<
>

Van Alkmaar naar Adana: Svensson schittert nu naast Balotelli

Jonas Svensson was bij AZ de volgende in lijn der Scandinavische stoomtreinen aan de rechterkant, de opvolger van de Zweed Mattias Johansson. De Noor kwam in januari 2017 over van Rosenborg en ontwikkelde zich tot stille kracht achter de Alkmaarse successen. Maar in de borst van de rustige Svensson klopt het hart van een avonturier. Hij verraste vorige zomer iedereen met de overstap naar de Turkse promovendus Adana Demirspor.

Een club met ambities. Onderstreept door het binnenhengelen van ’t voormalig enfant terrible Mario Balotelli. Waar de immer goed gesoigneerde Vincenzo Montella trainer is. Waar internationals als Younes Belhanda en Matias Vargas schitteren. En dus het volgende station van de carrière van stoomtrein Svensson. “Ik wilde iets totaal anders. Dat heb ik gekregen”, vertelt Svensson met een glimlach in de ESPN Doc Jonas Svensson – Strijder aan de Seyhan, die vanavond in première gaat.

Sportief is ’t een goede keuze gebleken: de promovendus met de grootse plannen eindigde dit seizoen als 9de in de Süper Lig. Svensson was ie waar ie wilde zijn. “Ik heb altijd een zwak gehad voor de Turkse competitie. Ik hou van de harde speelstijl. Alles doen om te winnen. Het betekent alles hier voor de mensen. Het gaat over leven of dood.” Hij speelt samen met Balotelli: “Een geweldig talent.” Met een gebruiksaanwijzing. “Ja… Mario is natuurlijk Mario”. En natuurlijk is Montella blij met zijn onverzettelijke Noor. Hoe kan ie anders. Svensson wil beter worden, verzaakt nooit en werkt keihard. “Dat is fijn voor een trainer.”

Maar het voetbalavontuur vroeg een persoonlijk offer. Svensson miste de geboorte van zijn eerste kind, dochter Lilly. Hij heeft het er zichtbaar moeilijk mee. “Ik moet bijna huilen, Jezus…”, verzucht hij. Hij leefde mee via Facetime. “Beter dan niks, maar bij de bevalling van je eerste kind wil je er zijn. Gelukkig kon ik daarna een week naar Noorwegen.”

Hij vertelt het allemaal tijdens een wandeling door de stad: achter de kinderwagen of met Lilly op de arm. De kleine heeft zijn leven verrijkt. “Ik heb nu iets dat meer voor mij betekent dan voetbal. Het geeft het leven… meaning. Je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor iemand anders die jou nodig heeft. Het is een reden om op te staan.” Hij wijst onderweg naar een organisch vormgegeven flatgebouw. “Wij wonen daar. Op de zevende verdieping. Een klein appartementje met een klein balkonnetje.”

Hij mist Amsterdam, zijn vorige woonplaats. Hij mist het Nederlands voetbal en hij mist zijn oude vriend, Fredrik Midtsjø. De twee talenten woonden in hun Rosenborg-tijd samen, pubers nog. Beide hopen ooit opnieuw samen te spelen. “Waar ik ook speel, hij is altijd welkom”, verwoordt Svensson ‘t. In de imposante woontoren in Adana is vast nog wel een plekje vrij.

Op loopafstand van het trainingscomplex trouwens. En dat komt goed uit. Want in het Turkse verkeer waagt Svensson zich liever niet. Hij hoopt nog jaren in het buitenland te spelen. Het eindstation, om bij de treinen te blijven, wordt Rosenborg. Maar dan moet hij het wel halen. Want tijdens de DOC komt ie op weg naar de training al bijna onder een bus. “Ja, je moet voorzichtig zijn”, lacht ie. De Svensson-Express ontspoort, het zou wat zijn. Voorlopig dendert ie door. Na Alkmaar nu in Adana.

De ESPN Doc Jonas Svensson – Strijder aan de Seyhan is vanavond om 19:00 uur te zien op ESPN en om 20:00 uur op ESPN 4.