<
>

Bekendmaking vier kanshebbers Speler van het Jaar Eredivisie Vrouwen

De komende twee weken worden de kanshebbers voor Speler van het Jaar en Talent van het jaar van het afgelopen seizoen in de Eredivisie en Eredivisie Vrouwen bekendgemaakt. Vandaag is het de beurt aan de kanshebbers voor Speler van het Jaar van de Eredivisie Vrouwen.

Fenna Kalma, Victoria Pelova, Renate Jansen en Romée Leuchter maken op 30 augustus tijdens de Eredivisie Awards kans op Speler van het Jaar van de Eredivisie Vrouwen. Deze awards zijn live te zien op ESPN.

Topschutter Kalma
Fenna Kalma scoorde dit seizoen 33 keer voor kampioen FC Twente. De Friezin, die in 2019 de overstap maakte van sc Heerenveen naar de formatie uit Enschede, wordt geroemd om haar doeltreffendheid en goede mentaliteit. Kalma wordt gezien als een echte teamspeler en gaat voorop in de strijd. Haar goede prestaties leidden echter niet tot een plaats in de EK-selectie van de inmiddels vertrokken bondscoach Mark Parsons.

Allrounder Pelova
Victoria Pelova kwam dit seizoen in alle 24 gespeelde wedstrijden in actie voor Ajax. Daarin maakte ze zes treffers en gaf ze acht assists. De 22-jarige middenvelder is sterk aan de bal, beschikt over een goed inzicht en is tweebenig. Haar veelzijdigheid leverde haar een plaats in de EK-selectie op. Ze kwam hier tot drie invalbeurten. Pelova speelde voor haar komst naar Ajax in 2019 bij ADO Den Haag.

Ervaren Jansen nog lang niet klaar
Good old Renate Jansen speelde alweer voor het 15e(!) seizoen in de Eredivisie Vrouwen. De 31-jarige aanvaller werd kampioen met FC Twente en was goed voor maar liefst 17 doelpunten en 12 assists. Jansen, sinds twee jaar aanvoerster van FC Twente, mocht voor de tweede keer op rij de kampioensschaal in ontvangst nemen.

Definitieve doorbraak Leuchter
Romée Leuchter verruilde afgelopen zomer PSV voor de Ajax Vrouwen. De 21-jarige aanvaller kwam dit seizoen 24 keer in actie voor de Amsterdammers in de Eredivisie Vrouwen. Daarin maakte ze 25 treffers en leverde ze vijf assists. Als beloning voor haar goede seizoen debuteerde de twintiger op 16 februari 2022 bij de Oranje Leeuwinnen.

Op 30 augustus zijn de Eredivisie Awards live te zien op ESPN.