<
>

PSV de beste in bizar vermakelijk voetbalgevecht om Johan Cruijff Schaal

PSV verschalkte Ajax na een bizar voetbalgevecht. De ploeg van Ruud van Nistelrooij is het tijdperk onder zijn nieuwe trainer gestart met het winnen van de 26ste editie van de Johan Cruijff Schaal. De meest vermakelijke Johan Cruijff Schaal-wedstrijd in jaren eindigde in 3-5.

In de strijd om de schaal van de Nederlandse meester wezen de statistieken uit dat er binnen tien minuten een doelpunt te verwachten viel. Toen er 600 seconden weg waren geklokt, vulde de brilstand het scorebord nog altijd. Vermaak was er desondanks genoeg. Ajax oogde solide, PSV was niet van plan om het mindere van het spel te hebben. De linkerflank was aan beide kanten het gedeelte van het veld waar de ogen als meest op waren gericht. PSV trachtte de landskampioen pijn te doen bij Devyne Rensch, Ajax probeerde de bekerwinnaar te verzwakken bij Ki-Jana Hoever.

Aan Steven Bergwijn was de taak weggelegd namens de Amsterdammers om zijn voormalig club te krenken. Met speelminuut 15 in aantocht ontving de duurste speler uit de geschiedenis van de Eredivisie de bal van Owen Wijndal. Een meesterwerk volgde. Bergwijn gebruikte zijn voet als penseel. Drie korte bewegingen om de bal goed te leggen om met een knal een handtekening toe te voegen. Hoever gaf hem te veel ruimte, Johan Bakayoko werd uitgespeeld en Ibrahim Sangaré faalde om zijn lichaam voor het schot te gooien. Ze zagen hoe de bal in de bovenhoek verdween, een schilderij van een doelpunt.

Pruikie kopt gelijkmaker binnen
De Eindhovenaren hadden wat meer moeite om eenzelfde dreiging op de mat te leggen, maar slaagde er na een half uur wel in om meer fouten af te dwingen in de Amsterdamse opbouw. Het balbezit dat de ploeg uit de Lichtstad daarmee veroverde, zette het na 32 minuten om in de gelijkmaker. Met aanvoerder Luuk de Jong beschikt Ruud van Nistelrooij over een spits die niet uit het oog te verliezen valt bij ballen door de lucht. Met dat in ogenschouw is het logisch dat anderen minder aandacht krijgen. Na 32 minuten spelen ontsnapte Guus Til daardoor aan de attentie. Een fluwelen voorzet van Cody Gakpo kwam op het hoofd van Pruikie, die voor Wijndal spurtte en PSV tegen de verhoudingen in op gelijke hoogte kopte: 1-1.

Eind-tovenaar Gakpo was het vervolgens die het momentum van PSV om wilde zetten in een voorsprong. Twee minuten na de gelijkmaker schoot de reserveaanvoerder kiezelhard richting het doel van Jay Gorter, maar miste zijn schot het doel op centimeters. Ajax probeerde het goede eerste half uur een vervolg te geven via Kenneth Taylor, maar de middenvelder die de plek van Ryan Gravenberch dit seizoen hoopt in te nemen, vond twee keer de Argentijn Walter Benítez op zijn pad. Ondertussen veranderde het strijdtoneel steeds meer in een gladiatorenspel. Een elleboogstoot van Edson Álvarez op Til wakkerde vlak voor rust de gemoederen nog maar eens aan. Beide teams vertoonden ontvlambare karakters.

Til slaat toe vlak voor rust
Tussendoor was het Til die de loopgraven van tevoren het beste hard verkent, de sluipwegen op het veld vond en de gevaarlijkste man aan Eindhovense zijde bleek. In de extra tijd van de eerste helft fungeerde De Jong opnieuw als ware bliksemafleider. De van Sevilla overgekomen spits zag Gakpo opnieuw tijd en ruimte vinden voor een voorzet. Weer was Til het eindstation, waardoor de middenvelder de eerste PSV-speler sinds Peter van Ooijen in 2012 werd die bij zijn debuut twee keer scoorde. Opnieuw was de in Zambia geboren middenvelder trefzeker met het hoofd. Om Ajax zo in rouw onder te dompelen op slag van rust.

Schreuder zal de rust hebben gebruikt om nog maar eens te accentueren dat de aanval via de linkerflank zijn ploeg het eerste half uur het meeste had opgeleverd. Dat was na rust opnieuw de plek waar Ajax de voorbereidingen voor een doelpunt vond. Bergwijn was een plaag voor Hoever en de gevaarlijkste man aan Amsterdamse kant. Na 52 minuten was het Bergwijn die Wijndal bediende. De verdediger gaf de bal over de grond voor, waarna Antony de bal met links kon inschieten. Benítez kreeg een arm tegen zijn inzet, maar dat was niet genoeg om daadwerkelijk te keren: 2-2.

Een enorm vermakelijke wedstrijd kantelde nadat een VAR-moment het spel tussentijds had stilgelegd. Met een vrije trap op randje zestien van het Ajax-doel werd er gekeken naar een mogelijke rode kaart voor Wijndal na een overtreding op Bakayoko. Een beslissing die compleet werd teruggedraaid nadat er hands van de Belg was geconstateerd en niet PSV, maar Ajax een vrije trap kreeg. Een klap bleek dat niet voor de Eindhovenaren. Na 65 minuten kreeg centrumverdediger Armando Obispo in de as van het veld alle ruimte om uit te halen. Een zwabberende pegel volgde, waardoor Gorter zijn kans onder de lat alles behalve pakte, want de bal bokste hij slecht weg. Gakpo was er als de kippen bij om de rebound het doel in te werken: 2-3.

Eerste hattrick ooit
Vier minuten na de 2-3 was het Guus Til die een droomdebuut een nieuwe dimensie gaf. De middenvelder kreeg de bal op rand strafschopgebied teruggelegd van Luuk de Jong, om de bal vervolgens via een been van Álvarez over Gorter te schieten: 2-4. De middenvelder werd daarmee de eerste speler ooit die een hattrick maakte in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en schreef ongeacht de uitslag dus sowieso geschiedenis.

Geschiedenis werd drie minuten later eveneens herschreven. Een vrije trap van Dusan Tadic werd weggebokst door Benítez. Invaller Mohammed Kudus nam de bal schitterend aan op zijn borst, liet de bal bewust stuiteren om hem vervolgens met een dropkick ontzettend hard in het Eindhovense doel te werken: 3-4. Daarmee werd dit bijzonder vermakelijke duel de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd met de meeste doelpunten ooit. Met nog 18 minuten te gaan tot het laatste fluitsignaal, was het desondanks alles behalve zeker wie er met de Schaal naar huis zou gaan.

Bassey met rood naar de kant
De kansen voor Ajax om dat te doen, leken na 76 minuten wel te slinken. Calvin Bassey was als invaller voor Wijndal in het veld gekomen om de rechterflank van PSV te bestrijden. De Nigeriaans international was een van de debutanten die niet zal terugkijken op een gelukkige eerste wedstrijd. Bassey haalde Ismael Saibari naar de grond en Dennis Higler - die bovenop de situatie stond - gaf hem daarvoor geel. De VAR was een andere mening toegedaan, zag in de schop op Saibari's enkel meer dan geel en haalde Higler naar de kant. De scheidsrechter had na het zien van de beelden geen andere keuze dan Bassey met rood naar de kant te sturen. In een historisch duel werd hij daarmee de debutant in de Johan Cruijff Schaal die het snelst een rode kaart had.

Negen minuten extra tijd die werden gegeven waren wat dat betreft typerend voor wat de leukste Johan Cruijff Schaal-duel was dat ooit is gespeeld. Dat Joey Veerman iets daarvoor nog op de lat poeierde, was een schot voor de statistieken, want Xavi Simons besliste in de eerste minuut van de extra tijd het duel. De invaller - en tevens debutant - werd door Veerman via een een-twee vrij voor Gorter gespeeld. De van Paris Saint-Germain overgekomen middenvelder dartelde om de keeper heen en schoot zo de 3-5 binnen.

Ruud van Nistelrooij heeft daarmee zijn eerste prijs als trainer binnen. Zijn voorganger Roger Schmidt won in twee seizoenen één keer de Johan Cruijff Schaal en één keer de TOTO KNVB Beker.