<
>

Profvoetballers in Nederland massaal lastiggevallen met discriminerende berichten

ANP

Profvoetballers actief in de Eredivisie en in de Keuken Kampioen Divisie worden massaal lastiggevallen met discriminerende berichten op social media. Bijna 92 procent van de voetballers ziet discriminerende berichten aan collega’s. 44 procent zegt zulke berichten zelf te ontvangen, blijkt uit een een niet representatieve enquête (100 van de bijna 1000 contractspelers werkten mee) van Movisie in opdracht van onder meer de KNVB.

In een bericht laat de Nederlandse voetbalbond weten dat de discriminerende teksten met name betrekking hebben op de afkomst van iemand. Vooral op Instagram komt dit veel voor. Spelers en speelsters zeggen dat de berichten veelal afkomstig zijn van anonieme profielen. Juist wanneer er een belangrijke wedstrijd op het programma staat, of als er extra aandacht is tegen discriminatie, juist dan nemen discriminerende teksten toe.

Klap in het gezicht
Dat profspelers en speelster te maken krijgen met discriminerende berichten is geen verrassing voor directeur betaald voetbal van de KNVB Marianne van Leeuwen. Toch is zij geschrokken van de hoeveelheid: “De omvang van online discriminatie waar we nu een indicatie van krijgen is een klap in het gezicht van het voetbal. We moeten onze voetballers beschermen tegen deze keerzijde van sociale media. We willen zo snel mogelijk met alle betrokken partijen de aanbevelingen van het rapport bespreken.”