<
>

De loodzware taak van Paixão en López om hun voorgangers te doen vergeten

Pro Shots

Feyenoord heeft met Javairo Dilrosun, Oussama Idrissi, Patrik Walemark, Alireza Jahanbakhsh en middenvelders Sebastian Szymanski en Jens Toornstra die ook aan de zijkanten kunnen spelen de posities als buitenspeler driedubbel bezet. Toch trekt het opnieuw een speler voor de flank aan. Zijn naam is Igor Paixão, die zomaar de ‘nieuwe Sinisterra’ kan worden. Eerder versterkte het zich al met linksback Marcos López, die daarmee de eerste échte linksback in de selectie is na het vertrek van Ramon Hendriks en Tyrell Malacia.

Na een geweldig (Europees) seizoen gebeurde het vrijwel onvermijdelijke. Een leegloop. Van het elftal dat eind mei aan de aftrap stond in de UEFA Conference League-finale zijn alleen Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida, Gernot Trauner, Fredrik Aursnes- die op de nominatie staat om Feyenoord in te ruilen voor SL Benfica- en Orkun Kokcü over.

Marcos Senesi (minimaal 15 miljoen euro naar Bournemouth FC) en Tyrell Malacia (15 miljoen naar Manchester United) transfereerden, terwijl de huurcontracten van Reiss Nelson (Arsenal), Guus Til (inmiddels PSV) en Cyriel Dessers (inmiddels Cremonese) afliepen. Ook Luis Sinisterra vertrok uit Rotterdam. Hij werd verreweg de duurste uitgaande Feyenoorder ooit en tekende voor vijf seizoenen bij Leeds United.

56,3 miljoen euro kwam er binnen, maar dat belandde niet allemaal in de clubkas. Feyenoord heeft er bijna achttien miljoen euro alweer van uitgegeven. Deze week kwam daar zo’n kleine tien miljoen euro bij om zich van de diensten van Igor Paixão en Marcos López te verzekeren.

‘De nieuwe Sinisterra’

Igor Paixão (22) had nogal een stevig prijskaartje om zijn nek hangen. Coritiba FC, een toch niet al te grote club in Brazilië, zat hoog in de boom en vroeg naar verluidt zo’n acht miljoen euro voor tachtig procent van de transferrechten. Feyenoord wilde ondanks de drukke bezetting aan de zijkanten toch ver gaan voor de Braziliaan van 1 meter 68 en verbrak na de komst van Quinten Timber voor de tweede keer deze transferperiode het eigen transferrecord. Paixão staat voor de lastige taak om smaakmaker Luis Sinisterra te doen vergeten, maar zal net als zijn voorganger de kans moeten krijgen om te aarden in de havenstad.

Een risico zou je kunnen zeggen. Bij Sinisterra pakte dit goed uit en afgaande op de prestaties van de Braziliaan in zijn thuisland, lijkt het een gokje waard. Paixão is een pingelaar in hart en nieren, net als zijn voorganger die onbenoemd dribbelkoning van Eredivisiejaargang 2021/22 werd. Dit seizoen, dat er al 21 speelrondes op heeft zitten, ging er niemand in de Braziliaanse Serie A vaker een dribbelactie aan. Paixão pingelde zelfs 22 keer vaker dan de een-na-bedrijvigste dribbelaar.

Volgens de data behoort de Feyenoord-aanwinst in het topsegment van de competitie als het gaat om acties met een hoge moeilijkheidsgraad. Een teken aan de wand voor een speler die tot voor kort speelde in een voetballand dat altijd een groot aandeel aan ‘Samba-voetballers’ bevat.

De rechtsbacks in Brazilië hebben bijzonder veel moeite met Paixão in bedwang houden. Met 43 uitgelokte overtredingen is hij dit Serie A-seizoen de eerste buitenspeler in het klassement met meeste overtredingen tegen. Alleen spits Marcos Leonardo (49), centrale verdediger/verdedigende middenvelder Raniele (49) en aanvallende middenvelder Éverton Ribeiro (44) werden vaker neergehaald dan Paixão (43).

Levert al die acties ook wat op? Ja. Slechts één buitenspeler in de Braziliaanse competitie kwam dit seizoen tot meer doelpogingen dan Paixão. De vele schoten leveren flink goede cijfers op. In 37 officiële wedstrijden (landelijke competitie, regionale competitie en beker) was Paixão bij de totstandkoming van 19 doelpunten direct betrokken. Gemiddeld dus iets meer een op twee bij een club die niet bekend staat om hun scorende vermogen.

Paixão zal verheugd zijn over de mogelijkheden om zijn specialisme aan Het Legioen te tonen. In het aanvalsspel van Feyenoord onder Arne Slot is ruimte voor veel creativiteit en acties, maar zal wel moeten wennen aan het spel zonder bal. Ondanks dit verbeterpunt lijkt Feyenoord een speler te hebben aangetrokken met de potentie van een publiekslieveling.

Nieuw 'powerkoppel' aan de linkerkant

Waar de afgelopen twee jaar Tyrell Malacia en Luis Sinisterra furore maakte aan de linkerflank moest Feyenoord deze zomer dus op zoek naar een nieuw duo. Voor de rol als buitenspeler waren er voldoende opties, maar linksachterin duurde het lang. Diverse namen werden in verband gebracht met een contract in De Kuip. Marcos López werd genoemd, maar de Rotterdammers waren op zoek naar een ‘grotere naam’. De Uruguayaanse Matías Viña, die nog inviel in de Conference League-finale namens AS Roma tegen Feyenoord, zou de gedroomde versterking (op huurbasis) zijn maar die onderhandelingen verliepen alles behalve soepel.

Het duurde tot na de eerste speelronde in de Eredivisie voordat er überhaupt een échte linksback in De Kuip arriveerde. Een dag na de 2-5 overwinning bij Vitesse werd de Peruviaanse linksback Marcos López aangetrokken. Marcus Pedersen, die van nature een rechtsback is, speelde in de tussentijd als gelegenheidslinksback en ook huurling Jacob Rasmussen zou er kunnen spelen, maar speelt bij voorkeur in het centrum.

Aan de twintigvoudig international van Peru de taak om de zo geliefde én geboren Rotterdammer Tyrell Malacia te doen vergeten, die qua prestaties bij de top van de Eredivisie behoorde. López komt over van het Amerikaanse San Jose Earthquakes, waar hij in de MLS dit seizoen al zeventien van de 24 wedstrijden speelde.

Met Marcos López heeft Feyenoord in aanvallend opzicht een vergelijkbaar type linksback op het oog. De 22-jarige Peruviaan scoort zowel qua aanspeelbaarheid als balbehandeling bovengemiddeld goed in de Major League Soccer. Al dribbelend komt de rappe vleugelverdediger mee op, al ontbreekt het tot op heden nog weleens aan souplesse in de eindpass. Ook zonder bal bemoeit hij zich geregeld met de aanval en komt hij zowel aan de zijkant als de binnenkant geregeld over zijn collega aan de linkerkant heen. Dat biedt opties voor de voornamelijk naar binnentrekkende Paixão en Dilrosun of de wat meer aan de zijkant plakkende Patrik Wålemark voor hem.

Voornamelijk verdedigend heeft de linksback nogal wat te leren, daar waar hij in tegenstelling tot zijn even oude voorganger minder volwassen oogt. Als het gaat om het voorkomen van een voorzet, gevaarlijke pass of een doelpunt staat López bij de onderste 33% van alle vleugelverdedigers uit de competitie. Daarentegen behoort de linkspoot in de Verenigde Staten wel tot een van de best presterende verdedigers als het gaat om intercepties, balveroveringen en tackles. Met zijn Zuid-Amerikaanse ‘gif’ in de positieve zin van het woord moet hij de harten van de trouwe fans in De Kuip voor zich winnen.