<
>

Buijs voor onbepaalde tijd begonnen in Mechelen: "Insteek dat ik zolang mogelijk trainer ben hier"

Danny Buijs heeft de eerste training als coach van KV Mechelen achter de rug en dat voelt 'lekker': "Dat komt ook door het weer natuurlijk. De veldjes zijn altijd weer goed in de voorbereiding. Je hebt natuurlijk zin om aan zo'n nieuwe klus te beginnen. Al helemaal bij een nieuwe club, dus al met al een heerlijk gevoel."

De Nederlandse trainer ondertekende onlangs een contract voor onbepaalde tijd bij de Belgische club. Onbepaalde tijd kan positief uitpakken, maar ook negatief. Buijs bekijkt het positief. "De insteek van de club is dat ik zolang mogelijk trainer ben hier. Zelf ben ik ook geen clubhopper. Ik heb twee clubs gehad tot nu toe, Kozakken Boys en Groningen, en die heb ik allebei vier jaar mogen dienen. Mijn insteek is dus ook echt niet dat ik hier na één jaar weg ben. Je weet nooit hoe het in het voetbal gaat. Van beide kanten. Misschien zijn ze wel zo ontevreden dat ze van mij af willen, maar daar gaan we niet vanuit. Of misschien gebeurt er wel iets anders en wil ik een andere keuze maken volgend jaar. Dat is absoluut de insteek niet, want dat is om hier de komende jaren met elkaar door te bouwen op wat ze de afgelopen jaren hebben weggezet."

Toch blijft die onbepaalde tijd altijd een risico, maar daar zijn volgens Buijs wel duidelijke afspraken over gemaakt. "Daar staan wel keurige, nette afspraken over in het contract. Daar heeft de club zich ook netjes in opgesteld. Daarin hebben ze laten blijken dat ze niet na twee of drie nederlagen iemand vanuit emotie op straat zetten. Dat kan nog steeds, maar daar zijn wel goede afspraken over gemaakt van beide kanten."

Keuze voor Mechelen

Buijs kreeg vorig seizoen te horen dat er geen toekomst meer voor hem was weggelegd bij FC Groningen. "Het was heel simpel. Op een gegeven moment was het al snel duidelijk dat ik weg zou gaan bij Groningen en op zoek zou gaan naar een nieuw avontuur. Of op zoek moest. In de maanden daarna komt het zaakwaarnemersbureau waar ik bij zit met een paar opties. Dat heb ik zolang mogelijk proberen uit te stellen, omdat ik het goed wilde afmaken bij Groningen. Nou, achteraf had ik veel eerder die gesprekken aan kunnen gaan", vertelt Buijs die dus pas laat zijn andere opties overwoog. "Richting het einde van het seizoen ben ik met verschillende clubs, partijen en mensen in gesprek gegaan en uiteindelijk had ik hier het beste gevoel bij."

De oud-trainer van FC Groningen legt uit waarom hij een goed gevoel kreeg bij een overstap naar Mechelen. "Een aantal dingen. De club speelt op het hoogste niveau. Het is nog steeds dicht bij Nederland; het scheelt zelfs 110 kilometer ten opzichte van Groningen. Voor mijn familie en mijn gezinssituatie met wat oudere, puberende kinderen wilde ik nog niet volledig uit de buurt vertrekken. Het is een mooie club, fanatiek publiek, een volksclub, goede spelersgroep en ze hebben nog een aantal dingen waarmee ze willen doorgroeien. Er ligt dus ook nog ruimte voor verbetering."

Doelstelling

Bij een nieuwe club hoort natuurlijk een doelstelling. "Ja, maar niet zo concreet dat we zesde of zevende moeten worden. Nee, wij willen zo hoog mogelijk eindigen", zegt Buijs die samen met het bestuur van de club wel een groter doel heeft besproken.

"Het is een club die uit een hele moeilijke periode komt. Een paar jaar geleden waren er een hoop problemen, financieel, terug naar het tweede niveau, maar de afgelopen jaren hebben ze behoorlijke stappen in de goede richting gezet. We gaan proberen dat uit te bouwen en misschien dat het sportief wel een stukje minder gaat, want de afgelopen jaren hebben ze het goed gedaan. Dan kan je daarnaast alsnog proberen om de club zo stabiel mogelijk te maken zodat ze de komende jaren gewoon een goede club in België zijn, want de competitie gaat ook weer een aanpassing krijgen. KV Mechelen wil wel gewoon graag op dat hoogste niveau spelen richting het linkerrijtje."

Buijs is niet van plan om alles gelijk te veranderen. "Nou het zou wel gek zijn als ik alles op zijn kop zou gooien. Je probeert zoveel mogelijk intact te houden van wat goed was. Het feit is wel dat een groot deel van die groep weg is of nog weg gaat. Dan is het nog de vraag wat daarvoor terugkomt en wat in de groep past. Wat goed was probeer je vast te houden en waar je denkt te kunnen verbeteren zetten we op in. Soms zie je dat niet gelijk terug in het sportieve, dus dat je bijvoorbeeld een plek hoger eindigt. Ook daaromheen kunnen er dingetjes beter."

Verschil met Nederland

Buijs verdiepte zich vorig jaar al in zijn nieuwe club en team. Zo keek hij aan het einde van het seizoen onder meer twee wedstrijden van Mechelen en daarin vielen hem een aantal dingen op.

"Dat waren wel twee topwedstrijden tegen AA Gent en Racing Genk. Ik vond het niveau zeer behoorlijk. Vooral wat fysieker als ik het vergelijk met Nederland. Dat komt misschien omdat er wat meer oudere spelers op het veld staan. Nou had ik bij Groningen ook wel een extreem jonge groep vorig jaar. Wij hadden denk ik vier of vijf jongens in de basis van 21 jaar of jonger. Hier ligt de gemiddelde leeftijd van de spelers rond de 24, 25 of 26 jaar. Dat zie je bij meerdere clubs. Daar gaan we wel proberen te kijken of we één of twee jongere spelers in het veld kunnen krijgen."

Transfers uit eigen netwerk

De komende weken gebruikt Buijs om zijn club en team beter te leren kennen. Hij zal er daarom ook achter komen waar hij misschien nog versterkingen nodig heeft. Daarvoor zou hij zomaar uit zijn eigen netwerk kunnen putten.

"Dat is geen uitgemaakte zaak, maar als Tom Caluwe (sportief directeur) of de scouting aan mij vraagt of ik tips of suggesties heb dan zal ik meer uitkomen bij de spelers waar ik mee gewerkt heb of die kort om mij heen zaten. Dat zullen dan spelers uit de Nederlandse competitie zijn of die daar hebben gespeeld. Dat hoeven niet per se Nederlanders te zijn. Dat is de vijver waar ik vooral in heb gezeten, dus de anderen zijn wat onbekender voor mij."

Het lijkt erop dat Buijs nog een slag wil slaan op de transfermarkt en volgens hem is er inderdaad nog van alles mogelijk. "Ik verwacht zeker dat Tom in de komende periode nog één of twee spelers erbij haalt en dan gaan we in de voorbereiding kijken hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Het is nu half juni dus de markt is nog een tijdje open. Er kan daarom nog een hoop gebeuren."