<
>

Ihattaren wil bij Ajax zijn voeten weer laten spreken: "Dankbaar dat het zo heeft moeten lopen"

Ajax is deze week in De Lutte neergestreken om zich voor te bereiden op het aankomende seizoen. Voor Mohamed Ihattaren is het de ideale kans om zich na een zomer vol individuele trainingen te laten zien aan Ajax-trainer Alfred Schreuder.

Ajax huurt Ihattaren dit kalenderjaar van Juventus met een optie tot koop. Bij de landskampioen krijgt de 20-jarige aanvaller een nieuwe kans. “Ik wil gewoon laten zien hoe goed ik ben en dat is wat we nu aan het doen zijn. Ajax weet wat ik kan als ik echt fit ben”, vertelt Ihattaren in de tuin van het hotel waar Ajax verblijft.

Weg omhoog

Dat Ihattaren na een moeilijke periode weer de weg omhoog heeft ingezet, is mede te danken aan Gerald Vanenburg, die Ihattaren onder zijn hoede nam. Tijdens het afwerken van zijn persoonlijke traject om weer fit te worden, kon Ihattaren ook op mentale steun rekenen van ploeggenoot Sean Klaiber.

“Ze hebben veel voor mij betekend. Als ik in de gym was, waren zij er ook. We hebben veel en positief met elkaar gesproken. Ze zeiden: ‘Voetballen verleer je niet, je moet gewoon fit worden. Zo moeilijk is het niet’. Die woorden geven veel kracht.

“Ik ben blij dat ik dit allemaal op mijn negentiende heb meegemaakt. Ik wilde gewoon tijd voor mezelf en ben blij dat ik dat heb kunnen doen. Ik heb nu nog een hele carrière voor me, ben nog hartstikke jong. Ik weet nu wat goed voor me is en wat ik nodig heb”, aldus Ihattaren.

Mentaliteit

Bij PSV kwam Ihattaren als een komeet, maar al snel ontstonden er scheurtjes in de relatie met trainer Roger Schmidt. Dat viel uiteindelijk niet meer te lijmen.

“Ik had een heel andere kijk op voetbal”, blikt Ihattaren terug. “Hoe hij wilde dat we gingen spelen, dat stond me niet aan. Alleen, ik ben gewoon eerlijk en zeg wat ik vind. Zo leef ik. Het grootste probleem bij mij was dat ik misschien té eerlijk was. Af en toe loop je ook de kantjes er van af.”

De talentvolle linkspoot besloot Eindhoven in te ruilen voor Turijn, maar na zijn transfer naar Juventus ging het ook op huurbasis bij Sampdoria al snel mis. Ihattaren speelde zelfs geen minuut voor de Italiaanse club. Ajax bood Ihattaren vervolgens een frisse start.

“In Amsterdam is de mentaliteit wat anders, die kunnen wat meer hebben dan in Brabant. Hier wordt gewoon gevoetbald. Laat maar zien hoe goed je kan voetballen en waarom je bij Ajax speelt. Dat is het mooiste aan alles.”

Hongerig

Ihattaren behoorde dinsdag tot de uitblinkers van Ajax in het gewonnen oefenduel met SV Meppen (3-0). Als rechtsbuiten begon hij is de basis tegen de Duitse formatie en speelde uiteindelijk 58 minuten mee.

Stap voor stap wordt er toegewerkt naar het begin van het Eredivisie-seizoen. Ihattaren is hongerig. “Ik wil zoveel mogelijk spelen en lekker plezier hebben. En alles winnen wat er te winnen valt.” Speelt hij dan ook volgend jaar nog in het shirt van Ajax? “Dat is iets tussen de clubs. Ik zit bij een prachtige club met prachtige mensen. Ik ben dankbaar dat het zo heeft moeten lopen.”