<
>

Beugelsdijk drie wedstrijden geschorst vanwege gokken en geen toekomst bij Sparta

Tom Beugelsdijk moet drie wedstrijden schorsing uitzitten voor online gokken op Eredivisie-wedstrijden. Beugelsdijk heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van vijf wedstrijden (waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar) geaccepteerd.

Deze sanctie volgt na onderzoek door de onderzoekscommissie integriteit van de KNVB, uitgevoerd in opdracht van de aanklager betaald voetbal. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor onrechtmatige beïnvloeding van het verloop van wedstrijden (matchfixing).

In het onderzoek is Beugelsdijk gehoord en is vast komen te staan dat hij, gedurende de seizoenen 2013/’14 tot en met 2020/’21, via een online aanbieder weddenschappen heeft afgesloten op:

  • Wedstrijden in competities waarin hij als speler van ADO Den Haag dan wel Sparta heeft deelgenomen, te weten wedstrijden in de Eredivisie, TOTO KNVB beker en/of Supercup.

  • De Eredivisiewedstrijd FC Groningen – ADO Den Haag d.d. 17 maart 2019, waarin hij (direct of indirect) enige mate van invloed heeft gehad. Beugelsdijk speelde toen voor ADO Den Haag, maar maakte op dat moment geen deel uit van de wedstrijdselectie.

De reglementen in het betaald voetbal stellen het wedden op wedstrijden in 'eigen' competities expliciet strafbaar, om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen.

Beugelsdijk is momenteel transfervrij, maar mag zijn conditie op peil houden bij zijn oude club Sparta. Technisch directeur Gerard Nijkamp bevestigde voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen de club Steeds Hooger dat er geen toekomst bij Sparta is voor de verdediger. Echter heeft dat volgens hem een sportieve reden: "We hebben die twee posities achterin dubbelbezet. Hij zal ergens anders zijn toekomst moeten zoeken", vertelde de technisch directeur tegenover RTV Rijnmond.