<
>

Utrecht U19 onderuit tegen Leipzig U19 met aangepaste regels in Future of Football Cup

De Onder-19 teams van FC Utrecht en RB Leipzig hebben vandaag vijf aangepaste spelregels getest tijdens de tweede editie van de Future of Football Cup. Zo speelden ze op trainingscomplex Zoudenbalch in Utrecht een wedstrijd van zestig minuten zuivere speeltijd en daarin won Leipzig met 0-1.

De vijf aangepaste regels worden al voor langere tijd getest door de KNVB. Tijdens de vorige editie van de Future of Football Cup testten de Onder-19 teams van PSV, AZ, RB Leipzig en Club Brugge dezelfde regels. Met de regels wordt onderzocht of het spel sneller, antrekkelijker en eerlijker gemaakt kan worden.

1. Zuivere speeltijd van twee keer dertig minuten
Eén van de regels die de KNVB test is de zuivere speeltijd die twee keer dertig minuten bedraagt. Wanneer het spel stilligt wordt de klok ook stil gezet, waardoor er geen mogelijkheid is om tijd te rekken.

2. Tijdstraffen
Een gele kaart heeft doorgaans niet direct invloed op het spel, maar bij de nieuwe regels wel. Zo is er bij de aangepaste vorm een tijdstraf van vijf minuten voor de speler die geel krijgt, waardoor het team van die speler gedurende vijf minuten met een man minder op het veld staat. Of het effect heeft op de spelers moet nog blijken, maar vandaag duurde het lang voordat er geel getrokken werd. Elf minuten voor tijd moest Elias Bardi vijf minuten op de strafbank doorbrengen. Later stond Utrecht heel even zelfs met negen toen Per Kloosterboer ook een gele kaart kreeg. In die periode viel het enige doelpunt van de wedstrijd vanuit een vrije trap.

3. Ingooien wordt intrappen of indribbelen
Vandaag hoefden de spelers van Utrecht en Leipzig de bal helemaal niet met hun handen aan te raken, want de ingooi verviel. De teams mochten in plaats daarvan de bal intrappen of indribbelen. De bal moet daarbij net als met een vrije trap volledig stilliggen. De speler moet bij zo'n intrap of indribbel binnen vijf seconde het spel hebben vervolgd.

4. Doorwisselen
Bij een wissel wordt het spel niet stilgelegd, want dit mag gewoon doorlopend tijdens de gehele wedstrijd. De wissel vindt plaats bij de middenlijn en de spelers houden zelf bordjes omhoog waarop staat met wie zij wisselen. Het doorwisselen leek vandaag wat onwennig. Op sommige momenten pakten de wissels wat ongelukkig uit.

5. Self-pass
Bij een vrije trap, corner of doeltrap mag er met de nieuwe regels ook ingedribbeld worden. Dit is een keuze, want de speler mag ook gewoon trappen. Bij een vrije trap waar een muur kan worden weggezet heeft de aanvallende partij vijf sconden om gebruik te maken van een self-pass. Daarna is het te laat en moet de scheidsrechter ingrijpen wanneer de speler alsnog besluit om een self-pass te gebruiken.