<
>

Bouw nieuw stadion SC Cambuur begonnen: "Dit is the point of no return"

We zitten nog midden in de zomerstop, maar bij SC Cambuur wordt al volop feest gevierd. In Leeuwarden werd donderdag de eerste hand gelegd aan de bouw van het nieuwe stadion. De club hoopt na komend seizoen de supporters te verwelkomen in een stadion dat plaats biedt aan vijftienduizend supporters. Trainer Henk de Jong is terug en kan niet wachten: “Dit leeft zo ontzettend in de stad. Het is ook zo belangrijk dat straks in het nieuwe stadion het Cambuur-dna voelbaar blijft.”

De selectie, genodigden en - rondom de hekken - een hele schare fans waren getuigen van verschillende feestelijkheden rondom de bouwplaats. Onder aanvoering van spreekstalmeester van dienst Evert ten Napel drukten de jongste en oudste seizoenkaarthouders van de club – 7 en 96 jaar – gezamenlijk op een knop waarna een gigantisch vuurwerk losbarstte.

Opluchting
Nadat iedereen was bekomen van het oorverdovende vuurwerk, sprak algemeen directeur Ard de Graaf zijn opluchting uit: “Als je aan zo’n proces begint, weet je dat je ongelofelijk veel hobbels gaat tegenkomen, dat is bij ons niet anders geweest.” Volgens De Graaf duurt het proces voor het bouwen van een nieuw stadion vrijwel altijd langer dan tien jaar: “Helaas is dat bij ons niet anders gebleken.”

Het woord ‘groei’ zingt al de gehele dag rond in de Friese hoofdstad. Volgens de club kan dat simpelweg niet in het huidige stadion en om die reden kan de doelstelling ‘handhaven in de Eredivisie’ niet omhoog. De Graaf: “Wij spelen Eredivisie met een Eerste Divisie-budget. Dat gaat vroeg of laat fout. Wij hebben wel de potentie om minimaal de veertiende club van Nederland te zijn, daar is een nieuwe accommodatie essentieel voor.” SC Cambuur wil straks werken met een budget rondom veertien miljoen euro.

Spelersbudget
Ook voor technisch manager Foeke Booy is het een heugelijke dag. “Dit is ‘the point of no return.'" Een nieuw stadion kost bakken met geld, maar Booy zegt dat dat niet ten koste gaat voor zijn spelersbudget. “Sterker nog: straks als het nieuwe stadion er is, dan gaan we over een heel ander budget praten dan we tot dusver hebben gedaan.”

De club is blij met de onlangs aangekondigde aanwinst Silvester van der Water, maar er zit nog meer in het vat volgens Foeke Booy: “Een nieuwe doelman, een centrale verdediger, een rechtsback en ook aanvallend willen we ons nog versterken. Wij zijn nog niet tevreden, maar we zijn geduldig. De transferwindow duurt nog lang en we zien het de afgelopen jaren steeds later op gang komen.”

Selectie op zandvlakte
Nog voordat de eerste paal geslagen werd in de zandvlakte waar straks het nieuwe stadion komt, is trainer Henk de Jong met zijn selectie al naar deze plek gegaan. De Jong: “Ik heb gezegd dat wij moeten zorgen dat we op deze plek straks Eredivisievoetbal spelen. Wij moeten aankomend seizoen geweldig afsluiten, dan gaan we hier genieten.”

De club hoopt volgend jaar september het nieuwe stadion in te trekken. Toch wordt door de situatie in de wereld en de alsmaar stijgende bouwkosten vertraging niet uitgesloten.