<
>

Jansen vindt afwezigen geen thema voor Dundee-uit: "Eigenlijk alleen Odgaard niet inzetbaar"

Pascal Jansen lijkt vanwege veel afwezigen te moeten puzzelen voor het uitduel met Dundee United in de derde voorronde van de Conference League. De AZ-trainer vindt het helemaal niet zo'n moeilijke opgave. "eigenlijk is alleen Odgaard afwezig", stelt Jansen op de persconferentie in aanloop naar de belangrijke kwalificatiewedstrijd. "De andere spelers heb ik de hele voorbereiding niet gehad."

De nieuwe aanwinst Riechedly Bazoer is ziek, net als Peer Koopmeiners. Jesper Karlsson, Yuki Sugawara en Zinho Vanheusden zijn nog niet wedstrijdfit. Jens Odgaard kampt met een hamstringblessure. "De rest is gewoon beschikbaar. Het is voor mij dus geen thema", vertelt Jansen. "Ik vind wel dat we als team in staat zijn om voor een goed resultaat te spelen."

De trainer merkt wel op dat hij voorzichtig moet zijn met de blessure van Odgaard. "Met Jens gaat het beter. We moeten zorgvuldig zijn om hem zo snel mogelijk op het veld krijgen. Hij moet wennen aan de belasting bij AZ. Ik ben geen dokter, we missen hem en moeten het anders doen dan in Tuzla en Alkmaar, maar het heeft weinig zin om er bij stil te staan want we moeten ons richten op degenen die wel kunnen spelen."

Verleden bij Dundee en AZ

Nick van der Velden is vandaag de dag actief als jeugdtrainer bij AZ. De 39-jarige oud-prof speelde in zijn loopbaan voor zowel AZ als Dundee United, en kent het Schotse voetbal goed. "Het is een hele andere manier van voetballen. Ze hebben een andere visie dan hier bij AZ", stelt Van der Velden. "Ze spelen meestal de lange bal en willen dan vanuit de tweede bal gaan voetballen. Het zijn best wel fysieke spelers en ze zijn conditioneel gewoon ijzersterk. Vooral daar in Schotland is het met veel omschakelmomenten. Hier is het toch eerst een opbouw en rust. Op het juiste moment, als de ruimte er is, gaan voetballen. Ik ben dus heel benieuwd hoe die wedstrijd gaat lopen."

De voetbalcultuur is de oud-speler ook bekend. "Ik hou van de cultuur. Hele lieve mensen met respect naar elkaar toe. Ook een cultuur waarbij de jonge jongens gewoon nog je kicksen schoonmaken. Ik vond dat aan het begin wel lastig. Ze pakten gewoon je schoenen en zeiden dat ze je schoenen schoon gingen maken. Dat hoeft niet, maar ze deden dat uit hunzelf. Als je dan een goaltje maakt of een assist geeft, dan kwamen ze bij je en gaf je ze wat geld. Dat vinden ze mooi. Dat is daar in die cultuur. Ze sjouwden de goals, pakten de ballen en ruimden alles op." Van der Velden was het wel een beetje gewend van het begin van zijn eigen carrière. "Ik deed dat ook bij RKC, toen nog met Mark van Hintum, Martin Jol, Alfred Schreuder, Petrovic, en Ricky Hoogendorp."

Van der Velden stipt één gevaarlijke speler aan bij de aanstaande tegenstander van AZ. "Ik weet wel dat die spits (Steven) Fletcher fysiek sterk is. Hij is wel 35, maar heeft wel duelkracht. Hij heeft er ook een aantal gemaakt in de voorbereiding, dus die moet je wel in de gaten houden." De jeugdtrainer van AZ voorziet een overwinning van AZ, al zal het niet gemakkelijk worden. "Ik denk dat we wel de kwaliteit hebben om er onderuit te voetballen. Je weet het natuurlijk nooit, want ze spelen in Tannadice Park voor het eerst in lange tijd weer Europees voetbal. Ik heb gehoord dat het al is uitverkocht en dat hele stadion gaat tekeer. Ik ga er wel vanuit dat wij gaan domineren daar, alleen met corners en vrije trappen zijn ze wel gevaarlijk met dat fysieke geweld."

Standaard spelsituaties

Aanvoerder Bruno Martins Indi hamert ook op de fysieke kracht van de Schotse ploeg en waarschuwt net als Van der Velden voor vrije trappen en corners. "Als je de spelers bekijkt. Ze zijn denk allemaal groter dan 1.85 meter, dus ze zullen gevaarlijk zijn bij standaard spelsituaties. Ze hebben een ervaren team. We moeten er klaar voor zijn. Zolang wij goed aan de bal zijn en ons hoge niveau halen, vertrouwen we erop dat we hier met een goed resultaat van het veld stappen", aldus de aanvoerder van AZ.