<
>

Waarom AZ met 'seizoensrevelatie' Jens Odgaard een enorm goede slag heeft geslagen

ESPN

Jens Odgaard mag met recht een van de ‘revelaties van het seizoen’ worden genoemd. Met zijn flitsende dribbels en productiviteit nam hij enigszins sportieve revanche op zijn eerdere periode in de Eredivisie. Mede door zijn prestaties behaalde RKC een knappe tiende plek en verdiende hij een transfer naar AZ. Kees Luijckx vindt dat de Alkmaarders een enorm goede slag hebben geslagen.

Jens Odgaard laat op 18-jarige leeftijd zijn geboorteland achter om voor zijn kansen bij Internazionale te gaan. In het Onder-19-team van de Milanezen maakte de Deen meteen indruk. In 29 wedstrijden scoorde hij vijftien keer en bereidde er vijf voor. Sassuolo twijfelde niet en maakte meteen vijf miljoen over om hem in te lijven. Odgaard maakt zijn debuut in de Serie A, maar verder dan vijftien minuten komt hij niet. De Italiaanse middenmoter besluit hem te meerdere jaren op rij te verhuren, waaronder een jaar aan sc Heerenveen en RKC.

In het onafgemaakte coronaseizoen van 19/20 liet de aanvaller geen onuitwisbare indruk achter bij de Friezen. In het Mandemakers Stadion wel. ESPN-analist Kees Luijckx volgt hem al een tijdje en ziet een enorm verschil tussen de Odgaard van twee jaar geleden en nu. “Als ik hem afgelopen seizoen zie, dan verbaast het me dat hij bij Heerenveen niet uit de verf kwam. Je kon zien dat hij kwaliteiten heeft, maar hij heeft zich dit jaar pas echt laten zien. Wat mij betreft is hij een van de revelaties van dit seizoen. Ik weet dat de RKC-spelers hem ook écht heel erg goed vinden. Hij is geen ‘normale’ speler. Odgaard zou ook voor de traditionele topclubs een aanwinst zijn geweest.”

Ook de cijfers wijzen uit dat de snelle en sterke spits, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, een zeer sterk jaar achter de rug heeft. Met acht goals en zes assists is hij samen met teamgenoot Michiel Kramer (11 goals, 3 assists) de zevende waardevolle speler van de Eredivisie buiten de top-4. Alleen toekomstige collega’s Jesper Karlsson (15G, 12A), Vangelis Pavlidis (16G, 5A), Vitesse-topscorer Loïs Openda (18G, 2A), Fortuna’s MVP Zian Flemming (12G, 4A) en Groningen-spits Jørgen Strand Larsen (14G, 2A) waren productiever voor hun club dit seizoen.

"In de winter was sprake van de overgang van Joey Veerman, maar ze doen er goed aan doen om die miljoenen aan Odgaard uit te geven" Kees Luijckx

De sterspeler van de Waalwijkers staat gedeeld tweede als het gaat om grote gecreëerde kansen. Nummer één Dušan Tadić is onnavolgbaar en staat met 32 ver voor op de rest. Elf keer bood de 23-jarige zijn medespelers een grote mogelijkheid op een doelpunt en had daar dertig wedstrijden voor nodig. De laatste vier duels mistte hij vanwege een scheurtje in zijn bovenbeenspier. Volgens Luijckx is het enorm knap dat hij bij- met alle respect- een kleine club als RKC zo goed heeft gepresteerd.

“Als aanvaller is het een stuk zwaarder bij een kleine club. Toch zag je dat de verdedigers van topclubs niet tegen hem opgewassen waren. Hij is zo technisch vaardig en sterk. Dat zie je niet vaak. Spelers hebben vaak een van de twee, maar hij allebei. Daarnaast heeft hij een vernietigend schot met beide benen.” Aan zijn schotprecisie moet nog wel gewerkt worden. Alleen Openda en Karlsson schoten vaker dan Odgaard (104) keer, maar daarvan gingen er slechts 31 op doel. Dat komt neer op een schotprecisie van 29,81%. In de Eredivisie behoort hij daarmee tot de minst goede afwerkers.

Opvallend is het hoge aantal ingezette dribbels afgelopen seizoen. Van zijn bescheiden, introverte karakter zie je in het veld weinig terug. De aanvaller uit Hillerød ging 165 dribbels aan. Lang niet allemaal met een goede afloop. Toch blijft hij de vijfde beste dribbelaar van de Eredivisie. De rappe spelmaker kan makkelijk zijn eigen kansen creëren via een actie, maar is ook zeer geschikt voor de counter wanneer er ruimte achter de laatste linie ligt. Alleen Openda en Bryan Linssen waren vaker bij een snelle uitbraak betrokken dan Odgaard.

Hoewel de ploeg van Joseph Oosting niet bekend staat als het meest aanvallende elftal van Nederland, noteert Jens Odgaard een hoog aantal balaanrakingen in de vijandelijke zestienmeter. Zonder de spelers uit de traditionele top-3, die in Nederland verwacht wordt aanvallend voetbal te spelen, zijn er slechts vier spelers met een hoger aantal balcontacten. Alleen Tadic (309), Haller (264), Sinisterra (197) en Til (157) zijn in dat rijtje dus buiten beschouwing gelaten.

‘Aanpassingen nodig om te renderen’

AZ slaat volgens de oud-verdediger, die tussen 2006 en 2010 onder contract stond in Alkmaar, een hele goede slag. "Een zeer knappe transfer. In de winterstop was er sprake van de overgang van Joey Veerman, maar aangezien ze elke euro slechts één keer kunnen uitgeven, denk ik dat ze er goed aan doen om die miljoenen aan Odgaard uit te geven."

"Odgaard past niet panklaar in het AZ-systeem" Kees Luijckx

Met de 4,5 miljoen euro die overgemaakt is naar Sassuolo wordt de 5-voudig jeugdinternational de vierde duurste transfer in de clubhistorie. In het seizoen 07/08 strooit toenmalig technisch directeur Marcel Brands met miljoenen. De duurste inkomende transfers blijven Mounir El Hamdaoui (7 miljoen), Graziano Pellè (6), Ari (5), terwijl ook de portemonnee wordt getrokken voor Héctor Moreno (4) en Simon Poulsen (3,6). Het jaar ervoor wordt Moussa Dembélé voor vijf miljoen euro ingelijfd waarmee hij de gedeeld derde duurste speler in Alkmaarse dienst is.

De oud-verdediger is enthousiast dat de technicus voor de Eredivisie behouden wordt. "Met zijn diepte is hij een goede toevoeging aan het spel van AZ. Dat ontbrak er vorig jaar nog weleens aan, zeker als Dani de Wit niet speelde." Toch plaatst Luijckx een kanttekening bij zijn komst. Hij ziet dat AZ in een andere formatie speelt dan de Waalwijkers en is benieuwd hoe Pascal Jansen ervoor gaat zorgen dat Odgaard optimaal rendeert.

"Bij RKC was hij een van de twee spitsen of speelde hij erachter. Hij moet centraal spelen. Het liefste speelt hij in de spits, maar met Pavlidis hebben ze al iemand die het goed heeft gedaan afgelopen jaar. Odgaard past niet panklaar in het AZ-systeem. Bij Heerenveen speelden ze in dezelfde formatie en dat werkte toen minder goed. Wellicht moet Jansen wat aanpassingen doen. Het zou niet gek zijn als ze met twee spitsen gaan spelen dan kan hij Pavlidis aanvullen met zijn diepgang."

De komst van Odgaard is de eerste zet van directeur voetbalzaken Max Huiberts, die tot op heden nog een tamelijk rustige transferzomer kent. Aanwinst Mees de Wit werd namelijk in april al voor 2,3 miljoen euro overgenomen van PEC Zwolle. Hoewel er veel geruchten zijn rondom nieuwe spelers zijn er nog maar twee nieuwe handtekeningen gezet.