<
>

Hoe 'Bobby Bueno' via catwalk Milaan en voorprogramma Maan bij Fortuna belandde

Fortuna Sittard heeft doelman Bob van der Hoek, alias Bobby Bueno, vorige week aan de selectie toegevoegd als vierde keeper. Het hing al even in de lucht aangezien hij sinds de voorbereiding al meetrainde bij de club. De rest van zijn carrière was een stuk minder voorspelbaar. Zo stond hij als artiest op het podium, als model op de catwalk en blesseerde hij zichzelf bij de Duitse versie van het programma Wipeout.

"Het heeft me wel gevormd", vertelt Van der Hoek over zijn carrière als Bobby Bueno, maar zijn verhaal gaat veel verder terug dan dat. De inmiddels 26-jarige doelman doorliep in zijn jongere jaren de jeugdopleidingen van FC Utrecht en Feyenoord voordat hij besloot een andere weg in te slaan. "Ik ben toen gaan studeren en in een vriendenteam gaan voetballen. Ik was het plezier in voetbal een beetje kwijt en ik kwam dat op die manier weer tegen."

Stroomversnelling
Kort daarna ging het heel hard in zijn leven. "Per toeval ben ik in de sales gaan werken en later in de modellenwereld terecht gekomen. Vanuit daar heb ik veel gereisd, maar na twee à drie jaar wilde ik toch wat meer in Amsterdam zijn. Toen rolde ik weer in een nieuw avontuur. Toen ben ik met wat toenmalige huisgenoten een muziekgroep begonnen. Dat liep heel snel uit de hand, dus voordat ik het wist zaten we opeens bij een label en hadden we een management, en was die trein niet meer te stoppen."

Modellenwerk
Van der Hoek heeft dankzij zijn modellenwerk veel van de wereld gezien. "Dan zit je bijvoorbeeld drie weken in Milaan, word je iedere dag wakker en heb je zes castings ofzo. Bij vijf van de zes word je waarschijnlijk afgewezen en bij één kom je in de optie te staan en zal je na twee weken alsnog niet gekozen worden. Dat doe je dan drie of vier weken en als je geluk hebt krijg je dan vier klussen ofzo. Als je het goed doet loop je een paar shows voor de grootste merken van dat moment in Milaan en dan word je weer voor andere klussen opgepikt voor na die fashion weeks. Dat zijn wel bijzondere ervaringen. Ik heb ook in die shows mogen lopen."

Volgens Van der Hoek heeft het lopen van zo'n show wel wat weg van een wedstrijd. "De spanning komt al van tevoren. Alle ogen zijn op je gericht en je mag geen fout maken."

Fokke Simons & Bobby Bueno
Toen hij terugkeerde in Amsterdam, vormde Van der Hoek samen met zijn huisgenoten de muziekgroep Fokke Simons. Met die groep stond hij op festivals en trad hij op in voorprogramma’s van artiesten als Maan. "Het ging zo snel dat je eigenlijk niet de tijd had om het te beseffen." Later besloot Van der Hoek om solo door te gaan onder de naam Bobby Bueno, al komt die carrière met zijn transfer naar Fortuna nu wel op een lager pitje te staan. "Het is nog steeds onderdeel van mij. Het komt nu wel op de tweede plaats of de derde plaats. Ik ben er nu niet zo meer mee bezig. Niet zoals ik nu met voetbal bezig ben. Het heeft me wel gevormd."

Duidelijk doel in Sittard
Van der Hoek heeft in zijn leven al veel blessures opgelopen, en dan niet alleen op het voetbalveld. "Ik ben inderdaad bij Wipeout geblesseerd geraakt aan één schouder. Een andere keer ben ik op wintersport geblesseerd geraakt aan die schouder. Je hebt niet dagelijks die trainingen meer die ik nu wel heb. In mijn geval hebben mijn schouders in de laatste jaren heel wat te verduren gehad. Op het moment dat je dan niet die dagelijkse training hebt, kunnen die schouders ineens heel veel flexibiliteit hebben, maar niet de kracht en beweging dat ze in de kom blijven. Toen gingen ze bij mij allebei uit de kom en moest ik geopereerd worden voordat ik überhaupt aan voetballen kon denken. Dat dit nu allemaal gebeurt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ben al tweeënhalf jaar bezig met revalideren en fit worden. Dat het sinds januari heel hard is gegaan, is waar. Toen heb ik mijn eerste wedstrijden gespeeld, maar het komt niet zomaar uit zes maanden."

Bij derde divisionist Westlandia keerde Van der Hoek begin dit jaar terug in de voetbalwereld. Later speelde hij een korte periode bij het Amerikaanse Chicago Dutch Lions, voordat hij besloot Sjors Ultee een bericht te sturen, die hij nog kende vanuit de jeugd van FC Utrecht. "Hij appte mij ongeveer een maand geleden", vertelt de trainer van Fortuna Sittard. "Ik wil naar Nederland terugkomen en het keepen op profniveau oppakken als dat kan. Hij zat natuurlijk in Amerika. Hij vroeg: hebben jullie nog wat nodig. We hebben een tweede en een vierde keeper nodig, zei ik. Voor tweede ben je niet goed genoeg, want je hebt te lang niet gekeept om een betrouwbare stand-in te zijn voor Yanick van Osch. En vierde keeper wil je denk ik niet zijn, want dat is een plek onderaan de ladder. Dat maakte hem niet uit, want hij wilde voor die kans gaan. Toen hebben we hem een stageplaats aan kunnen bieden en dat heeft hij goed gedaan. Een bijzonder, maar mooi verhaal denk ik."

De doelman begint dus weer onderaan de ladder en is zich daar bewust van. Hoewel zijn carrière tot nu toe wat onstuimig verliep, heeft Bobby Bueno nu een duidelijk doel voor ogen. "Je wordt geen vierde keeper voor de rest van je leven. Ik wil zo snel mogelijk eerste keeper worden in de Eredivisie. Waarschijnlijk doe je dat door eerst minuten te maken in de eerste divisie. Nu haak je weer aan op Eredivisie-niveau. Doe ik dit goed en ontstaat er misschien een vacature om te concurreren in de eerste divisie, dan is dat denk een realistisch vervolg. Als je dat goed doet hoop je snel weer aan te haken op een hoger niveau. Ik ben 26, dus ik heb nog even."