<
>

De Ligt: "Van Dijk is als enige zeker van zijn plek"

Matthijs de Ligt hoopt op het WK een duo te vormen met Virgil van Dijk in het hart van de Oranje-defensie. De kersverse aanwinst van Bayern München zegt in gesprek met ESPN dat de vorm van de dag bepaalt of hij een basisplek in Qatar heeft komende winter.

In de afgelopen interlands koos Louis van Gaal voor drie centrale verdedigers met twee wingbacks. In het Nations League-duel met Wales vormde De Ligt samen met Stefan de Vrij en Jordan Teze de achterhoede. Vervolgens testte Van Gaal zowel De Ligt als De Vrij uit als middelste verdediger in de driemansdefensie in het thuisduel met Polen en de return tegen Wales. Van Dijk mocht eerder op vakantie en was er niet bij tijdens die duels.

Er zijn dus naast Van Dijk nog twee vacatures in te vullen. Aanvoerder Van Dijk kan vanzelfsprekend rekenen op een basisplek, weet De Ligt. “De enige die zeker is van zijn plek is Virgil van Dijk. De andere twee posities worden ingevuld op basis van de vorm van de dag. Wie is op dat moment het fitst en wie is op dat moment de sterkste en laat het beste spel zien.”

Of hij op het WK naast Van Dijk gaat spelen, durft De Ligt nog niet te zeggen. Een basisplek is van meerdere factoren afhankelijk, legt hij uit. “Ik denk dat Virgil een van de beste centrale verdedigers van de wereld is. Hij is geweldig. Hij laat nu een aantal jaren zien een van de beste te zijn, zo niet de beste. Ik weet niet of wij de beste kunnen zijn. Het belangrijkste is dat we als team goed spelen. Je kunt geweldig spelen als duo, maar als het hele team slecht speelt wordt het moeilijk”, aldus De Ligt.