<
>

KNVB plant eerste Eredivisie-topper op 18 september tussen PSV en Feyenoord

Op zondag 18 september staan de eerste toppers in de Eredivisie op het programma. PSV en Feyenoord treffen elkaar die dag in Eindhoven, AZ en Ajax staan tegenover elkaar in Alkmaar. Dat blijkt uit het concept-speelprogramma dat de KNVB woensdag presenteerde.

De eerste Klassieker is op zondag 22 januari 2023 in De Kuip, half maart treffen Ajax en Feyenoord elkaar in Amsterdam. "Met alle clubs, betrokken partijen en belangen is het een enorme puzzel, maar naar ons idee ligt er een mooi schema", zegt competitiemanager Jan Bluyssen van de KNVB. De voetbalbond had een dag eerder al het programma voor de eerste speelronde naar buiten gebracht.

Op vrijdag 5 augustus is sc Heerenveen - Sparta Rotterdam de openingswedstrijd van de competitie. Een week eerder, op zaterdag 30 juli, strijden landskampioen Ajax en bekerwinnaar PSV om de Johan Cruijff Schaal. PSV moet drie dagen later aantreden in de derde voorronde van de Champions League. In de competitie treffen Ajax en PSV elkaar begin november in Amsterdam en tijdens de dertigste speelronde eind april in Eindhoven.

Meeste toppers na Europese speelronde

Net als afgelopen seizoen zijn de meeste toppers op een zondag na een Europese speelronde ingepland. "Helaas ontkomen we hier niet aan", zegt Bluyssen. "Dat heeft te maken met de beperkte ruimte die er is om gelijke omstandigheden te creëren."

De Eredivisie wordt half november stilgelegd vanwege het WK in Qatar en gaat dan op 6 januari weer verder. In de Keuken Kampioen Divisie vinden tijdens de WK-periode wel drie speelrondes plaats.

De clubs die in de groepsfase van een Europees toernooi uitkomen kunnen hun competitiewedstrijd die tussen de laatste twee groepsduels in valt laten verplaatsen naar een doordeweekse avond begin november.

De bond overweegt de wedstrijden van de voorlaatste speelronde niet meer tegelijkertijd te laten beginnen, maar gespreid. Tijdens de 34e en laatste speelronde op zondag 28 mei starten de negen duels in de Eredivisie wel allemaal op hetzelfde moment (14.30 uur). Op de slotdag staan onder meer AZ - PSV, Feyenoord - Vitesse en FC Twente - Ajax op het programma.

Gehele schema

Kijk hier naar het volledige concept-speelprogramma van de KNVB voor De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie en kijk wanneer uw lievelingsclub moet spelen!

Overzicht toppers

Bij een aantal wedstrijden moet de precieze datum nog worden vastgesteld. Het is door Europees voetbal nog niet duidelijk op welke dag (vrijdag, zaterdag of zondag) de wedstrijden plaatsvinden.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt.