<
>

Louis van Gaal: "Dat we een grote kans hebben om het WK te winnen: dat is een ding wat zeker is"

Bondscoach Louis van Gaal geeft het Nederlands Elftal een grote kans om het WK in Qatar te winnen: "Ik vind dat wij nu meer kwaliteit hebben dan in 2014, maar dat wil niet zeggen dat we wereldkampioen worden. Dat we een grote kans hebben: dat is een ding wat zeker is." Dat zei de zeventigjarige oefenmeester woensdagavond bij talkshow Op1. Ook gaf Van Gaal een update over zijn gezondheid: "ik moet deze ziekte managen net zoals ik het Nederlands Elftal moet managen."

Prostaatkanker
Louis van Gaal maakte in april dit jaar bekend dat hij lijdt aan een agressieve vorm van prostaatkanker. Hij zegt daar nu over: “Ik heb volgende week weer een controle bij dokter, dan weet ik meer. In principe is prostaatkanker niet de ergste vorm van kanker en die kun je managen.”

Hij twijfelde of de KNVB hem ondanks zijn ziekte destijds terug wilde hebben: “Ik wilde dat zij wisten dat ik aan een ziekte lijdt en dat zij op de hoogte waren dat ze een trainer inhuren die de taak wellicht niet kan afmaken. Twijfel of ik het niet zou kunnen had ik niet. Ik ben namelijk een positivo.”

Professionele selectie
Hij is lyrisch over de huidige selectie: “Ik vind het een cadeautje om met deze selectie te werken. Ik geniet van de professionaliteit van deze selectie, dat heb ik nog nooit meegemaakt.” Van Gaal doelt op de verantwoordelijkheid die de spelers van dit Nederlands Elftal nemen: “De sfeer is geweldig. Ik houd van discipline en structuur. Niemand die ooit te laat komt, dat is heel prettig werken voor iedereen.”

Het niet selecteren van Georginio Wijnaldum komt volgens Van Gaal niet uit het niks: “Je denkt toch niet dat ik mijn beste speler niet opstel? Wijnaldum had geen vorm. Hij heeft vijf van de zes kwalificatiewedstrijden gespeeld en ik heb hem drie keer gewisseld. Volgens mij hebben we tien punten gehaald zonder Van Dijk in drie wedstrijden en zonder de vice-aanvoerder.”

Grote kanshebber winnen WK
Truus van Gaal baalde dat haar man – Louis van Gaal – terugkeerde als bondscoach. “Het was geen gemakkelijke beslissing. We stonden ook twee punten achter in de poule, dus ik nam ook een risico. Zij was nu zestien dagen zonder mij en dat vindt zij niet leuk: wij zijn nog verliefd op elkaar. Ik heb het gedaan om het Nederlandse voetbal te redden. Trainers van mijn kwaliteit waren verder niet beschikbaar.”

“Ik droom ervan om straks de beste van de wereld te worden met dit team. Ik ben een positivo. Dat we een grote kans hebben: dat is een ding wat zeker is”, besluit Van Gaal.