<
>

Openingsspeelronde in cijfers: excellerende Tannane, 'FIFA'-overwinning Excelsior

ESPN

De Eredivisie is weer terug. Na een volledige eerste speelronde is het tijd om een eerste indruk te krijgen wie opvallend presteerde, in de goede- en/of negatieve zin van het woord. Zo liet Oussama Tannane zien dat hij het voetballen nog steeds niet verleerd is, maakte de Eredivisie kennis met een interessant AZ-talent en zagen we in het Cambuur stadion taferelen die de meeste kennen uit de voetbalgame FIFA.

Slordige Tadic
In de eerste helft tegen Fortuna Sittard oogde Dušan Tadić niet op zijn best, in een rol als centrumspits tegen een compacte defensie. De ruimtes waren zeer klein en mede daardoor leidde hij van alle Ajacieden het meeste balverlies (25 keer). Dat was niet het hoogste aantal van dit weekend. Souffian El Karouani was met 28 keer het meest onfortuinlijk in balbezit.

Overigens creëerde de Ajax-aanvoerder vijf kansen is, wat het meeste is van alle spelers in de openingsspeelronde en gaf hij de assist bij de bevrijdende 1-3 van Brian Brobbey tegen Fortuna Sittard, waardoor hij MVP van de Eredivisie werd.

Poolse smaakmaker
Slechts één speler leverde vorig seizoen in de Russische Premier League meer assists af dan Sebastian Szymanski (8). Op de Nederlandse velden lijkt de Poolse nieuweling ook een kandidaat om bovenin de assistranglijsten te eindigen dit seizoen. Bij zijn officiële debuut voor Feyenoord is hij de enige Eredivisiespeler in de eerste speelronde met twee assists achter zijn naam.

Dribbelsensatie in Alkmaar
In de laatste wedstrijd van de openingsspeelronde maakten we kennis met misschien wel de opvallendste speler van het gehele weekend. In zijn basisdebuut voor AZ pingelde Myron van Brederode er lustig op los. Met zeven geslaagde dribbelacties was de 19-jarige aanvaller de enige Eredivisiespeler die dit weekend vaker dan vier keer al pingelend zijn directe tegenstander voorbij kwam. Om zijn topwedstrijd te bekronen, maakte Van Brederode ook nog eens de 2-0 tegen Go Ahead Eagles in de slotfase.

Van Brederode was niet de enige vleugelspeler die een goede indruk maakte bij AZ. Hakon Evjen, die tweeënhalf jaar geleden werd gehaald als potentiële opvolger van Calvin Stengs, begon in tegenstelling tot zijn vorige seizoenen ditmaal wél sterk aan de jaargang. Alleen Dušan Tadić creëerde evenveel scoringskansen voor ploeggenoten als de Noor in deze speelronde (5), waarmee ze samen bovenaan het lijstje staan.

Cambuur de grote pechvogel, met dezelfde turbo
In de eerste speelronde is er één team dat vaker dan twintig keer tot een doelpoging komt. Die eer komt toe aan SC Cambuur, dat in zijn openingsduel liefst 27 schoten laat noteren. Op basis van expected goals was de verhouding zeer duidelijk; 3.83 voor de Leeuwardenaren, 1.25 voor Excelsior. Tel daarbij op dat de Leeuwarders liefst 71,6 procent van het balbezit hadden en de Kralingers maar tot zeven schoten kwamen, en een simpele overwinning leek onvermijdelijk.

Maar de Kralingers sloegen genadeloos toe op de counter, en wonnen een compleet oneven duel met 2-0. Vooral Jamie Jacobs zal zich achter de oren krabben: de middenvelder kwam in zijn eentje tot meer doelpogingen (9) dan de bezoekers uit Rotterdam tezamen.

Toch was er ook wat goed nieuws: Alex Bangura bleek volledig hersteld van zijn blessure uit het einde van vorig seizoen. Liefst 584 meters legde hij af met een snelheid van boven de 25 kilometer per uur - ruim 50 meter meer dan welke andere sprinter. Bangura is nog altijd dé loper van de Eredivisie.

Volendam is niet bang
Excelsior was niet de enige promovendus die punten overhield aan de eerste speelronde. FC Volendam verraste met een 2-2 op bezoek bij FC Groningen. Dit deed het niet door massaal terug te plooien op de eigen helft. Met zeven balveroveringen in de meest aanvallende dertig meter van het veld, veroverde de ploeg van Wim Jonk meer ballen in deze zone dan Ajax, Feyenoord of PSV deden deze speelronde.

De Volendammers hadden de meeste moeite met Cyril Ngonge. Met een doelpunt en een assist was hij in aanvallend opzicht de gevaarlijkste aan de kant van de Groningers. Vorig seizoen raakte hij onder Danny Buijs zijn basisplaats kwijt bij Groningen, ondanks dat hij op dat moment clubtopscorer was. Buijs gaf meermaals aan dat de Belgische vleugelspits verzaakte in de teamtaken. Onder opvolger Frank Wormuth lijkt Ngonge te hebben geleerd van dit tripje naar de bank: geen speler veroverde meer ballen in de final third dan hij (3).

Tannane met wederom een flitsstart
Dat Oussama Tannane geweldig kan voetballen, staat nog altijd buiten kijf. In speelronde één is hij de enige speler die zowel als schutter (4) als met beslissende passes (4) vier keer bij een scoringskans betrokken is. Voor NEC-supporters is het vooral duimen dat de linkspoot conflictvrij blijft.

De statistieken bieden nog meer hoop aan NEC, dat tegen FC Twente in de slotfase een punt verspeelde door een late goal van debutant Sem Steijn (0-1). De slager uit Marbella lijkt namelijk ook dit seizoen klaar om spitsen het leven zuur te maken: Iván Márquez wint tegen Twente meer luchtduels (8) dan welke andere speler in de openingsronde en doet dat ook nog eens tegen een winstpercentage van tachtig procent.