<
>

Hoe Tyrell Malacia zijn toptransfer naar Manchester United verdiende

Erik ten Hag verwelkomt deze week ineens twee nieuwe gezichten. De Engelsen hebben daarmee eindelijk beet. Tyrell Malacia en oud-Ajacied Christian Eriksen zijn de eerste twee die het ‘nieuwe Manchester United’ vorm moet geven. Malacia wordt door de nieuwe trainer op Old Trafford voor de neus van Peter Bosz weggekaapt, die hem ook graag wilde hebben. Voor de geboren Rotterdammer komt er een eind aan een periode van veertien jaar bij jeugdliefde Feyenoord.

Ineens staat hij er. Tyrell Malacia wordt voor de leeuwen gegooid op het allerhoogste podium van Europa. In de laatste Champions League-groepsfasewedstrijd tegen het Italiaanse Napoli (2-1 winst) stelt Giovanni van Bronckhorst de toen 18-jarige jeugdspeler op. Een puik eerste optreden in de hoofdmacht. Hij wint de harten van Het Legioen en wordt een serieuze concurrent van Ridgeciano Haps. Na wat ups en downs waarin de aanvallende vleugelverdediger wisselt tussen bank en basis wordt hij in november 2019 vaste kracht linksachter in de Rotterdamse defensie.

De keuze voor Manchester United is een enigszins verrassende. Malacia werd geruime tijd gelinkt aan Olympique Lyonnais, de club waar coach Peter Bosz de leiding heeft. Ondanks een akkoord over de transfersom, kiest hij voor een andere Nederlandse trainer, die hem 4,5 jaar in eigen competitie heeft kunnen volgen. De verdediging heeft voor Ten Hag de absolute topprioriteit.

Achterin zag het er afgelopen jaar onder Ole Gunnar Solskjær en Ralf Rangnick niet altijd even stabiel uit. Engels-international Luke Shaw en de Braziliaan Alex Telles werden in het verleden al voor hoge bedragen gehaald, maar wisten geen vaste basisplaats te bemachtigen. Beiden aanvallend ingestelde linksbacks speelde achttien wedstrijden in de Premier League, maar hebben daarin niet bepaald overtuigd.

Luke Shaw zijn contract loopt deze zomer af, maar de Red Devils zijn in gesprek om de eenzijdige optie op een verlenging van één jaar mogelijk te lichten. Telles ligt vast tot 2024, maar mag uitkijken naar een nieuwe club. De Portugese Diogo Dalot, die zowel links- als rechtsachter kan spelen, blijft bij United en zal de concurrentie aangaan met de jonge Nederlander.

Met de keuze voor de trainer uit Haaksbergen ligt ogenschijnlijk een belangrijke rol in het verschiet voor Malacia. Ten Hag liet bij Ajax zien dat de backs een belangrijke schakel zijn in zijn spelvisie. Vaste keuzes Noussair Mazraoui en Daley Blind waren vaak onderdeel van een kans. Hetzij in de opbouw, als aangever of als eindstation. In meerdere (aanvallende) rijtjes vind je de vleugelverdedigers terug. Met de offensief ingestelde back heeft Ten Hag iemand die naadloos in zijn profiel past. In het verleden werden Ten Hag en Malacia al aan elkaar gelinkt en was er sprake van interesse vanuit de hoofdstad voor het Feyenoord-exponent, maar concreet werd het nooit.

Verdedigende impuls

Met de komst van de 22-jarige Rotterdammer heeft Ten Hag iemand die zowel in het aanvallende- als verdedigende gedeelte van wanten weet. Malacia speelde een sterk seizoen binnen de landsgrenzen, maar liet ook zien Europees mee te kunnen. In de heenwedstrijd van halve finale in de Conference League tegen Olympique Marseille maakte Europa kennis met zijn handelsmerk. Bij een 3-2 voorsprong voor Feyenoord snijdt aanvaller Bamba Dieng vanaf de rechterkant het zestienmetergebied in. Oog in oog met Ofir Marciano wordt hij op fenomenale wijze van de bal afgezet door een sliding uit het boekje. Het was Malacia die spijkerhard vanachter en niet geheel zonder risico een sliding vol op de bal maakt, waardoor hijzelf met de bal ervandoor kon.

De vijfvoudig international van Oranje onderscheidt zich daarin ook in de Eredivisie. Er is geen linksback die meer duels won en geslaagde tackles maakte dan Malacia. Overall zetten alleen de rechtsbacks Milan van Ewijk en Bart van Rooij vaker een succesvolle tackle in.

Wat betreft het aantal gewonnen duels zijn er slechts drie verdedigers in de Eredivisie met een hoger aantal. Centrale verdedigers Yuta Nakayama (222), Danilho Doekhi en wederom collega-back Van Ewijk (198) staan hoger dan Malacia (191).

Bestrijken van de linkerflank

Wie Malacia ziet spelen, kan moeilijk om zijn aanvallende kwaliteiten heen. Daarin heeft hij gedurende zijn nog prille loopbaan flinke stappen in gezet. In de laatste minuten van de wedstrijd sprint hij tientallen meters om variatie te bieden in de aanvalsopzet. Met dribbelkoning Luis Sinisterra, die het liefste wat meer naar binnen speelt, ontstaat er een enorme ruimte waar de offensief ingestelde back dankbaar gebruik van maakt.

Niet alleen zonder bal weet Malacia voor gevaar te zorgen. Ook met bal draagt hij zijn steentje bij. Van alle verdedigers in de Eredivisie is de linksback van Feyenoord degene met het hoogste aantal geslaagde dribbels. Van alle keren dat hij zich ver op de helft van de tegenstander meldde, leverde dat 35 gecreëerde kansen op. Wanneer standaard situaties eruit worden gefilterd, is Malacia- samen met Giacomo Quagliata van Heracles- de op twee na gevaarlijkste verdediger. Alleen Vitesse-rechtsback Eli Dasa (54), die in heel veel verschillende rijtjes hoog staat, en Owen Wijndal (42), die wellicht ook toe is aan een stap hogerop, staan boven hem.

Tot slot is zijn er na Malacia nog twee verdedigers die vaker in de vijandelijke zestien komen dan hij. Alleen de naar Bayern München vertrokken Noussair Mazraoui en de 22-jarige Wijndal kwamen vaker in het strafschopgebied van de tegenstander.

In totaal leverde alle arbeid voorin vier assists op en één doelpunt in de Nederlandse competitie. Hij is daarmee gedeeld vierde productiefste verdediger van Nederland. Al had het aantal assists een stukje hoger uit kunnen vallen. Op basis van expected goals en -assists zou het jeugdproduct van Varkenoord derde van Nederland zijn. Alleen de backs van Ten Hag (Mazraoui: xG van 4,13 en xA van 6,18, Blind: 1,9 en 7,56) zijn wat onfortuinlijker voorin.

Al met al lijkt Tyrell Malacia dus de gedroomde back voor Erik ten Hag. Bij de gevallen topclub staat hij aan het begin van een wederopbouw om de tijden van weleer te doen herleven. Met deze flinke stap vooruit mag hij zijn borst nat maken. Er staan hem duels te wachten met onder andere Riyad Mahrez, Mohamed Salah en Raphinha.