<
>

De dromen en ambities van Schreuder liggen bij hoofdprijzen

De selectie van Ajax trainde vrijdagmiddag voor het eerst buiten onder zijn nieuwe hoofdtrainer Alfred Schreuder. In een periode waarin wordt getrokken aan veel van zijn spelers oogde de coach kalm en rustig. Last van zenuwen had hij in ieder geval niet, ondanks dat zijn ambities uiteindelijk liggen bij het hoogst haalbare. "Wat dat betreft is het belangrijk dat je al een paar keer hoofdtrainer bent geweest en je dat al een paar keer hebt meegemaakt."

"Club Brugge was ook een grote club in België. Ik denk dat ik als persoon ook wel wat rustiger ben geworden. Je kan ook niet alles beïnvloeden." Na twee dagen van fysieke testen indoor op Sportcomplex De Toekomst mocht de selectie voor het eerst de wei in. Althans selectie, de meeste spelers hadden interlandverplichtingen en sluiten pas later aan bij Ajax. Mohamed Ihattaren, Perr Schuurs, Sean Klaiber, Maarten Stekelenburg, Naci Ünüvar, Sontje Hansen, Youri Regeer, Kik Pierie en Lisandro Magallán waren wél aanwezig in een verder grote groep die voornamelijk bestond uit spelers die hun minuten in het Ajax-shirt afgelopen seizoen maakte voor Jong Ajax.

Pasveer op de weg terug
Remko Pasveer was nog afwezig. De 38-jarige doelman miste een aantal wedstrijden in de tweede seizoenshelft vanwege een gebroken vinger. De hechtingen werden er vrijdag uit gehaald en de verwachting is dat hij daarna snel weer fit is. De internationals worden op 17 juli verwacht, wanneer Ajax naar Oostenrijk vertrekt voor een trainingskamp.

Vraag is wat er allemaal gaat veranderen nu hij het stokje heeft overgenomen van zijn voormalig leermeester Erik ten Hag. "Ik denk niet dat er grote verschillen zullen plaatsvinden. Ik denk dat de manier van spelen dat dat bijna identiek zal zijn. Het is afhankelijk van hoe onze groep eruit zal zien. Dat is het belangrijkste. Het is niet zo dat wij een totaal ander spel zullen gaan spelen dan wat Erik deed met Ajax. Iedere trainer heeft zijn eigen dingen wel. Maar als je naar vorig jaar kijkt, zijn er heel veel goede dingen gebeurd. Op het einde was het misschien wat minder. Maar qua winnaarsmentaliteit was het nog steeds heel goed. Uiteindelijk gaat het om winnen en dat weten we."

Maandag vertrekt de huidige groep naar De Lutte, waar Ajax jaarlijks een trainingskamp belegt. Daar spelen de Amsterdammers twee oefenwedstrijden. Dinsdag neemt Ajax op het sportpark van Oldenzaal het op tegen SV Meppen, dat uitkomt op het derde niveau van Duitsland. Zaterdags staat het duel met SC Paderborn op de planning. Paderborn werd vorig seizoen zevende in de 2.Bundesliga.

Oostenrijks trainingskamp
Ook in Oostenrijk speelt Ajax twee oefenwedstrijden. Op 19 juli speelt de landskampioen tegen Red Bull Salzburg en Eintracht Frankfurt. Dat alles als voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin op 30 juli de eerste officiële wedstrijd op het programma staat. Dan speelt Ajax voor de Johan Cruijff Schaal tegen PSV, dat vorig seizoen ten koste van Ajax de beker won.

"Iedere trainer wil dominant spelen en aanvallend voetbal", vervolgt Schreuder. "Dat hoor je iedereen in de Eredivisie roepen. Het gaat er natuurlijk om dat je een bepaalde agressiviteit wil terug zien op het moment dat je balverlies lijdt op de helft van de tegenstander. Dat we ook heel hoog durven staan. Maar ook dat deed Ajax de afgelopen jaren. Daar sta ik ook voor. Dat heb ik ook bij Brugge gedaan."

Matthias Kaltenbach, de nieuwe assistent van de oud-Feyenoord-middenvelder, liet op de eerste veldtraining van het seizoen direct zien waarom hij gehaald is. Hij leidde een gedeelte van de training met Schreuder die vanaf een afstand alles rustig bekeek. "Kaltenbach heeft heel veel variatie in zijn oefenstof. Zeker in warming-upvormen wat dan overgaat in partijspellen. Ik denk dat dat wel belangrijk is als je 4,5 jaar een bepaalde trainer hebt gehad, dat je dat iets probeert te verversen. Zodat je daar weer wat variatie in gaat krijgen. Het idee van de oefenstof moet hetzelfde zijn, maar dat het net een ander tintje heeft. Hij is enorm creatief, wij zijn andere personen en dat is denk ik belangrijk. Dat hij daarin samen met Michael en Richard mij daarin gaat ondersteunen."

Bogarde
Winston Bogarde maakt geen onderdeel meer uit van de technische staf. "Wij hebben daar gezamenlijk over gesproken. Wat hij vond, wat ik vond, wat het beste was voor Ajax qua samenstelling van staf. Dan kijk je naar samenstelling en hebben we hiervoor gekozen."

Dat Schreuder met Ajax de Champions League wil winnen is een feit dat de laatste weken vaak bovenkomt. De trainer licht toe wat zijn visie daarover is. "Dat wordt een beetje uit zijn verband gerukt. Dat heeft te maken met een ambitie die je als sportman hebt. Dan wil je in de Champions League ook alle wedstrijden proberen te winnen. En ik heb aangegeven dat je in 2018-2019 heel ver kwamen. En dat dat dus wel mogelijk is en ze hebben hem zelf gewonnen in 1995 nog. Dat had toen ook niemand voor mogelijk gehouden. Dus je moet wel een bepaalde ambitie hebben en dat hoort bij een club als Ajax. Of het realistisch is en past bij de doelstellingen die we hebben. Het is niet de doelstelling dat we de Champions League winnen, maar het is de doelstelling dat we Europees overwinteren."

Durven dromen
"Wij gaan voor het hoogst haalbare en proberen gewoon iedere wedstrijd te winnen", vervolgt Schreuder. "Je moet durven dromen en voor jezelf een bepaalde ambitie hebben. Ik wil toch iets groots winnen. En ik denk dat Van Gaal dat toen ook heeft gehad. Sommige trainers hebben dat en dat vind ik ook leuk. Dat hoeft helemaal niet arrogant te zijn. Of het realistisch is voor dit Ajax is een ander verhaal. Waarom kunnen wij, wat ze vorig jaar hebben laten zien, niet ook proberen alle wedstrijden te winnen. Van bepaalde dingen ben je afhankelijk. Dus dan moeten bepaalde dingen meezitten. Maar goed. Wij gaan rustig kijken hoe straks de selectie eruit ziet en dan zullen we daar meer duidelijkheid over kunnen geven."

Wie bang is dat Schreuder net als Ten Hag in trainersvaktermen gaat praten, kan gerustgesteld worden. "Iedere trainer is daar anders in. Waar Erik over gesproken heeft dat hoort wel bij je vak. Hoe hij dat probeert uit te leggen is enorm professioneel. Zo zit het in elkaar. Als hij het een paar keer heeft genoemd, wordt dat een beetje gebagatelliseerd en dat ik vind ik niet terecht."

Het kampioenschap
"Ik vind wel als trainer van Ajax moet je zeker kampioen worden. Iedere prijs waar we voor kunnen spelen moeten we proberen te halen." Jan Joost van Gangelen vindt dat Schreuder zijn doelstelling dan voor de Champions League iets moet bijstellen, minimaal de kwartfinale. "Als jij dat wil, is goed", zegt hij lachend. "Als trainer doe ik daar geen uitspraken over, maar ik begrijp wel waar je naartoe wil. Realisme is dat we Europees willen overwinteren. En we willen mooi voetbal zijn, dat is denk ik ook waar Ajax voor staat."