<
>

KNVB gaat Oranjevrouwen dezelfde premies betalen als mannelijke internationals

De voetballers van het Nederlands vrouwen- en mannenteam worden vanaf 1 juli met dezelfde premies beloond. Dat is vastgelegd in een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst tussen voetbalbond KNVB en de nationale vrouwenselectie.

Met de ondertekening van een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. Dat bleek eerder onder andere al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

"We hebben hier met elkaar hard naartoe gewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal.

Ook Vivianne Miedema is blij dat het moment nu daar is: “Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters.”