<
>

Zo ziet de voorbereiding van de Eredivisieclubs eruit

ANP Foto

Het seizoen 2021/22 zit er nog maar net op, maar de meeste eredivisieclubs beginnen komende week alweer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het seizoen zal er, vanwege het WK in november en december, anders uitzien dan andere seizoenen. FC Twente is vrijdag de eerste Eredivisieclub die de training hervat.

Landskampioen Ajax hervat, nog zonder de internationals, op woensdag 22 juni de training. Een week later volgt het traditionele trainingskamp in De Lutte. Voor de nummer twee van vorig seizoen, PSV, staat de eerste training op maandag 20 juni op het programma. Het is de eerste oefensessie onder leiding van de nieuwe trainer, Ruud van Nistelrooy. De eerste officiële wedstrijd voor beide clubs is de Johan Cruijff Schaal op zaterdag 30 juli.

Conference League

Nummer drie Feyenoord neemt een weekje langer vakantie. Door hun finaleplaats in de Conference League begon de zomerstop van de Rotterdammers ook een week later, op 27 juni staat de eerste training gepland. Op zondag 2 juli speelt Feyenoord een oefenwedstrijd tegen FC Kopenhagen. AZ hervat de training net als PSV op maandag 20 juni. De Alkmaarders bereiden zich voor op de tweede voorronde van de Conference League. Hun eerste wedstrijd in dat toernooi is op donderdag 21 juli. Voor die tijd speelt de nummer vijf van afgelopen seizoen op 9 juli een oefenwedstrijd tegen het Griekse Olympiakos. Ook de nummer vier van afgelopen jaar, FC Twente, speelt voorronde voor de Conference League. De Tukkers stromen een ronde later in en spelen hun eerste wedstrijd op donderdag 4 augustus. Daarvoor oefent het elftal van trainer Ron Jans tegen onder andere FC Nordsjælland uit Noorwegen, en het Duitse Fortuna Düsseldorf.

Ook de overige eredivisieclubs beginnen in de komende twee weken weer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Kersvers Go Ahead Eagles-trainer René Hake begint zijn nieuwe klus op zondag 19 juni. Een dag later geldt hetzelfde voor Frank Wormuth bij FC Groningen. FC Emmen is de eerste van de uit de Keuken Kampioen Divisie gepromoveerde clubs die begint met trainen. Op dinsdag 21 juni staat een besloten training op het programma, de eerste open training is op zaterdag 25 juni.

Cambuur naar Ameland

Cambuur Leeuwarden trapt het seizoen traditioneel af met een trainingskamp op Ameland. Vanaf 22 juni verblijft de ploeg van trainer Henk de Jong drie dagen op het Waddeneiland. Op 25 juni is de eerste openbare training. Ook provinciegenoot sc Heerenveen traint voor het eerst op 25 juni, dan staat de nieuwe trainer Kees van Wonderen voor het eerst voor de groep. In dezelfde week staan ook de eerste trainingen van N.E.C. (22 juni), FC Utrecht, RKC (beiden 23 juni), Sparta (24 juni) en Fortuna Sittard (26 juni) op het programma.

Trainers Wim Jonk en Marinus Dijkhuizen van respectievelijk FC Volendam en Excelsior, krijgen iets langer vakantie. De beiden trainers promoveerden afgelopen seizoen naar de Eredivisie en hoeven pas op 27 juni (Jonk) en 29 juni (Dijkhuizen) te beginnen. Ook Vitesse begint pas in de laatste week van juni. De Arnhemmers verloren de playoff-finale van AZ waardoor ze geen Europees voetbal hebben gehaald. De eerste training staat gepland voor 28 juni.

WK

Het nieuwe seizoen zal er qua opzet anders uitzien dan andere seizoenen. Doordat het WK dit jaar in de winter plaatsvindt in plaats van in de zomer, valt het midden in het reguliere seizoen. Na de veertiende speelronde, in het weekend van 11 t/m 14 november, ligt de Eredivisie tijdelijk stil. Het WK is vanaf 21 november tot en met 18 december. Na een winterstop van 3 weken wordt de competitie op vrijdag 6 januari weer hervat. De Eredivisie 20022/23 begint op vrijdag 4 augustus in Friesland met de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Sparta Rotterdam. De laatste speelronde van de Eredivisie is op zondag 28 mei, de return van de finale van de playoffs is op zondag 11 juni.