<
>

Brands: "Als PSV mij had gevraagd om terug te keren als technisch directeur, dan had ik het denk niet gedaan"

Na acht jaar technisch directeur te zijn geweest bij PSV en een avontuur bij Everton, is Marcel Brands nu weer terug in Eindhoven. Niet als TD, maar als algemeen directeur, want zijn eerdere functie zag hij minder zitten. "Als PSV mij had gevraagd om terug te keren als technisch directeur, dan had ik het denk niet gedaan", aldus Brands op zijn officiële eerste werkdag. "Nu ben je de eindverantwoordelijke."

Brands volgt oud-algemeen directeur Toon Gerbrands op. Iemand die hij goed kent aangezien de twee bij meerdere clubs samen hebben gewerkt. Brands ziet een aantal vergelijkenissen en verschillen tussen zichzelf en Gerbrands. "Ik ben natuurlijk een ander mens, een ander karakter. Het was een genot om met hem te werken. Zowel bij AZ als bij PSV. Het is heel belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Dat is met Toon altijd het geval geweest. Toon is net als ik rustig denk ik. We zijn niet te impulsief en lopen bij goede dingen niet gelijk voorop in de polonaise en zijn ook niet gelijk in een begrafenisstemming als het even tegenzit. Ik denk dat we daarin wel gelijkenissen hebben. Mijn expertise ligt wel meer op een ander vlak. Toon is meer de coach. Daarin zal ik anders zijn, maar ik hoop dat ik mijn expertise van het voetbal mee kan brengen in de club."

Technisch directeur

In zijn eerdere periode bij PSV had Brands de functie van technisch directeur. Inmiddels bekleedt John de Jong die functie al een geruime tijd. Het is voor Brands dan ook niet moeilijk om die taken door iemand anders uitgevoerd te zien worden. "Nee, want ik heb natuurlijk acht jaar met John gewerkt. John heeft zich nu vier jaar lang ontwikkeld als, laten we zeggen, de voetbalman. Hij was eerst altijd mijn hoofdscout. Vanaf het moment dat ik heb getekend voor PSV zijn we aan de slag gegaan. Allereerst met het samenstellen van de technische staf en daarna met de selectie. Ik heb daar met John uitgebreid over gesproken voordat ik de stap maakte en John gaf eigenlijk alleen aan dat het prettig was om weer te kunnen sparren over de voetbaldetails. Dat is vaak toch best lastig en dat deed ik voorheen ook. Met de scouts en met John als hoofdscout. Nu doen we dat eigenlijk op dezelfde manier. Alleen John zit met de zaakwaarnemers, hij doet de onderhandelingen en waar John denkt dat hij mij nodig heeft doen we het samen. Dat is de afgelopen week ook al een aantal keer gebeurd."

Technisch directeur De Jong heeft niet het recht om alles alleen te regelen op het gebied van transfers. "Nee uiteindelijk gaat een transfer door de hele directie. Dat verandert niet. Ik vind ook dat belangrijke besluiten sowieso door de directie moeten gaan." Brands concludeert dat hij zelf waarschijnlijk niet had willen terugkeren als technisch directeur. "Ik denk als PSV mij had gevraagd om terug te keren als technisch directeur, dat ik het niet had gedaan. In het buitenland had ik het misschien wel gedaan, maar ik denk dat het nu goed is om op deze manier terug te keren, in deze functie."

Everton

Brands komt net terug van een avontuur als technisch directeur van de Engelse club Everton. Hij blikt met veel plezier terug op die periode, al was het niet altijd even makkelijk. "Ik had het voor geen goud willen missen. Het is een prachtig voetballand, een schitterende club, maar wel heel moeilijk te leiden. Vooral doordat de eigenaren heel erg betrokken zijn, waardoor ze makkelijk te beïnvloeden zijn. Dat maakt het soms heel lastig. Ik denk dat daar meer Engelse clubs last van hebben, maar de ervaring die ik daar weer heb opgedaan had ik voor geen goud willen missen."

Ondanks dat Brands tevreden terugkijkt op zijn tijd in Engeland, bevestigt hij wel dat zijn doelstelling bij de club uit Liverpool niet zijn bereikt. "Nee, laten we het zo zeggen. Natuurlijk hebben we goede dingen gedaan. Alleen dat was ook de frustratie. Je krijgt er niet de grip op die nodig is om echt dingen te veranderen. We hebben stappen gemaakt intern, in de jeugdopleiding en met de transfers uit het eerste jaar. Maarja, dan zie je het ongeduld en val je na stappen gemaakt te hebben weer terug door simpele dingen. Dat is doodzonde, want het is een prachtige club met prachtige fans."

Ambitie PSV

In 2019 presenteerde Gerbrands de ambitie van PSV om binnen vier jaar bij de beste 32 teams van Europa te horen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is het tijd om de balans op te maken met de nieuwe algemeen directeur. "Ik vind dat je bij een ambitie de lat heel hoog mag leggen. Als je nu kijkt op de kortere termijn, dan wil je titels winnen en Champions League spelen. Je wil om elke prijs spelen waar je voor kunt spelen. De markt is eindelijk weer wat groter geworden. Een jaar geleden lachten we nog om de Conference League, maar nu hebben we gezien wat dat teweeg kan brengen. Door daar hele goede resultaten te boeken zet je wel je naam in Europa en maak je stappen op die ladder, en die willen wij ook graag maken."

Of de ambitie nog reëel is, valt te bezien. Brands is er in ieder geval van overtuigd dat PSV de ambitie niet hoeft bij de stellen. "Die ambitie moet je altijd houden en natuurlijk is het feit dat je de lat heel hoog legt. Wij zijn sportmensen en dan moet je altijd naar de volgende stap kijken."