<
>

Procuna: "Gimenez meest belovende Mexicaanse aanvaller van de laatste jaren"

El Chaquito en El Bebeto, dat zijn de twee bijnamen van de nieuwe Feyenoord-spits Santiago Gimenez. De Mexicaan komt over van Cruz Azul en heeft volgens ESPN Mexico-verslaggever Ciro Procuna een rijke carrière voor zich liggen. "Ik vind Gimenez de meest belovende Mexicaanse aanvaller van de laatste jaren", vertelt Procuna. "Ik vind hem de meest interessante speler sinds Raúl Alonso Jiménez, die momenteel speelt voor Wolverhampton, en oud-PSV’er Hirving Lozano, maar dat was meer een buitenspeler. Gimenez is meer een spits."

De 21-jarige Gimenez maakt een razendsnelle ontwikkeling door en is het nieuwe seizoen in Mexico goed begonnen. "Hij was basisspeler in de eerste vier wedstrijden van het huidige seizoen en scoorde daarin drie strafschoppen en twee kopballen. Je moet die kopballen maar eens bekijken. Ze waren spectaculair. Hij is niet alleen maar een goede doelpuntenmaker. Hij maakt goede keuzes binnen- en buiten de zestien. Hij werkt hard en het belangrijkste is dat hij op zijn 21ste zijn piek nog niet heeft bereikt.”

Type Luuk de Jong

Procuna is erg gecharmeerd van Procuna en ziet in de Eredivisie wel een speler rondlopen waarmee hij is te vergelijken. “Misschien Luuk de Jong. Ze zijn beiden goede afmakers. Santiago is beter met de bal aan de voet en kan goed samenwerken met het middenveld en de buitenspelers. Niet alleen maar afmaken, maar ook iets creëren in het laatste kwart van het veld."

Gimenez is nog jong en zal daarom op sommige fronten nog wat bijschaven. Hij kan daarom zeker ook nog dingen leren van speelrs als De Jong. Procuna: "Grootse aanvallers kunnen zelfs in de moeilijkste situaties een kans verzilveren. Hoe klein de kans ook is. Santiago moet daar nog aan werken.”

Een andere Nederlandse spits die ze in Mexico goed kennen is Vincent Janssen. Hij speelde drie jaar voor het Mexicaanse Montterey, maar vertrok deze zomer naar Royal Antwerp uit België. Janssen is wel een heel ander soort speler als Gimenez. “Janssen is de sterkste van de twee. Gimenez is beter op technisch vlak. Janssen is een volwassenere speler. Hij is ook zeven jaar ouder dan Gimenez. Hij was zo sterk dat hij Mexico El Toro (de stier) werd genoemd.”

De grote baby

Janssen had dus als bijnaam El Toro. Gimenez heeft er twee. "Een daarvan is El Chaquito, vanwege zijn vader. Zijn vader is Christian El Chaco Gimenez. El Chaco is de regio in Argentinië waar Christian Gimenez is geboren. Dat is dus waarom hij Chaquito wordt genoemd. De andere bijnaam is een grappige. Het is namelijk El Bebote. Dat betekent de grote baby. Die naam heeft hij gekregen, omdat zijn familie hem zo noemde. Hij was erg groot als tiener. Dat is waarom."

Gimenez komt uit een hechte voetbalfamilie. Zijn vader is een icoon bij de club van zoon Santiago. “Ja, zijn vader is een legende van Cruz Azul. Hij speelde voor een lange tijd bij de club. Christian Gimenez was de geliefde ster van Cruz Azul. Santiago ging naar de Cruz Azul-school, dus hij groeide op met het team terwijl zijn vader een legende was bij de club.”

Sterke band met fans

De familie Gimenez heeft door de jaren heen dus een mooie naam opgebouwd in Mexico-Stad. Het zal de aanhang van Cruz Azul dan ook pijn doen om de spits te zien vertrekken. “Hij is erg geliefd bij de aanhang van Cruz Azul en ik weet zeker dat de fans graag willen dat hij blijft, dat hij nog meer doelpunten maakt en kampioenschappen wint. Aan de andere kant weten ze dat dit onderdeel is van het proces. Dat het onderdeel is van het verhaal."

WK

In Nederland gaat het al een hele tijd over wie bondscoach Louis van Gaal gaat meenemen naar het WK in Qatar. In Mexico gaat dat niet anders, want ook het Mexicaanse elftal reist in november af naar het Midden-Oosten. Gimenez hoopt ook een plekje in de selectie van bondscoach Gerardo Martino te bemachtigen.

"Iets wat erg belangrijk is, is dat Santiago Gimenez één van de favorieten is van Gerardo Martino bij het nationale elftal van Mexico. Hij speelt met één echte spits. Raul Jiménez is de eerste keuze, Rogelio Funes Mori is de tweede keuze en Gimenez is de derde. Gimenez is het beste in druk zetten. Hij heeft meer minuten, ritme en tegenstand nodig in de komende maanden om klaar te zijn voor het WK.”