<
>

KKD-topscorer Dallinga kiest voor Frans avontuur

Thijs Dallinga vertrekt naar Toulouse. Hij komt over van Excelsior, dat een bedrag rond de 2.5 miljoen euro ontvangt van de Franse promovendus. De spits was woensdag al niet op de training van de Kralingers te zien, omdat hij de transfer aan het afronden was. Daarmee vertrekt Dallinga dus uit Nederland, tot onbegrip van zijn trainer: ''Een aantal clubs heeft zitten slapen.''

Afgelopen seizoen ontpopte Dallinga zich tot een absoluut fenomeen in de Keuken Kampioen Divisie door 32 doelpunten te maken in het reguliere seizoen. Hij werd met dat aantal ook meteen topscorer van de competitie. Mede door zijn goals plaatste Excelsior zich voor de play-offs. Daarin liet Dallinga zich weer gelden. Hij maakte vier doelpunten in zes wedstrijden en Excelsior promoveerde naar de Eredivisie.

Trainer Marinus Dijkhuizen vindt het jammer dat zijn topschutter vertrekt: ''Helaas is hij er niet meer. We hadden een sterke band, maar ik snap het heel goed. Het is een mooie transfer. Aan de andere kant vind ik het zonde dat hij uit Nederland weggaat. Ik denk dat het goed was geweest voor zijn ontwikkeling om nog een jaar in Nederland te voetballen. Nu is de stap wel heel erg groot. Ik denk wel dat een aantal clubs in Nederland hebben zitten slapen. Ik ben erg enthousiast over hem. Hij heeft natuurlijk nog niks bewezen op Eredivisie-niveau, maar met zijn veelzijdigheid snap ik het niet,'' aldus de trainer die doelt op het uitbllijven van een goed bod uit de Eredivisie.

Algemeen directeur Daan Bovenberg baalt ook van het vertrek, maar ziet aan de andere kant een goede deal voor zijn club. ''We zijn een plek waar jongens hun kans krijgen. Je moet hier komen om je te ontwikkelen, zodat je daarna de volgende stap kan zetten. Als die kans dan komt, en de voorwaarden goed zijn, moet je ook meewerken. Het is een goede deal voor ons als club. Het is de grootste transfer die wij ooit gedaan hebben, wat dat betreft is het ook prachtig moment voor ons als club.''

Bij Toulouse wordt Dallinga teamgenoot van Nederlanders Stijn Spierings en Branco van den Boomen én van oud-AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Hij maakte vorige week de overstap naar de Franse club.