<
>

De 'beste keeper van Ligue 1' die het keepersprobleem bij PSV moet oplossen

Pro Shots

PSV wil weer écht meedoen om het landskampioenschap. Kampioenen kunnen vaak leunen op een stabiele verdediging, geleid door een stabiele doelman. Laat het daar nou juist de laatste jaren moeizaam gaan. Om hun ambitie bij te zetten moet een échte topkeeper tussen de Eindhovense palen staan. En daar is hij dan: Walter Benítez, volgens Calvin Stengs 'de beste keeper van de Ligue 1'. De Argentijn tekent voor drie jaar in Eindhoven als beoogd eerste doelman.

Met weemoed zullen de PSV-fans terugdenken aan het begin van deze eeuw. Vanaf de millenniumwisseling hebben de Brabanders acht seizoenen op rij de minst gepasseerde defensie, wat hen zes kampioenschappen oplevert. Na het tijdperk van clubicoon Ronald Waterreus en publiekslieveling Heurelho Gomes breken magere jaren aan. Sinds het seizoen 08/09 heeft het nog slechts twee keer de minst gepasseerde doelman in de gelederen. Tweemaal is dat doelman uit eigen jeugd, Jeroen Zoet.

De keepers die in de Eredivisie hebben gespeeld voor PSV sinds het kampioensjaar 17/18.

Diezelfde Zoet wordt op zeer pijnlijke wijze door hoofdtrainer Mark van Bommel in zijn tweede jaar het team uit gebonjourd. Na een zeer goed eerste seizoen wordt hij het jaar erop na elf wedstrijden vervangen. Sterker nog, hij degradeert zijn nummer één tot derde doelman en moet tot overmaat van ramp een wedstrijd volgen vanuit de spelerbus. Sindsdien zijn ze in Eindhoven op zoek naar een doelman die oude tijden doet herleven.

"Ik vond het opvallend, maar voor hem zal het een mooie, nieuwe uitdaging zijn" Calvin Stengs

Voor het derde seizoen op rij lijkt PSV met een nieuwe sluitpost aan het seizoen te beginnen. Twee jaar geleden wilde nieuwe trainer Roger Schmidt een meevoetballende doelman. Lars Unnerstall en Robbin Ruiter pasten niet in dat plaatje dus werd Yvon Mvogo voor twee jaar van RB Leipzig gehuurd. Na een dramatische start, waarin hij juist faalde in het aspect daar waarvoor hij gehaald was, keepte de Zwitser een aardig seizoen. De lat moest hoger en dus werd Joël Drommel gehaald. Iedereen weet hoe zijn eerste seizoen verliep. Des te pijnlijker, Unnerstall die gratis de omgekeerde weg bewandelde, keepte een topseizoen bij zijn nieuwe club FC Twente.

Nu is daar Walter Benítez. Een 29-jarige doelman uit Argentinië met 'gewaagde' stijl, die sinds 2016 voor het Franse OGC Nice speelde. In Zuid-Frankrijk is hij op zijn debuutseizoen na altijd eerste keeper geweest, maar de Zuid-Amerikaan wilde hogerop. Champions League-voetbal is zijn ambitie en hij wil ook naar het WK. De ras-Argentijn heeft zich in maart laten overtuigen door bondscoach Didier Deschamps om zich te naturaliseren tot Fransman om kans te maken op een plekje in Les Bleus. Naar verluidt maakt hij een goede kans en is hij serieus in beeld.

Bij OGC Nice rommelt het. Christophe Galtier staat op het punt om bij Paris Saint-Germain aan de slag te gaan. De bekerfinale werd verloren en ze kwalificeerden zich niet voor het miljardenbal door een dramatisch seizoensslot. Bij Nice gingen ze uit van een contractverlenging van hun eerste doelman. Toch deden ze hem geen verbeterde aanbieding. Mede doordat de zeer getalenteerde 22-jarige reservedoelman Marcin Bulka een goede indruk achterliet, had de club aan de Côte d'Azur ook geen haast. De focus lag ergens anders. Toch zal het ook hen verbaasd hebben dat hij transfervrij de deur uit zou lopen en naar een nieuwe uitdaging zocht. Ploeggenoot Calvin Stengs, die aangeeft dat de doelman niet met Kasper Dolberg, Pablo Rosario of Justin Kluivert over de Eredivisie heeft gesproken, wist ook van niets. "Hij zit wel bij dezelfde zaakwaarnemer als de oud-Eredivisiespelers dus misschien had hij het niet nodig. Ik vond het opvallend, maar voor hem zal het een mooie, nieuwe uitdaging zijn."

Op 20-jarige leeftijd stroomt Benítez vanuit de jeugd van het Argentijnse Quilmes Atlético Club door naar het eerste elftal. Elk jaar verdubbelt het aantal gespeelde wedstrijden en na drie jaar heeft de talentvolle keeper een stap naar Europa afgedwongen. Ook daar duurt het een seizoen voordat de Argentijn zijn kans grijpt.

* Seizoen onderbroken en niet afgemaakt door covid-19. Een clean sheet wordt pas toegekend als je de hele wedstrijd speelt, vandaar dat hij in 2016/17 maar één clean sheet heeft ondanks slechts één tegengoal in drie duels.

"Hij is meteen een van de betere keepers van de Eredivisie, zo niet de beste" Calvin Stengs

Bij Nice speelt hij vanaf het seizoen 18/19 ijzersterk. Hoewel op basis van expected goals 40.6 tegengoals verwacht mochten worden, kreeg hij er maar 29. Het jaar erop behoedt hij 'Les Aiglons Le Gym' voor 5.9 tegengoals extra.

‘De muur van Nice’

Ploeggenoot Calvin Stengs zag op trainingen al meteen hoe goed Benítez hij is: "Hij is in mijn ogen de beste doelman van de Ligue 1. Je kan hem bijna niet betrappen op foutjes. Hij is op de lijn heel goed, maar komt ook zelfverzekerd zijn doel uit. Hij straalt echt wat uit. In de wedstrijden zet hij de defensie goed neer. Hij gaat het in Nederland ook goed doen. Met de kwaliteiten die hij met zich meebrengt is hij meteen een van de betere keepers van de Eredivisie. Misschien wel de beste, al is Justin Bijlow ook wel heel goed."

In het eerste seizoen van de 23-jarige buitenspeler bij Nice keept de Argentijn zeer sterk. Op basis van de ‘goal prevented’-data is het zijn op één na beste seizoen. Hij pakte acht ballen extra, die eigenlijk als doelpunt mocht worden beschouwd. Daarmee was hij wel de beste keeper van Frankrijk. Alban Lafont (Nantes, 5.7 goals voorkomen), Jonas Omlin (Montpellier) en Alexander Nübel (AS Monaco, beiden 4.7) bleven op gepaste afstand. Ook kijkende naar de top-5 internationale competities staat hij hoog. Alleen José Sa van Wolverhampton Wanderers (8,5) staat hoger dan de ervaren Argentijn. Het is dan ook niet gek dat, ondanks een vijfde plek in de Ligue 1, Benítez de minst gepasseerde keeper van Frankrijk was. Veertien keer hield hij zijn doel schoon. Dat is bijna een derde van het totaal aantal clean sheets (51) voor OGC Nice.

In alle opzichten is de transfer van Walter Benítez een verrassing. Na Boy Waterman (38), die als derde doelman gehaald is, is het keepersgilde versterkt met twee ervaren doelmannen en daarmee een afgesloten hoofdstuk deze transferperiode. Op basis van zijn cijfers van de afgelopen jaren is het een absolute topkeeper voor de huidig bekerwinnaar. Op 30 juli maakt hij mogelijk zijn eerste officiële minuten als PSV’er. Dan mag hij gelijk aan de bak voor het topaffiche voor de Johan Cruijff Schaal tegen landskampioen Ajax.