<
>

Post-Mattijs Manders tijdperk begonnen: "Een utopie om bij NAC de gaten op te vullen met jeugdspelers"

Op het eigen Madglas trainingscentrum, 15 minuten rijden van Breda, breekt voor NAC een nieuw seizoen aan. Het post-Mattijs Manders tijdperk begint voor nieuwe hoofdcoach Robert Molenaar en assistent ‘Mister NAC’ Ton Lokhoff met de voorbereiding op het nieuwe seizoen tussen de bloemenkassen en weilanden. Doordat de overname door NAC=Breda later deze maand wordt afgerond, is er nog veel onduidelijk in Breda. Over een kleine maand is de aftrap van een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Breda, een week geleden. NAC is begonnen aan de eerste training. “Goedemorgen." De spelers lopen tussen de supporters naar het trainingsveld. Het valt een beetje tegen. Slechts 35 fanatieke supporters kijken hoe de NAC-spelers in de stromende regen trainen. Eerst looptraining, daarna het balgevoel weer krijgen na paar maanden geen bal aangeraakt te hebben om over te gaan op een partijspel. Waar bij veel Keuken Kampioen Divisie-clubs er een kunstgrasmat ligt, traint NAC op een mooi gladgestreken grasveld dat een straat verwijderd ligt van onze zuiderburen.

Vooruitkijken

De definitieve overname van NAC laat nog even op zich wachten, waardoor de budgetten voor aankomend seizoen klein zijn. Lange tijd is al duidelijk dat NAC=Breda de club gaat overnemen. Daarmee komt NAC, dat hiervoor in handen was van aandeelhouders, eindelijk weer in handen van Bredanaars.

Investeerderscollectief NAC=Breda heeft het dus binnenkort voor het zeggen en gaat het anders aanpakken dan voorgaande eigenaren. “De afgelopen weken hebben we elkaar op een fantastische manier gevonden vanuit één gedachte: onze club helpen”, zegt Jasper van Eck namens NAC=Breda. “Niet uit financieel belang, maar uit clubliefde. We bieden NAC een duurzame toekomst, de club wordt weer baas in eigen huis. Wij als investeerders verdwijnen naar de achtergrond en maken de weg vrij voor een nieuwe, autonome clubleiding, die voetbal boven alles zal zetten.”

Met NAC=Breda wil NAC in de aankomende jaren naar de Eredivisie, net zoals steeds meer ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. Succes is dus allesbehalve gegarandeerd, maar nu de rust is teruggekeerd wordt er gebouwd aan een nieuw geraamte dat NAC moet gaan dragen.

Vertrouwen naar de staf

De training gaat door. Lokhoff, volop coachend aan de ene kant van het veld en Molenaar observerend aan de andere kant. Soms klinkt het fluitje en wordt de visie hoe er het aankomende seizoen gevoetbald moet worden, beetje bij beetje verteld. Molenaar had afgelopen seizoen nog de leiding over de onder 21 van ‘De Parel van het Zuiden’ en kijkt nu hoe vijf van hen meetrainen met ‘de grote jongens’.

“Voorlopig is het goed”, lacht Molenaar op de vraag hoe het is om trainer van NAC te zijn. “De overname laat nog even op zich wachten, waardoor het maken van transfers lastiger is. Doordat we weinig spelers aantrekken, heb ik behoorlijk wat jongens erbij gehaald waarmee ik vorig jaar werkte. Om te denken dat we het daarmee kunnen, is waanzin. Ik hoop dat er nog wat gebeurt op de transfermarkt."

Ook dit seizoen zal het Rat Verlegh Stadion weer vol zitten met op dit moment 12.500 verkochte seizoenkaarten. Daar hoort een team en technische staf bij die de trouwe fans van NAC trots maken, dat is te lang niet gebeurd.

Lokhoff, die een contract heeft getekend voor een jaar, ziet ook dat veel trainers het niet haalden en vindt zijn contracttijd daarom een goede keuze. “Natuurlijk ga ik ervoor om meerdere jaren coach te zijn, maar laten we beginnen met een jaar. Het is nou eenmaal een onzekere tijd, dus laten we kijken of het plan dat we hebben ook uitkomt.”

“Houdoe”, hoor je steeds meer mensen zeggen, terwijl ze in de stromende regen richting de kleine parkeerplaats lopen. “Het is jammer dat het maandagochtend is”, zegt perschef Alex Knook. “Als het op een zaterdag is, staat het hier vol met mensen.”

Na de training lopen de meeste spelers naar binnen. Boyd Lucassen loopt samen met drie anderen te zoeken naar de ballen in de meterslange heg langs het trainingsveld. De rechtervleugelverdediger kwam een maand geleden over van Go Ahead Eagles, waar hij afgelopen seizoen 31 Eredivisiewedstrijden speelde.

Toch koos de 23-jarige verdediger, die bekend staat om de harde duels op het veld, voor ‘volksclub’ NAC. “Ik ben een type voetballer die past bij een volksclub als NAC. Go Ahead Eagles was dat ook en NAC nog wel iets meer, denk ik. Het NOAD principe zit er bij ingeslepen, daar hou ik van."