<
>

Schreuder in luxepositie: "Moeilijk om keuzes te maken als iedereen blijft leveren"

Het is dringen in de basiself van Ajax-trainer Alfred Schreuder, met name op het middenveld en in de voorhoede. De trainer erkent dat hij in een luxepositie zit en schroomt niet om moeilijke keuzes te maken. Het is nog gissen wie er er zondag in het thuisduel met FC Groningen in de spits staat.

Schreuder werd na een matige eerste helft tegen Fortuna Sittard gedwongen om te wisselen. Met Brian Brobbey en Davy Klaassen in de ploeg draaide Ajax de wedstrijd om. Vooral de invalbeurt van Brobbey beklijfde. Door de manier waarop hij de spitspositie invulde ging Ajax beter spelen. "Het is ook de reden dat we hem gekocht hebben. Je wil een echte nummer negen in je selectie hebben", zei Schreuder over de rol van Brobbey. Tegen defensief ingestelde ploeg zal Schreuder sneller teruggrijpen op een formatie met een type Brobbey, gaf hij toe.

"We hebben enorm veel keuze, een enorme luxepositie. Er kunnen er maar elf spelen." En dus moet Schreuder spelers teleurstellen. Spelers die hun sporen verdiend hebben en rekenen op een basisplek. Daar wordt Schreuder niet nerveus van. "Nee, dat is je werk. Als mens achter de trainer is het altijd vervelend om spelers er naast te zetten. Of het nou een grote naam is of een jonge speler, dat is altijd vervelend. Zeker grote namen willen altijd spelen. Maar je weet dat er bij Ajax ook concurrentie is en de concurrentie voorin en op het middenveld is misschien wel toegenomen ten opzichte van het afgelopen jaar. Als trainer maak je keuzes op basis wat het beste is voor Ajax. Dat doe je en daar heb ik geen moeite mee."

"Als iedereen blijft leveren, dan wordt het moeilijk om keuzes te maken", vervolgde hij. "Soms moet je keuzes maken. En dan haal je bijvoorbeeld ook Steven Berghuis eruit, die de weken daarvoor prima speelde."

"Willen niet dat Brobbey geblesseerd raakt"
Sinds het debuut van Brobbey in de hoofdmacht van de Amsterdammers speelde hij nog geen enkele keer 90 minuten. "Het zou onlogisch zijn als hij in één keer van 45 minuten naar 90 minuten gaat. Ik vind ook dat hij een keer langer dan 45 minuten gaan spelen. Dan moeten we kijken hoe hij daarop reageert en de trainingsintensiteit aanpassen. Het is een heel explosieve speler. Je wil niet dat hij geblesseerd raakt. Dat is altijd een dunne grens", aldus Schreuder.

"Tadic wilde graag spelen tegen PSV"
Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Dusan Tadic te maken heeft gehad een overvalpoging bij zijn huis. Dat gebeurde in de dagen in aanloop naar het duel om de Johan Cruijff Schaal met PSV. "Met Dusan gaat het goed. Het is alweer een tijdje geleden. Het is natuurlijk verschrikkelijk als zoiets gebeurt." Schreuder heeft niet getwijfeld om hem op te stellen tegen PSV. "Hij wilde graag spelen."

Ajax-aankoop Jorge Sánchez is nog niet speelgerechtigd tegen FC Groningen. Calvin Bassey moet nog één duel schorsing uitzitten.

Wormuth noemt Ajax 'één van de beste ploegen van Europa'
FC Groningen, de tegenstander van komende zondag, is blij dat de uitwedstrijd tegen Ajax al zo vroeg in het seizoen op het programma staat. "Iedereen weet dat Ajax een van de beste ploegen van de Eredivisie is en misschien ook wel in Europa. Maar als je mij vraagt; wanneer tref je Ajax het liefst, dan is dat in speelronde 1. Want ook Ajax heeft een nieuwe ploeg met een nieuwe trainer en daar is in de beginfase van het seizoen ook afstemming nodig", aldus Groningen-trainer Wormuth.

De Noordelingen missen Jan Hoekstra, Marin Sverko, Emmanuel Matuta en Nordin Musampa voor het duel met Ajax.

Ajax - FC Groningen zie je zondag LIVE om 14.30 uur op ESPN.