<
>

Linssen over transfer naar Japan: "Geen idee wat het niveau is daar"

Feyenoord en Urawa Red Diamonds maakten maandagochtend de transfer van Bryan Linssen naar Japan wereldkundig. De 31-jarige aanvaller begint daarmee aan zijn eerste avontuur buiten Nederland, nadat hij speelde voor Fortuna Sittard, MVV, VVV-Venlo, Heracles Almelo, FC Groningen, Vitesse en Feyenoord. "Ik heb altijd al de wens gehad om naar het buitenland te gaan", zegt Linssen op de eerste training van de Rotterdammers.

"Ik wist het al een tijdje dat het eraan zat te komen, want we hadden sinds kort een akkoord. Nu is het eindelijk naar buiten toe en mag ik die kant op", zegt Linssen. "Ik denk dat dit ook wel bij mij past. Een heel nieuw avontuur, maar wel bij een topclub blijven spelen. Nu ik het bij Feyenoord heb meegemaakt om bij een topclub gespeeld te hebben, wil ik graag op een hoog niveau blijven voetballen. Daar zitten ze ook nog in de Champions League van Azië dus dat is wel mooi."

Na een vlucht van 16 uur zal Linssen aankomen bij de stad, die iets boven Tokyo ligt. Hij treft daar in ieder geval een Nederlander: ploeggenoot Alex Schalk. "Daar moet je wel over nadenken, wil je dat gaan doen. Maar ik heb goed nagedacht en ik heb er zin in. Een nieuwe cultuur, mooi stadion en ze zijn helemaal gek van voetbal daar. Ik wil ook gewoon zien hoe het aan de andere kant van de wereld is. Nu zij Champions League spelen, ga ik ook op hele andere plekken terechtkomen dan alleen Japan. Dat zijn ook plekken waar je normaal niet komt en nu mag ik gaan kijken hoe het daar is. De kans om een hele andere cultuur meemaken dus dat is wel gaaf."

Afscheid met Toornstra
De transfer duurde langer om door te komen dan verwacht, waardoor Linssen nog afscheid kon nemen van de ploeg. "Ik had eind vorig seizoen al afscheid genomen van de meesten. Nu ben ik nog in Nederland, vandaag is de eerste training dus wilde ik toch nog even langskomen. Ik ben niet weg te slaan. Ik ga het hartstikke missen. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin gehad. Het voelt als thuiskomen hier dus ik ga het zeker missen. Het was heel vet om dit allemaal mee mogen maken. Natuurlijk hoe het vorig jaar is gelopen, dat we de finale halen en dat je hem dan niet wint. Het was wel een jaar, het mooiste jaar uit mijn carrière. Ik heb er ook vriendschappen gemaakt die blijvend zijn. Jens Toornstra is echt mijn maatje. LiTo BV gaan uit elkaar. Investeren in de toekomst zeggen we maar."

Waar Linssen precies in terechtkomt, blijft nog gissen voor de Limburger. "Ik weet niet of het qua niveau een stap hoger is. Ik weet wel dat de club enorm groot is. Een mega groot stadion. Ik weet dat het heel erg leeft daar. Hoe het niveau echt is, ik heb geen idee. Maar dat het een topclub daar is en dat ze in principe mee willen doen om de bovenste plekken om kampioen te worden. Alleen dit jaar staan ze er niet zo goed voor. In principe ga ik naar een topclub toe en moet ik keihard werken om weer te presteren. Dat past ook bij mij."