<
>

FC Twente vol vertrouwen naar Servië: "Wij zijn favoriet"

Ron Jans leeft met alle vertrouwen toe naar de eerste Europese wedstrijd van FC Twente in acht jaar. In de derde voorronde van de Conference League nemen ze het op tegen de nummer drie van de Servische competitie van afgelopen jaar, FK Čukarički. Ondanks goede resultaten dit seizoen, dicht Jans zijn ploeg de favorietenrol toe, zo meldt hij tegenover RTV Oost.

28 augustus 2014, dat was de allerlaatste keer dat FC Twente meedeed aan een competitie buiten de landsgrenzen. Over twee wedstrijden was Qarabag FK te sterk (1-1 over twee wedstrijden, Qarabag door op uitdoelpunten) voor de ploeg van toenmalig trainer Alfred Schreuder. Nadat magere jaren aanbraken, ze degradeerden naar de Keuken Kampioen Divisie, maar ook meteen terugkeerden heeft Ron Jans een vervolg gegeven aan de stijgende lijn die ze vanaf toen hebben ingezet. Na een zeer goed seizoen, waar de Tukkers op de vierde plek in de Eredivisie eindigden, staat het aan de vooravond van hun Europese rentree.

Voor iedereen een heugelijk moment, maar voor Ron Jans komt een ‘klein traumaatje’ naar boven. In het stadion waar FK Čukarički zijn wedstrijden speelt, speelde Jans in het seizoen 06/07 met FC Groningen tegen Partizan Belgrado. “We hebben die wedstrijd met 4-2 verloren dus daar baal ik een beetje van.” Met zijn nieuwe werkgever probeert hij die blijkbaar toch nog zure nasmaak weg te spoelen. De eerste indruk van de gehele entourage valt de 63-jarige Zwollenaar alleen wat tegen.

“Ik heb me laten informeren dat er zo’n twee tot drieduizend man zullen komen, waarvan een kleine vijfhonderd uit Twente. Ik denk dus niet dat het zo’n échte Europese wedstrijd wordt met een vijandig publiek en dat soort dingen. Er was bij de persconferentie ook niemand van de lokale Servische pers. Je mist die entourage echt. Het lijkt bijna geen Europese wedstrijd. Ik denk dus dat onze supporters de sfeer moeten maken en wij de wedstrijd,” zegt Jans, die blij is dat zijn team kennismaakt met wedstrijden buiten de landsgrenzen. Weinig van zijn spelers speelden in een Europees toernooi en dus is dit een ‘mooi project om verder te komen’.

Favorietenrol
Samen met de technische staf analyseerde Jans, die aan zijn derde seizoen gaat beginnen in Enschede, FK Čukarički. Geen geheimen meer dus voor de oefenmeester, die weet wat hem te wachten staat. “Ik hoop dat ik door mijn eigen ploeg verrast wordt. Zij hebben ruim gewonnen van Racing Union FC uit Luxemburg (over twee wedstrijden 8-1) en zijn goed gestart in de competitie met negen punten uit vier duels tegen aardige ploegen. Ik denk alleen dat wij hun eerste echte test worden. Ik denk alleen dat wij voor deze wedstrijd favoriet zijn.

Zerrouki (met hoofd) erbij
Afgelopen zomer wist technisch directeur Jan Streuer de succesploeg van het vorige seizoen goed bij elkaar te houden. De gehuurde Michel Vlap werd definitief overgenomen van RSC Anderlecht, hetzelfde geldt voor Michal Sadilek die overkwam van PSV. Ook Joshua Brenet, Mees Hilgers en Ramiz Zerrouki bleven behouden voor de Tukkers, maar laatstgenoemde staat inmiddels in de flinke belangstelling van Feyenoord. Ron Jans ging dus maandag met de Algerijnse sterkhouder om tafel.

“Ik heb tegen hem gezegd dat als je nou zo’n goede speler bent, laat je dit over aan de ontwikkelingen en focus jij je maar op één ding. Het is aan Ramiz om daar mee om te gaan, maar ik weer zeker dat hij dat heel goed zal doen.

Een samenvatting van de wedstrijd tussen FK Čukarički en FC Twente is morgenavond om 23:00 uur te zien in ESPN Vandaag