<
>

Oranjevrouwen winnen in fletse uitzwaaiwedstrijd van Finland

Pro Shots

De Oranjevrouwen hebben de laatste oefenwedstrijd voor het EK met 2-0 gewonnen van Finland. In De Grolsch Veste scoorde Vivianne Miedema twee keer. Voor de Oranjevrouwen kan het vizier nu op het EK. De eerste wedstrijd is op 9 juli tegen Zweden.

In de eerste helft begon Nederland aardig, zonder dat het hele grote kansen creëerde. Via Daniëlle van de Donk, die voor het eerst sinds haar blessure in de basis stond, probeerde Oranje gevaarlijk te worden. De Finnen waren echter een geduchte tegenstander en stonden vooral goed te verdedigen.

Dat was niet het geval bij de 1-0. Miedema kreeg de bal op de vijandelijke helft, mocht ver dribbelen en schoot hard raak in de verre hoek.

Het leek daarna ook 2-0 te worden via Van de Donk, maar de goal werd afgekeurd vanwege een overtreding van Miedema.

De spits was zelf weer verantwoordelijk voor de 2-0. Dit keer kreeg ze de bal van Victoria Pelova en kon ze makkelijk binnentikken.

Oranje begint het EK volgende week zaterdag in Sheffield tegen Zweden, de verliezend finalist van vorig jaar op de Olympische Spelen. De voetbalsters, die in Engeland hun titel verdedigen, spelen daarna in groep C tegen Portugal (13 juli) en Zwitserland (17 juli). De Finse vrouwen doen ook mee aan het EK.

Vorige week ging de ploeg van Parsons in een oefeninterland met maar liefst 5-1 onderuit tegen Engeland, dat onder leiding staat van Sarina Wiegman en tot de favorieten behoort op het EK. De voetbalsters wonnen dinsdag in Enschede in de WK-kwalificatie wel met 3-0 van Belarus.

Parsons stuurde tegen Finland zijn beoogde basisploeg voor het EK het veld in, met Daniëlle van de Donk als schaduwspits achter de aanvalsters Jill Roord, Miedema en Lieke Martens. Voor de aftrap kreeg Sherida Spitse uit handen van KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee een gouden schaal, omdat ze tegen Engeland haar tweehonderdste interland speelde.