld probeert Rangers FC druk te houden op de bal en met succes. Het levert gemiddeld 1.9 ‘directe aanvallen’, wat gedefinieerd kan worden als: het aantal keer dat bij een balverovering de bal snel naar voren wordt gespeeld wat leidt tot een schot of balaanraking in vijandelijke zestienmeter.

Dit seizoen zijn ze daarin uiterst gevaarlijk gebleven. Zaterdag scoorde het twee van de vier keer nadat het op de helft van de tegenstander de bal veroverde. Eenmaal doordat de middenvelders direct zoeken naar een steekpass in de ruimtes achter de backs op de diepgaande buitenspelers. Op die manier scoorde het ook tegen Kilmarnock FC de week ervoor. Met de aanvallend ingestelde backs van PSV zal daar dus veel ruimte liggen en moeten ze zorgvuldig zijn in balbezit.

Pas op voor de backs
Rangers FC heeft in de 1-4-3-3-formatie in elke linie wel een aantal spelers waar met speciale aandacht naar gekeken moet worden. Keeper Jon McLaughlin is degelijk, op het middenveld is John Lundstram een belangrijke controleur die het spel verdeelt en voorin hebben ze met de technisch begaafde Ryan Kent en Europees topscorer aller tijden, die langzaamaan weer wat minuten krijgt na een blessure maar naar alle waarschijnlijkheid op de bank zal beginnen, Alfredo Morelos zeer gevaarlijke spelers.

Achterin is een hele belangrijke rol weggelegd voor de backs, die zoals gezegd aanvallend veel te bieden hebben. Aan de linkerkant staat de 29-jarige Kroaat Borna Barisic, die met zijn linkervoet de bal vroeg in swingt en aan zijn kant verantwoordelijk is voor de standaard situaties.

Aan de andere kant staat een van de sterkhouders van de recordkampioen, aanvoerder James Tavernier. Een 30-jarige Engelsman die (in zijn speelstijl) wat weg heeft van Kyle Walker. Een fysieke enorm sterke speler die de duels niet schuwt en beschikt over een enorm loopvermogen waarmee hij de hele rechterkant bestrijkt en alle dode spelmomenten aan de rechterkant plus penalty’s voor zijn rekening neemt.

Met de bal aan de voet stoomt hij op en zoekt hij naar een voorzet als hij het laatste derde deel van het veld betreedt. Afgelopen seizoen was Tavernier de speler met de meeste geslaagde voorzetten (127) en gecreëerde kansen (115) in de SPL. Daarnaast kwam hij tot het vrij bizarre aantal van 69 schoten in deze periode. Bij de Rangers schoot alleen Morelos vaker (115).

Zijn aanvallende bedrijvigheid levert veel goals op. In zes jaar tijd kwam de rechtsback in de competitie tot 205 duels, waarin hij 48 keer scoorde en 55 assists gaf. Afgelopen seizoen maakte hij indruk door in veertien wedstrijden in de Europa League bij negen doelpunten betrokken te zijn (zeven goals, twee assists). Ook dit seizoen heeft hij de rekening weer geopend. In vijf wedstrijden (competitie en voorronde Champions League) maakte hij twee goals en was hij één keer aangever.

Het belooft in ieder geval een zware wedstrijd te worden. Niet alleen omdat dat Rangers bepaalde kwaliteiten bezit, waar PSV het moeilijk mee heeft. Daarnaast kan het zich voorbereiden op een kolkend Ibrox Stadium gevuld met 55 duizend hondstrouwe supporters, die niet zullen nalaten om zich te laten horen. Thuis heeft het in drie wedstrijden nog geen enkel tegendoelpunt te verwerken gehad, maar wel al negen keer gescoord. Rangers FC zal zich niet per definitie ingraven, maar bij tijd en wijle het spel maken, de aanval zoeken en PSV onder druk proberen te zetten. Zij zijn zich bewust dat in eigen stadion een goed resultaat neergezet moet worden om de groepsfase van de Champions League te bereiken.