<
>

Tebas: "Manchester City en Paris Saint-Germain vormen een gevaar voor Europa"

LaLiga-baas Javier Tebas deinst er niet voor terug om zijn mening te geven over de zaken die zich afspelen bij clubs met vermogende eigenaren. Woensdag maakte de Spanjaard bekend dat hij een aanklacht indient tegen Manchester City en Paris Saint-Germain voor het overschrijden van de Financial Fair Play-regels. Een dag later liet hij zich tijdens een event van de European Leagues in Amsterdam opnieuw kritisch uit.

"Zij gebruiken de financiële macht van een staat voor drie doeleinden", zegt Tebas. "Te hoog opgeschroefde sponsordeals. Dat zijn geen marktprijzen. Buitenlandse betalingen worden aan het zicht onttrokken. En de verliezen overschrijden de Europese normen. Dat bedreigt het Europese voetbal."

De vraag is of clubs kunnen worden aangepakt. De UEFA gaat daarover. "Ik hoop van wel. Ze hebben hun regels. Ik hoop dat ze die handhaven. De vorige keer vaardigde de UEFA een sanctie uit die door het CAS is teruggedraaid. Maar we blijven het proberen", zegt Tebas duidelijk.

Toen hij de aanklacht indiende regende het reacties. "Uit Frankrijk heel veel. Iedereen heeft me gebeld. De reacties interesseren me niet. Het gaat erom dat wij met feiten komen en dat ze passende maatregelen nemen."

Dat Real Madrid en Barcelona vanwege hun torenhoge schuld ook niet alle regels even goed naleven, is volgens Tebas een ander verhaal. "Het verschil is dat die twee hun sponsordeals opschroeven om er financieel goed op te staan. Ze laten betalingen via het buitenland lopen en hun verliezen dekken ze met gas en olie. Real Madrid en Barcelona zijn voetbalclubs. Die zijn niet van de staat, maar van de leden.