<
>

ESPN DOC: Het departement dat Feyenoord ongekend fit krijgt

Pro Shots

Het eerste seizoen van Arne Slot bij Feyenoord zit er al een tijdje op. De hoofdtrainer maakte indruk met zijn speelwijze, die leidde tot goede prestaties in de Eredivisie en Conference League. Slot werkte met een relatief smalle selectie, maar kreeg in 54 wedstrijden met blessures weinig te maken. Een eerste effect van het zogehete Feyenoord-departement. In de ESPN DOC ‘Building the bridge’ krijg je een kijkje in de keuken van het medisch team.

Onder leiding van Slot is Feyenoord een pressingsmachine geworden. Dat blijkt uit de data van het afgelopen seizoen. Het verschil met voorganger Dick Advocaat is groot. Waar de zeer ervaren Advocaat vanuit een gesloten defensie speelde, afwachtte en teerde op individuele klasse van bepalende spelers, neemt de jonge Slot het initiatief in eigen hand. Waar de Rotterdammers vorig jaar onder leiding van Advocaat nog tot de onderkant van de Eredivisie behoorden wat betreft balveroveringen in de meest aanvallende 30 meter van het veld, dulde Feyenoord dit jaar alleen Ajax (257) voor zich.

Met de speelstijl van Slot is het belangrijk dat de spelers topfit zijn. Bij binnenkomst streefde de in Bergentheim geboren coach dat zijn spelers gezamenlijk 120 kilometer per wedstrijd zouden lopen en een onbekend aantal sprints van boven de 25 km per uur. Slot vraagt in zijn nog prille trainerscarrière veel van zijn spelers. "De sleutel ligt bij hen. Zij moeten er heel veel aan doen om deze fitheid te krijgen én behouden. Dat is hun prestatie. De complete staf probeert hen te ondersteunen om ze zo goed mogelijk aan de start van iedere wedstrijd te krijgen."

Het Feyenoord-departement - zoals ze het zelf noemen - bestaat uit een data-analist, meerdere clubartsen, fysiotherapeuten, performance trainers en een hoofd van medisch en performance die alles coördineert. Zij zijn intensief bezig met individuele trajecten voor spelers bij trainingen en herstel. Het streven is om ze te trainen tot 'olympische atleten'.

"Keihard trainen én herstellen als vaccin tegen blessures", zo zegt hoofd medisch en performance Stijn Vandenbroucke, die samen met de staf en Slot het trainingsprogramma bepaald. In het eerste jaar zijn daarvan de resultaten goed zichtbaar. De nummer drie van de Eredivisie staat op dezelfde plek als het gaat om het aantal sprints van boven de 20 kilometer per uur en staan ver boven het competitiegemiddelde (34,4).

De gemiddelde Feyenoorder legt flink wat meer afstand op topsnelheid af dan de doorsnee Eredivisiespeler. Alleen de spelers van Heracles Almelo en SC Cambuur maakten meer sprints. Henk de Jong (10,3) en Frank Wormuth (10,2) blijven Slot ook voor als het gaat om sprints harder dan 25 kilometer per uur. Desalniettemin zit ook Slot (9,7) boven het competitiegemiddelde (8,9).

Dit seizoen speelde Feyenoord 54 officiële wedstrijden, verdeeld over drie competities. Marcus Pedersen (46 wedstrijden), Tyrell Malacia (50), Luis Sinisterra en Guus Til (beiden 49) hebben het hoogste wedstrijdgemiddelde meters boven 20 én 25 km per uur. Hoewel die vier letterlijk voorop lopen, is er totale looparbeid maar één onbetwiste leider. Fredrik Aursnes was goed voor de vijf (!) wedstrijden met de meeste afgelegde meters in de selectie. De Noor is niet voor niets een stille kracht in de succesploeg van Slot.

Volgens de hoofd medisch en performance duurt het drie of vier jaar voordat daadwerkelijk de vruchten worden geplukt van het ingezette beleid. Ook in de jeugdopleiding en bij de vrouwen zijn ze bezig om dezelfde speelwijze te hanteren met de bijbehorende fitheidsstandaard. Zo moet de overgang naar het eerste elftal voor talenten makkelijker worden.

De première van de ESPN DOC ‘Building the bridge’ is om 20:00 uur te zien op ESPN.