<
>

Direct degradatiezorgen voor Dallinga bij Toulouse: "Het wordt pittig"

Met 32 goals in de Keuken Kampioen Divisie speelde Thijs Dallinga zich flink in de kijker. Na een krankzinnige play-offwedstrijd tegen ADO Den Haag promoveerde hij met Excelsior naar de Eredivisie. Maar Dallinga zal niet uitkomen in de Eredivisie maar in de Ligue 1. De 21-jarige spits vertrok voor een recordbedrag van 2,5 miljoen euro naar het Franse Toulouse.

Dallinga heeft tijdens zijn vakantie nog na kunnen genieten van zijn laatste wedstrijd met Excelsior, een wel heel gek duel waarin een 4-1 achterstand werd goedgemaakt. Excelsior ging via strafschoppen naar de Eredivisie. "Ik heb de wedstrijd nog wel een paar keer teruggezien. Ik heb ervan genoten. Het was echt vrij bizar, dat kan iedereen beamen. Deze komt wel in een rijtje te staan met mooiste play-offwedstrijden."

Met assistkoning Branco van den Boomen, Stijn Spierings en Zakaria Aboukhlal heeft Dallinga bij Toulouse, dat afgelopen seizoen promoveerde naar het hoogste niveau, veel Nederlandse sprekende ploeggenoten. "Met de aanvoerder Brecht (Dejaegere, red.) is er nog een Nederlands sprekende ploeggenoot. Iedereen praat verder ook Engels, dus dat gaat soepel. De trainer spreekt ook goed Engels, dat is fijn."

Dallinga’s degradatiezorgen
Maar liefst 4 clubs gaan komend seizoen direct degraderen uit de Ligue 1, omdat het aantal clubs terug wordt gebracht naar een totaal van 18 clubs. En dus mag Dallinga direct aan de bak met Toulouse: "Het wordt pittig, maar het maakt de uitdaging alleen maar mooier. Het niveau is moeilijk in te schatten, maar ik denk dat het tussen de echte topcompetities en de Eredivisie in zal zitten."

Concurrentie
Waar doelpuntenmachine Dallinga- in totaal goed voor 36 goals in alle competities voor Excelsior- vorig jaar geen concurrentie had, is dat bij Toulouse anders. Daar krijgt de 21-jarige spits a te maken met de Engelse clubtopscorer Rhys Evitt-Healey. De ervaren spits kwam afgelopen seizoen tot 20 goals kwam in de Ligue 2. "Ik krijg met zwaardere concurrentie te maken, het is een grotere club. Het is voor mij een mooie uitdaging om te kijken welk niveau ik kan aantikken. Als je bij een club als Toulouse binnenkomt, krijg je niet te horen dat je sowieso gaat spelen."

10 goals
Jan Joost van Gangelen vindt dat Dallinga in zijn eerste seizoen tot tien goals moet komen. "Daar zou ik voor tekenen. Als ik fit blijf en veel speel dan zijn dat mooie doelstellingen, maar ik wil me eerst hier thuis voelen."