<
>

De historie van Heracles: traditionele tribune aan Bornsestraat

In aflevering twintig van 'Ontdek de Eredivisie' gaat sportjournalist Sjoerd Mossou op zoek naar de verhalen achter het inmiddels gedegradeerde Heracles Almelo. Mossou bezoekt onder meer de meest bijzondere plekken in de stad en spreekt met clubtopscorer Folkert Velten, oud-voorzitter Jan Smit.

Met Smit gaat hij terug naar de basis. Aan de knusse Bornsestraat liggen de roots van Heracles met als pronkstuk de traditionele tribune naar een Engels voorbeeld. Het is nu een Nationaal Monument, waardoor het 'stadion' blijft behouden. Het hart van Smit gaat sneller kloppen. "Ik krijg nostalgische gevoelens. Op die tribune kwam je niet als kleine jongen. Daar waren alleen textielbewoners en zakenlieden uit Almelo, bobo’s met en hoed", vertelt Smit, die zelf ook mooie herinneringen heeft. "Daar was een korfbalveld, waar ikzelf triomfen vierde. De voetballers kwamen vooral kijken bij de korfbalsters, daar zijn aardig wat huwelijken uit voortgevloeid."

"Volgens de verhalen heb ik 221 doelpunten gemaakt", zegt Folkert Velten over zijn tijd bij Heracles. De spits, die niet op zondag wilde voetballen, maakte zijn doelpunten tussen 1988 en 1998 alleen in de Eerste Divisie. "We hadden een goede teamgeest. Een elftal waarvan de basis zes of zeven jaar bij elkaar bleef. Echt een mooi amateuristisch team." Velten zou in de jaren ’90 naar Ajax kunnen verkassen, maar huidig bondscoach Louis van Gaal heeft nooit gebeld. "Ik heb ervan gehoord, maar zelf nooit wat van gemerkt", zegt Velten, die Heracles trouw bleef. "Het was financieel niet aantrekkelijk om weg te gaan. Ik had het goed bij Heracles. Er werd niet betaald zoals nu."