<
>

'Leider' Yilmaz nog niet klaar voor seizoensstart tegen Ajax

Het is misschien wel de meest spraakmakende Eredivisie-transfer van deze zomer: de komst van Burak Yilmaz naar Fortuna Sittard. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar zijn entree op de Nederlandse velden, maar die zal komend weekend nog niet plaatsvinden. De 37-jarige Turkse vedette acht zich nog niet fit genoeg voor een plek in de wedstrijdselectie voor het duel met Ajax.

Voor Fortuna Sittard begint het Eredivisie-seizoen zaterdag met thuiswedstrijd tegen de landskampioen in het stadion waar krap 13.000 toeschouwers in passen. Het is een ander podium dan waarop Yilmaz de afgelopen decennia acteerde. De faciliteitein zijn dan ook van een ander level dan Yilmaz gewend was. Hij wil daar echter niet te veel woorden aan vuil maken. "Het is niet nodig om het daar steeds over te hebben. De situatie is zoals die is en dat zal langzaam verbeteren. Niemand heeft een toverstaf om dat in één keer te veranderen. Het bestuur doet er alles aan om dit zo snel mogelijk binnen hun mogelijkheden te veranderen."

Debuut tegen Ajax twijfelachtig

Hij is inmiddels ruim een maand speler van de Limburgers, maar maakte zaterdag in het oefenduel met VVV-Venlo pas zijn officieuze debuut voor Fortuna. Dat had te maken met een uitblijven van werkvergunning. Yilmaz heeft dus een trainingsachterstand. "Ik denk het niet", antwoordde hij op de vraag of hij bij de wedstrijdselectie zit van aanstaande zaterdag. "Ik ben er nog niet klaar voor als ik eerlijk ben. Ik heb 3 à 4 keer getraind met de ploeg. Er zijn nog een paar dagen te gaan, maar ik wil fit aan de wedstrijd verschijnen. In de oefenwedstrijd ben ik alleen in het veld gekomen uit respect voor de supporters die waren afgereisd."

Yilmaz is de absolute blikvanger van Fortuna. Met zijn staat van dienst wordt er iets van hem verwacht. Yilmaz loopt niet weg voor die verantwoordelijkheid en zal zich als leider van de ploeg opstellen. "Ik heb meer wedstrijden gespeeld en meer ervaring dan mijn teamgenoten. Ik ben ze zeker bereid te helpen, als ze mijn hulp willen. Ik zie nu al aan ze dat ze leergierig zijn."