<
>

PSV legt transfervrije Xavi Simons voor vijf jaar vast

PSV heeft Xavi Simons transfervrij ingelijfd. De talentvolle Nederlandse middenvelder ondertekende dinsdagavond in Eindhoven een contract tot medio 2027. Simons stapt over van Paris Saint-Germain.

Het contract van de 19-jarige Simons loopt deze zomer af bij PSG. Hij kon in Frankrijk verlengen, maar de jeugdinternational verkiest PSV boven de Franse kampioen, waar hij afgelopen seizoen negen wedstrijden voor speelde. Dinsdag reisde Simons naar Eindhoven voor zijn medische keuring en rondden club en speler de contractonderhandelingen af.

Alles gezien
Directeur Voetbalzaken John de Jong vertelt dat PSV veel energie in de komst van de Nederlander heeft gestoken: "We hebben dit seizoen bijna alle wedstrijden waarbij hij aan de aftrap verscheen gezien. Buiten alle interlands die hij voor Oranje onder 19 speelde, zagen we hem in de Youth League live in Leipzig, Parijs, Brugge, Manchester en tegen Sevilla. Daarin overtuigde hij ons. Xavi heeft alles in zich om door te groeien tot een belangrijke speler voor PSV. Het pad daar naartoe wil hij graag met ons bewandelen."

Jeugdproduct van La Masia
Simons wordt op 21 april 2003 in Amsterdam geboren, maar speelt nooit in de opleiding van een Nederlandse betaald voetbalclub. Hij groeit op in het Spaanse Alicante en speelt tussen 2010 en 2019 in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Hij maakt naam op La Masia, maar beproeft zijn geluk in 2019 bij Paris Saint-Germain. Hij maakt in Frankrijk zijn debuut als prof, speelt er in totaal elf duels (waarvan negen in het afgelopen seizoen) in het eerste en kiest nu dus voor PSV.

Bewijzen
Volgens Simons zijn de gesprekken die hij met Directeur Voetbalzaken John de Jong en hoofdcoach Ruud van Nistelrooij voerde van doorslaggevende betekenis geweest bij zijn keuze. "Ik heb daar een ontzettend goed gevoel aan overgehouden", vertelt de jeugdinternational. "Natuurlijk is PSV een grote club. De ambitie die de leiding uitsprak heeft me nog enthousiaster gemaakt. Ik heb in een vroeg stadium met de trainer gesproken en hij heeft me veel verteld over het project dat de club gestart is. Ik weet hoe hij wil gaan spelen en hoe hij mijn rol daarin ziet. Ik ben op een punt in m’n carrière dat ik minuten moet gaan maken. Dat kan hier. Ik ben er klaar voor en wil mezelf bewijzen."

Advies van Wijnaldum
Voordat hij de deur bij Paris Saint-Germain achter zich dichttrok sprak Simons met Georginio Wijnaldum over PSV. Dat gesprek zorgde voor een goed gevoel bij Simons. "Gini zei echt dat het een grote club is om jezelf te ontwikkelen. Hij kent de trainer ook en heeft uitgelegd hoe hij wil voetballen. Ik vond het prettig om te horen hoe hij over hem sprak.”