<
>

Nederland (v) volledig overklast door de Engelse ploeg van Wiegman

De Oranjevrouwen hebben richting het Europees Kampioenschap een flinke klap gekregen in een oefenduel met Engeland. Na een sterk begin, de voorsprong en een ongelukkig tegendoelpunt, kwam Nederland een gemiste penalty niet meer te boven. De vrouwen van Sarina Wiegman namen tegen haar oude team de touwtjes in handen en wonnen ruim in Leeds: 5-1.

Oranje tegen wit
Menig kijker zal met regelmaat in verwarring zijn gebracht. Het elftal van Wiegman, dat is dus Engeland, trad namelijk aan in het hagelnieuwe uitshirt, uitgevoerd in effen Oranje. Om de verwarring compleet te maken speelde Nederland van bondscoach Mark Parsons in het wit, normaliter de kleur van Engeland. Toen 'Oranje' in de beginminuten dus verzuimde om een matige terugspeelbal af te straffen, kon Nederland opgelucht ademhalen.

De bezoekers, met topscorer Vivianne Miedema op de bank, kregen vervolgens de grote kansen. Lineth Beerensteyn miste nog, maar Lieke Martens kopte na twintig minuten wel raak op een corner van Sherida Spitse. Voor de middenveldster van Ajax (32) was het hoe dan ook een bijzondere avond, want ze speelde haar 200e interland.

Dubbel pech
Het ongeluk stapelde zich vervolgens snel op bij Nederland. Engeland kwam dankzij een mislukte voorzet van Lucy Bronze op gelijke hoogte. De hoge bal was Sari van Veenendaal te machtig en belandde in de kruising. Doelpuntenmaker Martens leek vervolgens geblesseerd te raken, maar kon toch blijven staan.

Na rust ging Nederland verder met invallers Caitlin Dijkstra en Daniëlle van de Donk. Die laatste werd na een goede actie gelijk onderuit geschoffeld in de zestien. Spitse kon haar avond bekronen vanaf elf meter, maar raakte de paal. In de scherpe tegenaanval die volgde pakte Engeland meteen de voorsprong: Beth Mead maakte af.

Kantelpunt
Nederland kwam daarna geen moment meer in de wedstrijd. Een enorme blunder van Van Veenendaal leverde een derde doelpunt van Engeland op na een slap schot van Ella Toone. In een flipperkast met een bal op de paal dwong de thuisploeg ook nog de 4-1 van Lauren Hemp af. De Engelsen bleven aanvallen en de 5-1 bleek onvermijdelijk, Mead was wederom trefzeker.

Zo is er genoeg werk aan de winkel voor Parsons na een duidelijk klasseverschil tegen één van de favorieten voor de winst van het Europees Kampioenschap. Nederland speelt richting het EK, dat op 6 juli start, nog twee wedstrijden. Eerst een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus en vervolgens een oefenduel met Finland.
Nederland - Finland is zaterdag 2 juli vanaf 18:00 uur LIVE te zien op ESPN.