<
>

Matthijs de Ligt maakt toptransfer naar Bayern München

FC Bayern Munich

Bayern München heeft de transfer van Matthijs de Ligt wereldkundig gemaakt. De centrumverdediger verlaat daarmee Juventus na drie seizoenen met een kampioenschap, de Italiaanse Supercup en één Coppa Italia op zak. De 38-voudig Nederlands international had een contract tot medio 2024 bij Juventus, welke nu voor 67 miljoen euro is afgekocht en door bonussen nog kan oplopen met tien miljoen. Bij Bayern tekent de Golden Boy van 2018 een contract tot medio 2027.

De Ligt is enorm blij met zijn transfer: "Om onderdeel te worden van zo'n grote club, met zo'n grote historie, de grootste club in Duitsland, één van de grootste clubs ter wereld, is een enorme eer voor mij en ik ben erg blij om hier te zijn. Ik denk dat Bayern dezelfde speelstijl heeft als het Ajax uit mijn periode. Bij Juventus was dat anders. Ik ben met name sterk in verdedigen, maar heb ook een goede pass. Verder ben ik vrij sterk, snel en ook goed met mijn hoofd. Dus ja, dat is het soort speler dat ik ben", zegt de Oranje-international in de presentatievideo voor zijn nieuwe club.

Hasan Salihamidzic, sportief directeur van Bayern is blij met de Nederlander: "Drie jaar geleden wilden we Matthijs al naar München halen; we waren toen al overtuigd van zijn kwaliteiten als verdediger. Met zijn professionaliteit, honger en geweldige karakter past Matthijs bij ons team en onze ambities."

In de kleedkamer van de Allianz Arena komt De Ligt oud-ploeggenoten Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch tegen. In de groepsfase van de Champions League in 2018 maakten Mazraoui en De Ligt met Ajax indruk tegen hun nieuwe werkgever. Ook Nederlander Joshua Zirkzee staat nog onder contract in Beieren, maar of de aanvaller bij de start van het seizoen - de Duitse Supercup finale op 30 juli - ook nog de kleedkamer met zijn landgenoten deelt is nog de vraag.

Oliver Kahn, bestuursvoorzitter van Bayern is eveneens enthousiast over de kersverse aanwinst: "Matthijs heeft op het hoogste internationale niveau indruk gemaakt, niet alleen met zijn technische kwaliteiten, maar ook als een karakter dat leiding geeft aan al zijn teams. Een sterk team heeft niet alleen een sterke aanval nodig, maar met deze transfer brengen we onze verdediging echt naar het hoogste niveau."

De Ligt kwam in de zomer van 2019 voor 75 miljoen euro over van Ajax en was vrijwel direct basisspeler in Turijn. Ook na enkele lichte blessures kreeg De Ligt steevast zijn plek centraal achterin weer terug. Zowel bij Ajax als bij Juventus kwam De Ligt tot 117 officiële wedstrijden in het eerste elftal. Komend seizoen verruilt De Ligt de Serie A dus voor de Duitse Bundesliga.