<
>

Van Nistelrooij over De Jong: "We doen al het mogelijke en meer om die buitenkansen binnen PSV te krijgen"

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij ging na zijn eerste training in op de zaken die rondom PSV spelen. Over de komst van Luuk de Jong, was de nieuwbakken trainer duidelijk. "Dat is een buitencategorie spits voor ons. Daar doen we echt alles aan. Dat is de insteek van het hele seizoen. We doen echt al het mogelijke en meer om die buitenkansen naar PSV te krijgen. Het is niet realistisch dat hij komt, maar het kan wel. Ik heb er heel veel geloof in, maar ik heb ook geloof in de ambities die we hebben. Dat wil niet zeggen dat het ook gebeurt, want je moet er veel voor laten."

De A-selectie van PSV is maandagmiddag begonnen aan de voorbereiding. Op PSV Campus De Herdgang werd seizoen 2022-2023 afgetrapt met een openbare training. Het was de eerste training onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Ruud van Nistelrooij. "Een mooie dag gehad vandaag. Je weet wat er gaat gebeuren, want daar leef je al weken naartoe. Dat is fantastisch gegaan. De kop is eraf. Het is belangrijk om de jongens te ontvangen. En om kleine accenten te zetten in hoe we gaan samenwerken met elkaar en gaan spelen met elkaar. In het klein trap je af en dat is prima verlopen."

"De ideeën zitten erin", zegt de nieuwe coach. "Met PSV ga je aan de slag. We willen dominant zijn. Dat zal altijd zo zijn bij deze club. Je kijkt ook naar de spelers en hoe je dat vanuit de details gaat doen. Dat gaat allemaal nog duidelijk worden." Duidelijk is de oud-spits van PSV ook over de tactiek. "Ik speel graag 4-3-3, met bij voorkeur twee aanvallend ingestelde middenvelders. En dus ook met echte buitenspelers.""

Maniakaal
Als speler van onder meer Manchester United, Real Madrid en het Nederlands elftal was Stan the Man af en toe maniakaal. "Ik vind het belangrijk dat je op een bepaalde manier topsport bedrijft. Sommigen gaan daarin net wat verder. Wil je alles eruit halen dan heb je dat een beetje nodig. Het gaat erom dat ik de spelers en de staf om me heen in zijn kracht krijgt. Ik geloof er wel in dat je dat op verschillende manieren managet. Dat is het menselijk vlak. De aansturing en de benadering, daar moet iemand zich prettig bij voelen. Het aanvoelen wat de ander nodig heeft, daar heb je mee te maken in ons werk. Fred Rutten en ik vinden elkaar heel goed op dit vlak. Wij denken hetzelfde in de benadering over spelers."

In eerste instantie wilde Van Nistelrooij het avontuur nog niet aan om hoofdtrainer te worden. De komst van Marcel Brands heeft daar de verandering in gebracht. "Ik ken Marcel Brands vanuit de samenwerking hier. Sinds hij is gekomen en de gesprekken daarin hebben plaatsgevonden in de samenwerking met technisch directeur John de Jong vind ik dat de basis top is. Het is altijd prettig als iemand toegevoegde waarde is. Dan helpt dat."

Doelstelling
"Wij willen heel graag kampioen worden, de beker winnen en de Johan Cruijff Schaal winnen. Dat hoort bij PSV, dat je dat als doel stelt. Dat je daar alles voor gaat doen wat in je mars ligt samen met iedereen. Ik vind dat je dat als doel moet hebben en niks liever willen bereiken dan dat en daar alles voor moet doen en laten. Daar gaat het om. Als we dingen hebben laten liggen, dan is het mislukt. Dan ga je evalueren en dan moet het volgend jaar beter."

PSV leek de afgelopen weken volledig in vakantiemodus te zijn, maar niets was minder waar. Er werd achter de schermen onder meer gewerkt om een gerenommeerde keeper binnen te halen. De lat bij het aankoopbeleid moet verder omhoog, zo vinden de verantwoordelijken in Eindhoven. Dat moet gebeuren om Van Nistelrooij een selectie te bezorgen die kampioen kan worden.

Keepers
"Alle vier de keepers zijn rond", concludeert Van Nistelrooij. "We hebben een keeper die hier is en de medische keuring ondergaat en die hopelijk morgen of de dag erna kunnen presenteren. "Of Walter Benítez de nieuwe keeper wordt van PSV? "Ja." En Boy Waterman dus de derde doelman. "Joël is wel realistisch. En dat tekent hem. Hij is er wel met het doel om zich hier uit te knokken. Hij is jong. We hebben hem voor een flinke investering aangetrokken. Dat is ook niet zomaar. Er is tijd om met hem aan de slag te gaan zodat we hem op een hoger niveau kunnen krijgen."

Mario Götze krijgt de ruimte om een transfer naar Eintracht Frankfurt af te ronden en dus zal PSV het zonder zijn spelmaker moeten doen. "Ik vind Götze een speler die toegevoegde waarde heeft in de selectie. Dus ik heb daar wel mijn best voor gedaan. Hij maakt zijn keuze en dat is ook zijn recht. Zeker ook met de clausule die hij in zijn contract heeft. Dan is hij gewoon een transfervrije speler."

Vertrekkende spelers
The Ruud Devil was een van de grootste fans van Maxi Romero, toch gaat ook de Argentijn weg bij de Eindhovenaren. "Ik heb met Maxi gesproken en helaas heeft hij de afgelopen 4 jaar dusdanig veel blessures gehad. Je weet dat hij het in zich heeft, maar de keuzes moeten gemaakt worden. En dan ga je toch voor jongens die statistisch bekeken gezien vaak fit zijn."

"Het liefste heb ik drie spitsen en dan twee spelers voor aan de buitenkant. Ik ga niet voor de realistische PSV-spits. Ook niet voor de realistische PSV-keeper en die hebben we ook niet. Je gaat inzetten en jongens benaderen. Deelgenoot maken van de plannen. En jongens van dit kaliber moeten dat ook willen. Ik ben zeer positief verrast. Doordat PSV in Zuid-Amerika de naam heeft. Dat hij hiervoor kiest heeft ook daarmee te maken. Ook met het project. Met het plan. Alles erop en eraan dus dat is geweldig."

Gakpo
In gesprek met PSV TV gaat Van Nistelrooij ook nog in op Cody Gakpo, die veelvuldig in verband wordt gebracht met een transfer naar het buitenland. Maar als het aan de trainer van PSV ligt, blijft Gakpo behouden voor de Eindhovenaren. "Hij weet ook wat PSV hem te bieden heeft en dat waardeert hij. Hij is een echte PSV'er. PSV heeft hem alles nog te bieden. Het was echt een topgesprek en zo lang er niks speelt, ga ik ervan uit dat hij blijft", aldus Van Nistelrooij.